Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen atsiųstame pranešime pataria planuoti iškylos patiekalus ne tik pagal šeimos narių pomėgius, bet ir apgalvoti, ar bus patogu juos valgyti gamtoje.

Vietoje sumuštinių – tortilijų suktinukai

Maisto ekspertės teigimu, tam tikri maisto produktai ir jų deriniai vadinami piknikų klasika – tai švieži agurkai, pomidorai ir sumuštinukai su šalto rūkymo kumpiu, vytinta ar džiovinta dešra. Vis dėlto A. Rasmussen šį sezoną siūlo pradėti kitaip ir tradicinę sumuštinių duoną iškeisti į tortilijas ar lavašą.

Tortilijos – tikras išsigelbėjimas norint greitai paruošti lengvą užkandį, o svarbiausia, kad juose patiektas daržoves ir mėsą ypač mėgsta vaikai. Šį plona duona tinka su įvairiais – šiltais ir šaltais, mėsos ir vegetariškais ar saldžiais įdarais. Planuojantiems iškylauti be kepsninės, į pikniko krepšį siūlau įsidėti tofu sūrio su šviežiomis arba konservuotomis daržovėmis tortilijų įdarui, o grilio mėgėjams rekomenduoju išmėginti vištienos iešmelius su dzadziki padažu“, – pasakoja A. Rasmussen ir pateikia pirmąjį pikniko užkandžių receptą.

Vištienos iešmeliai su dzadzikio padažu


Jums reikės:

  • 2 vnt. vištienos krūtinėlių
  • 300 g tortilijų pakuotės
  • 1 raudonosios paprikos
  • 1 geltonosios paprikos
  • 1 citrinos
  • 1 česnako skiltelės
  • raudonėlio
  • šiek tiek šviežių špinatų ir petražolių

Dzadzikio padažo gamybai:

  • 3 vnt. trumpavaisių agurkų
  • 400 g graikiško jogurto
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Vištienos krūtinėlę ir papriką supjaustykite gabaliukais ir suverkite ant medinio iešmelio. Tuomet apšlakstykite citrinos sultimis, užberkite raudonėlio ir smulkinto česnako. Taip paruoštą mėsą palaikykite uždarame inde tol, kol įkaitinsite žarijas kepsninėje.
  2. Sudėję vištieną kepti ant grotelių, sumaišykite dzadzikio padažą iš agurkų minkštimo, česnako skiltelės ir graikiško jogurto. Padažą pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus.
  3. Iškepusią vištieną ir paprikas patiekite iešmeliuose su padažu arba atskirus gabalėlius įvyniokite į tortiliją su špinatais, prieskoninėmis žolelėmis ir dzadziki padažu.

Tofu sūris – sulieknėti norinčioms šeimos damoms


Tofu sūris, dar kitaip vadinamas tiesiog sojų varške, visame pasaulyje yra vegetarų ir figūrą prižiūrinčių moterų mėgstamas produktas. 100 gramų šio sūrio teturi 73 kalorijas. A. Rasmussen teigimu, kulinarai taip pat mėgsta tofu sūrį, nes jis dera su pačiais įvairiausiais maisto produktais.

„Šis lengvai virškinamas sūris naudojamas įvairiuose patiekaluose – ypač tinka salotose, desertuose tampa saldžiu pagardu, o padažuose puikiai prisitaiko prie ten esančių ingredientų ir papildo sodriu skoniu“, – sako A. Rasmussen ir dalijasi tortilijų su tofu sūriu receptu.

Jums reikės:

  • 120 g vyšninių pomidorų
  • 300 g tortilijų pakuotės
  • 60 g pupelių
  • 60 g kukurūzų
  • 200 g tofu sūrio
  • 1 raudonosios paprikos
  • 1 avokado
  • 1 žaliosios citrinos
  • aitriųjų paprikų padažo

Gaminimas:

  1. Supjaustykite vyšninius pomidorus per pusę, susmulkinkite avokadą ir papriką.
  2. Nusunkite skystį nuo pupelių ir kukurūzų ir rankomis sutrinkite tofu sūrį.
  3. Paruoškite tortiliją – į vidurį, daugmaž lygiomis dalimis, įdėkite po valgomąjį šaukštą kukurūzų ir pupelių, o ant viršaus užberkite tofu sūrio, pomidorų, avokado. Pagardinkite žaliosios citrinos sultimis, o jeigu mėgstate aštriau – aitriųjų paprikų padažu.

Itališki mocarelos ir saliamo sumuštiniai


Tradicinių iškylų meniu mėgėjams maisto ekspertė A. Rasmussen siūlo trumpam nusikelti į saulėtąją Italiją ir pasigaminti klasikinių itališkų sumuštinių.

„Šis užkandis pamalonins kiekvieno šeimos nario gomurį. Gamindami itališkus sumuštinius įtraukite ir vaikus – ant prancūziško batono žaismingai dėliokite saliamio dešrą, špinatus, mocarelą, pesto padažą ir kitus mėgstamus ingredientus“, – siūlo A. Rasmussen bei dalijasi mocarelos ir saliamio sumuštinių receptu.

Jums reikės:

  • 10 riekių forminės duonos
  • 10 saliamio griežinėlių
  • 10 g česnakinio sviesto
  • 2 vnt. pomidorų
  • 80 g mocarelos sūrio
  • 10 šakelių baziliko
  • šiek tiek pesto padažo
  • druskos

Gaminimas:

  1. Ant duonos riekelių užtepkite šiek tiek pesto padažo ir česnakinio sviesto.
  2. Tuomet ant kiekvienos duonos riekės dėkite po riekelę pomidoro ir saliamio bei galiausiai uždėkite mocarelos sūrio.
  3. Sumuštinius pabarstykite druska ir kepkite apie 10 min. 150 laipsnių temperatūroje, kol išsilydys sūris ir apskrus duona.
  4. Iškeptus sumuštinius galite papuošti šakele baziliko.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)