Nida Degutienė vakarienei siūlo šventinį lašišos kepsnį

Aš esu kilusi iš šeimos, kurioje visada buvo skaičiuojami resursai, kur lėšų paskirstymas buvo itin kruopščiai planuojamas ir kontroliuojamas. Iki šiol pirkdama produktus visuomet žvilgteliu į kainą. Nepažįstu žmonių, kuriems maisto kaina nebūtų svarbi. Bet skanu tikrai nebūtinai reiškia brangu!“ – sako Nida Degutienė, populiaraus tinklaraščio „Nidos receptai“ autorė.

Receptas, kurį N. Degutienė pagamino Pasaulinei maisto dienai – traški lašiša, iškepta ant kreminio perlinio kuskuso pakloto. Tai „vieno puodo“ valgis, pagaminamas vos per pusvalandį. Šventinio patiekalo porcija išeis apie 4,5 euro vienam valgytojui, gaminant 4 porcijas iškart.

4 porcijoms reikės (keturioms, nes tai „vieno puodo“ patiekalas):

  • 2 šaukštų aliejaus
  • 4 česnako skiltelių, supjaustytų riekelėmis
  • 1 nedidelio poro, supjaustyto gabalėliais (tik balta ir šviesiai žalia dalis)
  • druskos, pipirų
  • 1 stiklinės (180 g) perlinio kuskuso (arba dar vadinamo Izraelio kuskusu)
  • 200 g grietinės (30 % riebumo)
  • 1 ir 1/2 stiklinės (375 ml) verdančio vandens
  • 1 šaukšto garstyčių
  • 1 šaukšto nutarkuotos citrinos žievelės
  • 4 gabalėlių po 180 g šviežios lašišos filė su oda

Patiekimui:

  • tarkuoto kietojo sūrio (naudojau „Džiugą“), baziliko lapelių

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 2200 C.
  2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir trumpai apkepinkite česnako skilteles (tik kol jos švelniai apskrus ir suminkštės). Kiaurašaukščiu išgriebkite iš aliejaus ir padėkite į šoną.
  3. Į likusį aliejų suberkite pjaustytus porus. Pabarstykite druska, pipirais, ir pakepinkite ant vidutinės ugnies minutę kitą, kol porai suminkštės, vis pamaišydami.
  4. Suberkite perlinį kuskusą, sudėkite grietinę, garstyčias, supilkite vandenį, ir viską išmaišykite.
  5. Leiskite skysčiui užvirti. Tada supilkite visą keptuvės turinį į kepimo skardelę, ją uždenkite folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 12 minučių.
  6. Išimkite skardelę iš orkaitės, nuimkite foliją ir ant kuskuso išdėliokite lašišos kepsnelius odele į viršų. Pašaukite skardelę (niekuo neuždengtą) atgal į orkaitę, ir kepkite viską dar apie 10 minučių, arba kol lašišos odelė bus traški, o žuvis lengvai iškepusi (nekepkite pernelyg ilgai, antraip lašiša taps sausa).
  7. Patiekiant pabarstykite apkepintais česnakais, tarkuotu sūriu ir bazilikais.

„Ant medinės lentelės“ autorės „perliukas“ – silkės salotos

Kristina Pišniukaitė

Sparčiai populiarėjančio maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė visos dienos meniu – tris pagrindinius patiekalus ir du užkandžius. Bendra visų patiekalų kaina gaminant po vieną porciją, – apie 4,8 euro.

„Dažniausiai valgau penkis kartus per dieną. Tris pagrindinius patiekalus ir du užkandžius. Toks režimas man priimtiniausias – organizmas jaučiasi geriausiai, t. y. nesusiduriu su nepageidaujamu tinguliu ir diskomfortu persivalgius, taip pat netampu pikta ir įsitempusi, nes peralkau. Penki valgymai per dieną tikrai nereiškia, kad visą dieną nieko nedarau, tik stoviu prie puodų. Tai, kiek laiko praleisime skirdami savo mitybai, tik įpročių ir planavimo reikalas“, – sako netrukus savo receptų knygą išleisianti K. Pišniukaitė.

Šventinės dienos vakarienei ji pasiūlė gan neįprastas salotas, kurių porcija atsieis apie 1,4 euro.

1 porcijai reikės:

  • 1 vidutinio dydžio bulvės
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • salotų vazonėlyje (maždaug 6 lapų)
  • 1 mažo svogūno
  • 1 marinuoto agurko
  • 100 g silkės
  • 2 v. š. natūralaus jogurto
  • saujelės šviežių krapų
  • 1 skiltelės česnako
  • druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Bulves švariai nuplauname, supjaustome griežinėliais, sumaišome su aliejumi ir žiupsneliu druskos. Kepame 2000 C orkaitėje pusvalandį.
  2. Paruošiame padažą: indelyje sumaišome jogurtą, smulkintus krapus ir česnaką, beriame druskos ir pipirų. Į lėkštę dedame nuplautus ir nusausintus salotų lapus, svogūno ir agurko griežinėlius, keptų bulvių griežinėlius, silkę, padažą ir šviežių krapų.

„Cukrinis avinėlis“ šventei per 30 min. paruošė vištieną citrininiame padaže

Vištiena citrininiame padaže

Dvejų metų dukrytę Adelę auginanti Berta Garuckė yra tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė. Pasaulinės maisto dienos proga ji pasidalijo trimis vakarienės idėjomis, kurioms prireiks vos 30 minučių.

„Šeimos vakarienė – reikalas rimtas! Svarbu, kad būtų ne tik maistinga, skani, greitai ir lengvai paruošiama, bet ir įtiktų visos šeimos narių norams. O visi, turintys vaikų, žino, kaip tai kartais yra nelengva... Ruošdami apskaičiavome ir porcijų kainas, kad įtikintumėme, jog namuose gaminti verta – skanus maistas, net ir keli jo patiekalai skirtingiems šeimos nariams, tikrai nekainuoja daug“, – sako B. Garuckė.

Vienas jos siūlomų vakarienės patiekalų – vištiena citrininiame grietinėlės padaže, kurio porcijos kaina išeina apie 1,5 euro.

3 porcijoms (visai šeimai) reikės:

  • 450 g vištienos filė
  • žiupsnio turimų vištienos prieskonių
  • gabalėlio sviesto
  • 1 citrinos
  • 200 ml grietinėlės
  • žiupsnio druskos, juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Vištienos filė supjaustykite šiek tiek mažesniais gabalėliais, pagardinkite prieskoniais.
  2. Paruoštą vištieną iš abiejų pusių apkepkite gabalėlyje sviesto.
  3. Iš pusės citrinų išspauskite sultis, jas sumaišykite su grietinėle (jei norisi daugiau skonio, galite dar įdėti ir šiek tiek sultinio). Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
  4. Paruoštą padažą užpilkite ant keptos vištienos ir dar kelias minutes patroškinkite.
  5. Patiekite su ryžiais arba makaronais. Pagardinkite šviežiomis petražolėmis ar bazilikais, likusios citrinos griežinėliais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)