Dietologė Bonnie Taub-Dix įspėja – kreminiuose padažuose daugiau prisotintųjų riebalų nei padažuose aliejaus pagrindu. Kita dietologė Melissa Rifkin huffpost.com teigia, kad visuose pirktiniuose padažuose gali būti nepageidaujamų komponentų.

Na, kad ir kokį padažą renkatės, dietologės pataria pirmiausia perskaityti etiketėje komponentų sąrašą ir pažiūrėti, ar jame nėra kategoriškai nerekomenduojamų penkių komponentų.

5 komponentai salotų padažuose, kurių reikėtų vengti:

1. Palmių aliejus

Palmių aliejaus gali būti tiek kreminiuose, tiek aliejaus konsistencijos padažuose. B. Taub-Dix įspėja – šio ingrediento reikėtų labiausiai vengti. Kodėl? Todėl, kad tai – prisotintieji riebalai.

„Salotų padažas su avokadų ar alyvuogių aliejumi – kur kas sveikesnis“, – pabrėžė mitybos specialistė.

2. Cukrus (kuris retai įvardijamas kaip cukrus)

Nepamanytumėte, kad į salotų padažus dedama cukraus, vis dėlto, dietologės teigimu, jo dedama dažnai.

„Dažnai padažuose su vaisiais, kaip antai, salotų padaže su avietėmis, būna cukraus“, – teigė B. Taub-Dix. Taip pat cukraus bus ir garstyčių padaže su medumi, saldžiuose itališkuose padažuose, prancūziškuose padažuose ir pan.

Tokie padažai pavojingi, nes cukrus ingredientų sąraše įvardinamas kitaip: daug fruktozės turintis kukurūzų sirupas, sukrozė, miežių salyklas, dekstrozė, maltozė, ryžių sirupas. Apgaulinga, tiesa?
Amerikiečių medikai rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau nei 6 šaukštelius pridėtinio cukraus (24 g) moteris, 9 šaukštelius vyrams (26 g). Cukraus perteklius didina nutukimo, antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių, vėžio, Alzheimerio ligos riziką.

Salotų padažai

3. Druska

„Druska – įprasta visų padažų sudedamoji dalis, tada turintieji aukštą kraujospūdį turėtų tai įsiminti ir būti atsargūs“, – aiškina M. Rifkin. Taip yra todėl, kad druskoje yra natrio, o gausus natrio vartojimas didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Vieno mokslinio tyrimo duomenimis, širdies ir kraujagyslių ligų rizika padidėja iki 6 proc. dėl kiekvieno suvartojamo gramo natrio.

Padažai, kuriuose daug druskos, yra Cezario padažas, mėlynojo pelėsio sūri padažas ir pan. M. Rifkin teigimu, padaže esantis druskos kiekis greičiausiai bus didesnis, nei rekomenduotų sveikatos apsaugos specialistai.

4. Mononatrio glutamatas

Mononatrio glutamatas yra skonio stipriklis, kurio dedama į padažus. Jis gaminamas iš fermentuotų angliavandenių, kaip antai iš cukrinių runkelių. Jis yra vadinamojo umami skonio, t. y. penktojo iš pagrindinių skonių, ilgai išlieka burnoje.

Mokslinių tyrimų duomenimis, didelis mononatrio glutamato kiekis gali sukelti uždegimą organizme. Kitų tyrimų duomenimis, jis didina nutukimo, kepenų sutrikimo ir centrinės nervų sistemos ligų riziką.

5. Kokosų aliejus

Kokosų aliejus skamba nepavojingai, deja, B. Taux-Dix teigimu, jame irgi daug prisotintųjų riebalų, todėl geriau jo pasisaugoti. Rinkitės padažus su avokadų ar alyvuogių aliejumi.

Padažų skonį galite paryškinti prieskoninėmis žolelėmis – baziliku, raudonėliu, čiobreliais. Žolelėse gausu ir antioksidantų, kurie naudingi širdžiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją