Vos pravėrus restorano duris žvilgsnius patraukia gyvų augalų siena – unikalus sodas, kuriame žaliuoja prieskoniai. Čia jie veši ištisus metus. Prieskonių sodas neatsiejamas virtuvės šefo pagalbininkas. Iš ką tik nuskintų žolelių ruošiamos šviežios arbatos ir marinatai patiekalams.

Šventaragio sodas

„Norėjome restoraną palikti su legenda, su mintimi, tai pagalvojome – kodėl gi ne „Šventaragio sodas“? Na, o sodas – tai dėl mūsų žaliosios sienos“, – pasakojo prieš 3 mėnesius atidaryto restorano vadovė Rasa Junevičienė.

Šventaragio sodas

Vieninteliai Lietuvoje turintys prieskonių sieną

Prieskonių sieną naudojama ir sodo arbatai, ir patiekalų gamybai. Čiobreliai, raudonėliai, levandos, rozmarinai čia pat nuskinami ir keliauja tiesiai į restorano virtuvę. Virtuvės šefas prasitarė, kad sodo idėjos principą planuoja išnaudoti maksimaliai. Ruošiasi turėti ir įdomių desertų, kur būtų galima panaudoti prieskonius.

Pasak restorano vadovės, išskirtiniausias čia besipuikuojantis prieskonis – šalavijas. Šalia jo galima atrasti ir čili pipirų, miniatiūrinių paprikų ir pomidoriukų.

Šventaragio sodas

„Viskas, kas sienoje – tas valgoma. Šiuo metu prieskoniams nėra sezono metas, tad ir pasirinkimas nėra labai gausus, bet kovo ir balandžio mėnesiais mūsų prieskonių įvairovė tikrai didės“, – kalbėjo R. Junevičienė.

Klientai čia patys gali prieiti prie sienos ir išsirinkti kokią arbatą norėtų gerti.

„Mes parekomenduojame, patariame, ką su kuo būtų galima sumaišyti. Jiems labai įdomu, kai ateini, parodai pirštu ir gauni čia pat garuojančią šviežią arbatą.

Šventaragio sodas

Naudojant maistui – jau atskiras derinamas, bet kokių žolelių mes negalime bet kur įdėti. Mėsa derinama su vienokiais, žuvis – su kitokiais prieskoniais. Čia šefo išmonė ir mes juo pasitikime“, – pasakojo restorano vadovė.

Pasak čia dirbančio personalo, tokią sieną prižiūrėti labai sudėtinga. Prieskoniai yra labai lepūs, tad tenka įdėti labai daug jėgų ir pastangų. Kiekvieną savaitę pas juos atvyksta žaliosios sienos prižiūrėtojas – sodininkas, kuris nuodugniai rūpinasi augalais.

Šventaragio sodas

„Tai yra atskiras mokslas. Stebime prieskonių augimo procesus, galbūt vieną savaitę kokiam rozmarinui su kokiu šalaviju šalia netiko būti, tada sukeičiame vietomis. Galbūt kažkuriam buvo per daug šviesos, gal kažkam per mažai. Visas grožis reikalauja labai daug darbo. Norint žaliąją sieną turėti gražią, gyvą ir šviežią – kas savaitę privaloma ja rūpintis“, – kalbėjo restorano šeimininkė.

Dominuoja europietiška virtuvė su lietuviškais elementais

„Europietiška virtuvė susipina su su nemažai lietuviško „cinkelio“ turinčia virtuve. Cepelinų su krevetėmis neverdame, bet norime, kad būtų ir įdomesnių patiekalų, ir kad mūsų sodą atspindėtų. Pagrindinis derinimas – europietiška technika ir lietuviški produktai – ėriena, šamas, sūriai, kuriuos atsivežame iš vietinių ūkių. Tokius vietinius akcentus visada stengiamės turėti“, – pasakojo virtuvės šefas Gintautas Pleskačiauskas. Tuo pačiu jis parodė, kaip reiktų paprastai ir labai skaniai pasigaminti šamą.

Šventaragio sodas

G. Pleskačiauskas pagamino dar šį rytą plaukiojusį šamą, kurį derino su medžio anglimi dažyta pankoliu tyre ir Šiaurės jūros geldelėmis. Virtuvės šefas atskleidė, kad šamus jie perka iš žuvininkystės ūkio Vilniaus rajone, todėl produkciją gauna visad šviežią.

Šventaragio sodas

Keptas šamas su pankolių tyre ir šalavijais

  • Šamo filė 200 g
  • Pankolių tyrė 110 g
  • Geldelės 3 vnt.
  • Kaparėliai 10 g
  • Deginto sviesto padažas 10 g
  • Mirkytos spanguolės 3 uogos
  • Keli lapeliai šalavijo
Šventaragio sodas

„Šios žuvys neturi daug kaulų ir žvynų, todėl dirbti su jomis labai paprasta – tereikia suraižyti odelę peiliu prieš kepant, kad nuo karščio nesusitrauktų. Kepant bet kokią žuvį, labai svarbu jos neperkepti. Būtina prisiminti, kad net ir išėmus iš keptuvės mėsa toliau kepa viduje, kol suvienodėja vidaus ir išorės temperatūra, todėl baigti kepti reikia bent porą minučių anksčiau.

Pirmiausia reikia gerai įkaitinti keptuvę. Tada žemyn oda įdėti šamo filė, švelniai pabarstyti druska ir šviežiai grūstais pipirais.

Apvertus šamą, šalia keptuvėje priglauskite šviežius šalavijo lapelius ir spanguoles, kad mėsa įgytų daugiau lengvų skonio atspalvių.

Šventaragio sodas

Pradėkite ruošti pankolių tyrę. Užkaitinkite puode lygiomis dalimis grietinėlę ir pieną. Sudėkite virti juostelėmis pjaustytus pankolius ir „šalotinius“ svogūnus. Svogūnai sušvelnins ir kiek pasaldins natūraliai intensyvų pankolių skonį.

Išvirus daržovėms viską sumalkite iki vientisos tyrės konsistencijos. Sodrią egzotišką spalvą suteiks aktyvioji anglis. Taip, tai ta pati anglis, kuri vartojama suskaudus pilvui.

Prie kepto šamo puikiai tinka kaparėliai ir Šiaurės jūros geldelės. Skonius idealiai apjungs deginto sviesto padažas.

Šventaragio sodas

Taip iš lengvai parduotuvėje randamų produktų per trumpą laiką ir pasitelkus truputį fantazijos galima sukurti nedidelę šventę ir nustebinti svečius ar savo artimuosius“, – pasakojo G. Pleskačiauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)