Reikės:

  • 5–6 vid. dydžio bulvių
  • 1 kiaušinio
  • Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • ~1 šaukšto miltų
  • Aliejaus (kepti)

Gaminimas:

1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite per stambią tarką.
2. Bulvių masę kruopščiai perplaukite tekančiu vandeniu. Po to užpilkite labai šaltu, netgi lediniu, vandeniu ir palaikykite 15–20 min.
3. Sudėkite viską į sietą ir dar kartą gausiai perplaukite labai šaltu tekančiu vandeniu.
4. Perplautą masę sudėkite ant medžiaginės servetėlės ir labai gerai nuspauskite. Sausai iššluostytame dubenyje paplakite kiaušinį su druska.
5. Sudėkite nusausintą bulvių tarkių masę į dubenį su kiaušiniu, įberkite šviežiai grūstų juodųjų pipirų ir švelniai pamaišykite – galite tai daryti su ranka. Maišykite tiek, kad kiaušinis švelniai padengtų bulvių tarkius.
6. Suberkite miltus ir viską išmaišykite.
7. Keptuvėje įkaitinkite aliejų – jo turi būti tiek, kad blynai būtų pusiau apsemti, ir dėkite blynų masę į keptuvę.
8. Vienam blynui naudokite po 2 šaukštus masės. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
9. Blynus nuvarvinkite nuo riebalų pertekliaus ant popierinio rankšluosčio.

Alfo Ivanausko bulviniai blynai

Blynai su šalavijais

  • Kelių šakelių šalavijų
  • Bulvių masės
  • Aliejaus (kepti)

1. Ypač gražiai atrodo ir labai skanūs yra bulviniai blynai su šalavijais. Veikti reikės greitai, tad viską turėkite po ranka.
2. Į įkaitintą aliejų dėkite šalavijo lapelį ir tuoj pat ant jo uždėkite bulvių masės. Lapelį mase uždenkite greitai, nes priešingu atveju jis sukeps ir susiraukšlės.
3. Kepkite, kol blyno apatinė pusė gražiai apskrus, bet stebėkite, kad šalavijas nesudegtų.
4. Kai blynas apskrus, apverskite ir kepkite iš kitos pusės.
5. Lygiai tokiu pačiu principu galite kepti blynus su rūkyta šonine, grybų ar daržovių griežinėliais.

· Nuvarvinimui naudokite tik medžiagines servetėles, nenaudokite popierinių rankšluosčių, nes teks valgyti blynus su popieriumi.
· Kiaušinius išplakite pradžioje ir tik po to dėkite bulvių masę – taip geriau išsimaišo.
· Į masę galite įtarkuoti svogūno, bet blynai bus mažiau traškūs.
· Į masę taip pat galite dėti daugiau miltų, jei jums reikia pagaminti didesnį kiekį blynų.
· Bulvių masė mažiau tamsės, jei bulvių tarkius gerai perplausite.
· Bulvinius blynus kepkite nerūdijančio plieno keptuvėje – joje patogiau kepti blynus, kuriems iškepti reikia daugiau laiko. Keptuvėje su teflonine danga kepkite greitai iškepančius blynus – kefyrinius, rikotos ar kt.
· Aliejų kepimui rinkitės pagal savo skonį. Turėkite omenyje, kad stiprų kvapą turintys aliejai (nerafinuoti) suteiks savo skonį blynams.
· Prieš kepdami blynus pasiruoškite patogią mentelę jiems apversti.
· Jeigu kepate blynus nerūdijančio plieno keptuvėje, galite naudoti bet kokios medžiagos mentelę – metalinę, silikoninę, medinę, bet atidžiai rinkitės menteles keptuvėms su nepridegančia danga.
· Keptuvės su blynais jokiais būdais neuždenkite, nes dings visas traškumas, blynai tiesiog sušus.
· Jeigu ruošiate blynus didesniam skaičiui žmonių, tuomet kol kepa kiti blynai, iškepusius laikykite įkaitintoje iki 150 °C orkaitėje, kad liktų šilti ir traškūs. Dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šaukite į orkaitę.
· Pakepintais šalavijo lapeliais galite gardinti įvairiausius patiekalus – nuo picų iki rizotų ir troškinių.

Pagardai prie bulvinių blynų

Alfo Ivanausko bulviniai blynai
  • 100–120 g virto jaučio liežuvio
  • 100 g pomidoriukų
  • 1 kivio
  • ½ raudonojo svogūno
  • 100 g grietinės
  • 1 citrinos
  • Žiupsnelio pipirinių
  • 100 g grūdėtosios varškės
  • 100 g rūkytos arba sūdytos lašišos
  • 1–2 silkės filė
  • 1 šaukšto krienų
  • 100 g žaliųjų žirnelių
  • Baziliko lapelių

1. Supjaustykite smulkiais kubeliais liežuvio riekeles.
2. Supjaustykite pomidoriukus pusiau arba ketvirtadaliais.
3. Kivį nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
4. Pusžiedžiais supjaustykite raudonąjį svogūną.

a) Ant blyno dėkite grietinę, užtarkuokite citrinos žievelės ir užberkite pipirinių.
b) Ant blyno dėkite grūdėtąją varškę, gabaliuką rūkytos arba sūdytos lašišos arba silkės, pjaustyto kivio.
c) Ant blyno dėkite grietinę ir krienus. Galite sumaišyti arba palikti taip. Užberkite pjaustyto jaučio liežuvio, o ant viršaus – žaliųjų žirnelių.
d) Ant blyno dėkite grūdėtosios arba paprastos varškės, pjaustytus pomidoriukus ir raudonųjų svogūnų pusžiedžius. Užberkite bazilikų lapelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)