19
Kitas

Tarkuotų bulvių cepelinai

Cepelinai su mėsa


„Ar mėgstate? Ar dažnai gaminate? Aš kelis kartus per metus tikrai palepinu savo šeimyną naminiais cepelinais, – pasakoja tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė. Ji tikina, kad gaminti cepelinus tikrai nesudėtinga, tik laiko reikia paskirti daugiau.

Reikės:

Apie 5 kg bulvių (pirko “Vineta” veislės)
500 g virtų bulvių
Druskos (~1,5 šaukštelio)
Marlės ar bulvių tarkio sunkimo maišelio

Įdarui:

apie 800 g maltos mėsos (jautiena + kiauliena)
Svogūno
3 skiltelių česnako
Druskos
Pipirų

Padažui:

300 g svogūnų
200 g šoninės karšto rūkymo
Aliejaus
Grietinės
Sulipdžiau 15 nemažų didžkukulių

Kaip gaminti:

* Nulupu, nuplaunu ir išverdu 5-6 vidutines bulves (500-600g). Išvirusias bulves nusunkiu ir sutrinu bulvių trintuve. Sutrintas bulves palieku atvėsti.
* Nuskustas bulves sutarkuoju bulvine elektrine tarka.
* Paimu didesnį gabalėlį marlės, perlenkiu jį pusiau (sunksiu bulves per dvigubą marlės audinį). Galima naudoti cepelinmaišį, bet aš tokio neturiu, tai labai tiko ir marlė.
* Marlės gabalą kloju ant gilesnio dubens, dedu kelias saujas bulvių tarkio ir nusunkiu skystį. Labai sausai išsunkti nereikia, bet ir skysčio daug palikti nereikėtų.
* Išsunktą bulvių tarkį verčiu į tuščią didesnį dubenį. Taip nusunkiu visas sutarkuotas bulves.
* Skystį nuo bulvių palieku 5–10min pastovėti. Tada nupylus skystį ant dubens dugno bus nusėdęs krakmolas. Šį krakmolą dedu ant nusunktų bulvių tarkio.
* Virtos trintos bulvės keliauja į dubenį su bulvių tarkiu ir krakmolu. Beriu druskos apie 1,5 šaukštelio (jei mėgstate sūriau, dėkite šiek tiek daugiau). Viską gerai sumaišau ranka. Bulvių masė paruošta!
* Ruošiu mėsos įdarą: maltą mėsą verčiu į dubenį (naudojau 400 g jautienos ir 400 g kiaulienos). Prie mėsos verčiu kubeliais pjaustytą svogūną ir smulkintas 3 skilteles česnako. Beriu druskos, pipirų. Viską sumaišau – mėsos įdaras paruoštas.
* Į du didesnius puodus pilu vandens (vandens pilu mažiau ne pusę puodo), beriu druskos (maždaug po šaukštą). Dedu puodus ant viryklės ir laukiu, kol užvirs.
* Kol užvirs vanduo bandysiu sulipdyti cepelinus. Semiu saują bulvių masės iš jos išploju ant delno maždaug 1cm storio blyną. Saujelę mėsos įdaro suspaudžiu į pailgą kamuolėlį ir dedu ant ant bulvių blyno. Bulvių blyno kraštais užkloju mėsą, suspaudžiu ir užlyginu sujungimą. Švelniai sukioju kamuolėlį tarp rankų, kol suformuoju pailgą, gražų, lygų cepeliną. Cepeliną dedu ant stalo. Taip sulipdžiau 15 nemažų cepelinų.
* Galima pasiruošti mėsos ir bulvių tešlos kamuolėlius iš anksto ir po to tik imti ir formuoti cepelinus, taip lengviau paskirstyti, kad mėsos užtektų bulvių masei. Bet čia jau kaip kam patogiau!
* Į užvirusį vandenį sudedu cepelinus. Puodą pasukioju ir kai jis su cepelinais pradeda burbuliuoti, ugnį sumažinu, pusiau uždengiu dantį. Laikas nuo laiko pamaišant, cepelinus virsiu apie 25–30 min. (priklauso nuo cepelinų dydžio).
* Kol verda cepelinai paruošiu spirgučių padažą: į įkaitintą keptuvę pilu šiek tiek aliejaus.
* Verčiu 300 g kubeliais pjaustytų svogūnų – pakepinu apie 3 min. ant vidutinės ugnies. Tuomet prie svogūnų dedu 200 g kubeliais pjaustytos karšto rūkymo šoninės, kepinu dar apie 10 min. ant vidutinės ugnies.
* Išvirusius cepelinus dedu į lėkštę, užpilu spirgučių padažo, dedu šaukštą grietinės. Vaje, kaip gardu. Pabandykit. Paragaukit. Tikrai patiks!
Skanaus.

19
Kitas

Tarkuotų bulvių cepelinai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)