– Sandrija, kodėl verta gerti sulą? Kuo ji naudinga sveikatai?

– Suloje yra daug maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Maistinių medžiagų sudėtis priklauso nuo daugelio veiksnių, tokių kaip geografinė padėtis, dirvožemio tipas ir net konkreti medžio rūšis bei amžius. Gera žinia ta, kad suloje yra mažai cukraus, bet daug mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis ir manganas. Taip pat joje gausu biologiškai aktyvių medžiagų – polifenolių, pasižyminčių antioksidaciniu poveikiu, saugančių ląsteles nuo pažaidos ir padedančių kovoti su oksidaciniu stresu organizme. Dėl drėkinamųjų ir antioksidacinių savybių, sula naudojama įvairių kosmetikos priemonių gamyboje.

Sula

– Kokią sulą rinktis? Klevų ar beržų? Kuo jos skiriasi?

Klevų sulą sudaro maždaug 95–97,5 proc. vandens ir 2 proc. cukraus. Ši sula yra puikus mangano šaltinis. Manganas yra mineralas, padedantis organizmui apdoroti maistines medžiagas, pavyzdžiui, angliavandenius ir baltymus. Klevų suloje gausu polifenolių, yra šiek tiek amino rūgščių. Ši sula padeda virškinimui, yra puiki alternatyva saldiems gėrimams, jei tokius mėgstate. Nors dar atlikta nedaug mokslinių tyrimų, jie rodo, kad klevų sula gali pagerinti rehidrataciją po fizinio krūvio.

Beržų sula pasižymi labai panašiomis savybėmis – veikia priešuždegimiškai ir antibakteriškai dėl joje esančių antioksidantų ir mineralų. Žinoma, kad beržų sulą sudaro net keliolika mineralų: manganas, magnis, kalcis ir kalis, kurie turi daug naudos sveikatai. Dėl beržų suloje esančio vandens kiekio, ji gali prisidėti prie organizmo hidratacijos.

Svarbu paminėti, kad moksliškai nėra įrodyta, jog klevų ar beržų sula padėtų išvengti kokių nors sveikatos negalavimų ar juos išgydyti.

– Kiek sulos galima išgerti? Kokia yra paros, savaitės norma?

– Sula laikoma saugiu gėrimu, jei vartojama saikingai – 2–3 stiklinės per dieną. Žmonėms, kurių kepenų veikla sutrikusi, nerekomeduojama mėgautis sula, nes joje yra didelis mangano kiekis. Sula greitai genda, tad reikėtų ją suvartoti per 5–7 dienas nuo išgavimo.

Sula

– Kam reikėtų vengti sulos?

– Žmonėms, alergiškiems beržo ar klevo žiedadulkėms.

– Kaip ir kur laikyti sulą?

– Sulą galite laikyti šaldytuve apie savaitę. Kai sula pradeda drumstis, ji tampa nebetinkama vartojimui. Štai kodėl rekomenduojama ją užšaldyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją