Trečiadienį žaliuojančioje „Panama Food Garden“ oranžerijoje susirinkę svečiai susipažino su maistingais pusryčių receptais, kuriuos 9 kulinarines knygas išleidęs A. Ivanauskas parengė remdamasis specialistų rekomendacijomis, rašoma atsiųstame pranešime.
„Ne visi galime skirti daug laiko kas rytą gamintis maistingus ir gardžius pusryčius. Dažnas net nespėja ryte pavalgyti. Man pačiam pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas, nesvarbu, laukia lengva ar sunki diena. Todėl nusprendėme palengvinti skubantiems žmonėms gyvenimą ir sukūrėme 5 greitus receptus, kad rytais galėtume organizmą pastiprinti reikiamais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis“, – pristatymo metu kalbėjo A. Ivanauskas, pats kiekvieną dieną pusryčiams skiriantis 30 minučių.
Šeimos gydytoja Aušra Tomkutė renginyje pasakojo apie pusryčių produktų maistines savybes. Specialistė pabrėžia, kad svarbu subalansuota mityba. Jos teigimu, kartais net maitinantis sveikai žmogaus organizmas negauna visų reikiamų medžiagų.
„Valgant subalansuotą maistą organizmas pasisavina įvairių vitaminų ir mikroelementų. Nepaisant to, dažniausiai jų kiekis yra nepakankamas – norint pasiekti vitaminų dienos normą, per dieną žmogui reikėtų suvalgyti iki pusės kilogramo vaisių ir daržovių“, – pristatymo metu kalbėjo šeimos gydytoja.
Pavyzdinių pusryčių receptai
Grikių, porų ir brokolių rizotas su sūdyta lašiša
Grikių, porų ir brokolių rizotas su sūdyta lašiša
Ingredientai:
- 100 g poro
- 100 g grikių
- 200 g daržovių sultinio
- 100 g brokolio
- 50 g rikotos
- 20 g citrinos žievelės
- 100 g sūdytos lašišos
- 20 g česnako laiškų
- druska, pipirai, šlakelis aliejaus
Gaminimas:
Keptuvėje apkepkite kubeliais pjaustytą porą, sudėkite grikius, šiek tiek paskrudinkite ir supilkite daržovių sultinį. Sudėkite pjaustytą brokolį ir pagardinkite druska bei pipirais. Kai sultinys nugaruos ir ryžiai išvirs, sudėkite rikotą ir citrinos žievelę. Lėkštėje serviruokite su sūdyta lašiša ir puoškite česnako laiškais.
Kruopos yra vieni pagrindinių skaidulų šaltinių, o valgyti košę ryte tiesiog privalu. Skaidulos suteikia sotumo jausmą ir reguliuoją cukraus kiekį organizme. Vienas geriausių kruopų pasirinkimų – grikiai – juose randama daugiau geležies nei kitose kruopose, vitaminų B1, B2, baltymų – tai ypač aktualu vegetarams. Košė pagardinama lašiša, kurios maistinė vertė itin turtinga – joje randama baltymų, gerųjų riebalų ir omega-3 rūgščių. Brokoliai taip pat puikus skaidulų šaltinis, bet juose gausu vitaminų K ir C, kurie dalyvauja kraujodaros ir antioksidaciniuose procesuose.
Žalių žirnelių salotos su skrudinta jautiena
Žalių žirnelių salotos su skrudinta jautiena
Ingredientai:
- 200 g žalių žirnelių
- 100 g mėlynojo svogūno (pamarinuoto)
- 50 g acto
- 50 g cukraus
- 50 g vandens
- 100 g majonezo
- 1 g ciberžolės
- 10 g česnako
- 200 g jautienos
- 10 g žirnių daigų
- druskos, pipirų
- šlakelio aliejaus
Gaminimas:
Žalius žirnelius nuplikykite verdančiu vandeniu. Mėlynąjį svogūną pamarinuokite su actu, cukrumi ir vandeniu. Majonezą sumaišykite su ciberžole ir traiškytu česnaku, pagardinkite druska ir pipirais. Jautieną apkepkite keptuvėje iš visų pusių, pagardinkite druska ir pipirais. Lėkštėje dėkite žalius žirnelius ir marinuotą svogūną. Uždėkite ciberžolės majonezo. Ant viršaus uždėkite keptą jautieną ir žirnių daigus.
Šis patiekalas – gausus baltymų, kurie yra mūsų organizmo statybinė medžiaga. Be to, jautienoje galima rasti nemažai geležies, vitaminų A, C, K. Patiekalas pagardintas cirberžole, kuri padeda palaikyti mūsų organizmo imunitetą, išvengti širdies kraujagyslių ligų ir gerina kepenų veiklą. Ciberžolėje gausu mangano, kuris būtinas antioksidaciniuose procesuose.
Tuno „ceviche“ su avokadų salsa
Tuno „ceviche“ su avokadų salsa
Ingredientai:
- 100 g mėlynojo svogūno
- 100 g avokado
- 50 g mango
- 50 g pasifloros
- 20 g žaliųjų citrinų sulčių
- 10 g imbiero
- 200 g šviežio tuno
- druskos, pipirų, cukraus
- šlakelio alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Svogūną, avokadą ir mangą supjaustykite mažais kubeliais, išimkite iš pasifloros sėklas ir taip pat sudėkite. Ant viršaus užpilkite žaliųjų citrinų sulčių ir užtarkuokite imbiero. Įdėkite cukraus, pipirų ir druskos pagal skonį. Šviežią tuną supjaustykite plonomis skiltelėmis ir sumaišykite su avokadų ir pasiflorų salsa. Pagardinkite alyvuogių aliejumi.
Avokadai – nesočiųjų, taip vadinamų gerųjų, riebalų šaltinis. Į maisto racioną įtraukdami avokadus bei mangus, praturtinsite organizmą vitaminais A, E ir folatais. Tune esantys baltymai suteiks tvirtumo jūsų raumenims, o avokadai – sotumo jausmą. Tuo metu mangai, kuriuose gausu angliavandenių, kūną praturtins energija.
Jogurto kokteilis su špinatais ir šviežiomis braškėmis
Jogurto kokteilis su špinatais ir šviežiomis braškėmis
Ingredientai:
- 300 g jogurto
- 50 g špinatų
- 100 g braškių
- 50 g medaus
- 100 g bananų
Gaminimas:
Į virtuvinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus ir sumalkite.
Šis kokteilis – kalcio ir vitamino K dozė visai dienai. Kalcis reikalingas mūsų skeleto formavimuisi, dantims, osteoporozės (kaulų retėjimo) profilaktikai. Tiek bananuose, tiek špinatuose gausu vitamino K, kuris dalyvauja kraujo krešėjimo procesuose. Braškės – ne tik cukraus, bet ir vitamino C šaltinis.
Mangų ir burokėlių ledai
Mangų ir burokėlių ledai
Ingredientai:
- 100 g pieno
- 50 g rudojo cukraus
- 100 g burokėlių sulčių
- 300 g mangų tyrės
- 100 g aviečių tyrės
- 200 g grietinėlės
Gaminimas:
Pieną pakaitinkite su ruduoju cukrumi. Burokėlių sultis, mangų ir aviečių tyres sumaišykite kartu. Kai atvės, pieną sumaišykite su mangų ir burokėlių mase. Išplakite grietinėlę ir atsargiai sumaišykite su mangais ir burokėliais. Supilkite į indelį ir padėkite į šaldiklį.
Savo racione vartodami burokėlius, praturtinsite organizmą geležimi, kuri reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi. Tokiu būdu užkirsite kelią anemijai. Manguose rasite taip reikalingų vitaminų A, K ir C.