Iš Žemaitijos kilusi 72 m. ponia Biruta sako patiekalus iš bulvių dažnai gaminanti ir labai juos mėgstanti. „Bulvės – pagrindinis mano naudojamas garnyras. Šias daržoves valgome kiekvieną dieną – nuo bulvių košės iki gruzdintų bulvyčių. Galimybės – beribės. Legendos sako, kad mane mama rado bulvių lauke“, – šmaikštauja kalbinama.

Mėgiamiausi Birutos bulviniai patiekalai yra lenkiški balandėliai, cepelinai, sriubos. Cepelinų dažniausiai prašo ir šeima, tačiau kasdien jų nepagaminsi – reikalauja daug darbo. Patyrusi šeimininkė žino ir kitiems pataria: iš bet kokių bulvių gerų cepelinų neišvirsi – juos ruošiant geriau naudoti krakmolingesnes.

O neturint laiko cepelinams Biruta kviečia pasigaminti bulvių virtinukus su varške, kuriems reikia virtų daržovių.
„Ne, nuo vakarykščių pietų likusių bulvių nenaudoju – negaminu iš likučių. Kukulius gaminu iš akies – pati net recepto pasakyti negalėčiau. Gerai, kad yra Romas, kuris padeda ir receptus užrašo“, – šypsosi Stankevičienė, prakalbusi apie anūką Romą, kuris sukūrė receptų kanalą „Romas and MO“. Romas stropiai užrašo močiutės gaminamų patiekalų receptus, filmuoja gaminimo procesą. O neseniai, kai receptų skaičius perkopė 100, išleido ir knygą „Močiutės receptai“ – ji visai neseniai pasirodė knygynų lentynose.

Prie virtų bulvių virtinukų gardžiausias padažas, pasak p. Birutos – grietinės ir sviesto. Tiesa, močiutė įspėja – bus taip gardu, kad rizikuojate persivalgyti. Žinoma, visada galima paruošti savo mėgiamą padažą.

Paklausus, ar yra koks patarimas, kaip paruošti kukulius, kad jie pavyktų ir būtų itin gardūs, B. Stankevičienė atsakė: „Maistą reikia gaminti su meile – tada ir skonis geresnis, ir jaukesnė atmosfera tarp valgytojų. Taip gamindavo mano mama – mylėdama maistą. Iš jos išmokau labai daug ir visada būsiu jai už pamokas dėkinga.“

Bulvių virtinukai su varške

Reikės:

Tešlai:
0,5 kg virtų bulvių
0,2 kg maltos varškės
2-3 šaukštai bulvių krakmolo (ir šiek tiek kukuliams apvolioti)
1-2 kiaušiniai
1/8 a. šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
1 didelis šaukštelis krapų

Padažui:
1 šaukštas sviesto (arba pagal skonį)
2 šaukštai grietinės (arba pagal skonį)
Žiupsnelis druskos

Paruošimas:

1. Bulves sumalkite ir sumaišykite su kitais tešlai skirtais ingredientais.


2. Suformuokite kukulius. Kukulius pavoliokite krakmole.

3. Užvirkite vandenį, įdėkite druskos.
4. Įdėkite kukulius į vandenį ir virinkite apie 3-4 minutes arba kol jie išvirs.
5. Ištirpinkite visus padažo ingredientus virš mažos ugnies.

6. Supilkite padažą ant kukulių ir mėgaukitės!

Skanaus!
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją