aA
Visame pasaulyje rugsėjo mėnuo yra vadinamas medaus mėnesiu. Šis natūralus skanėstas yra ypač vertinamas ir mėgstamas tautiečių – noriai valgomas tiek vienas, tiek naudojamas kaip ingredientas, ruošiant tam tikrus patiekalus ar arbatas šaltais žiemos vakarais. Konditerijoje medus taip pat neturi sau lygių. IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad medaus panaudojimas įmanomas pačiuose įvairiausiuose desertuose ir kepiniuose, todėl atskleidžia tinkamiausias jo rūšis konditerijos gaminiams.
Medaus pyragas
© Shutterstock

Ilgaamžis ir universalus dievų kūrinys

Sunku pasakyti tikslią medaus atsiradimo datą, tačiau įvairūs istoriniai šaltiniai byloja, jog bičių piešinių atvaizdai buvo rasti kelių tūkstantmečių amžiaus olose. O kur bitės, ten ir medus.

N. Juchnevič pasakoja, kad graikai ir romėnai medų laikė dievų maistu, todėl jį neretai aukodavo įvairioms apeigoms ir dievams. Anuomet buvo vertinamas ne tik unikalus medaus skonis, bet ir poveikis atliekant grožio procedūras, o kitais kartais šis saldėsis puikiai tikdavo gaminant netgi laką ar cementą.

„Medus yra itin universalus produktas. Tai bene vienintelis maisto produktas, kuris taip ilgai negenda. Sakoma, jog stiklainis medaus gali būti išlaikytas kelis šimtmečius ir vis dar bus tinkamas vartojimui. Jis taip pat yra vienintelis maisto produktas, kuriame yra visos medžiagos reikalingos palaikyti gyvybei – vitaminai, mineralai ir vanduo“, – pasakoja N. Juchnevič.

Medus
Medus
© Shutterstock nuotr.

Cukraus pakaitalas konditerijoje

Konditerijoje medus – vienas iš ypatingų ir unikalų skonio atspalvį gaminiui suteikiančių ingredientų, kuris, pasak N. Juchnevič, neturi sau lygiaverčio pakaitalo.

„Medus ypač puikiai tinka, kai norima sukurti sudėtingesnį ir subtilesnį už cukraus saldumą skonį. Be to, medaus saldumas yra turtingesnis, švelnesnis bei neužgožia kitų patiekalo ingredientų. Medus taip pat turi specifinį, daugeliui malonų aromatą ir leidžia gaminiui ilgiau išlikti šviežiam. Negalintiems gyventi be saldumynų, cukrų rekomenduojama pakeisti medumi, kadangi šis yra gliukozės ir fruktozės mišinys, kurį mūsų organizmas pasisavina labai greitai. Tiesa, medaus rūšių cheminė sudėtis ir biologinės ypatybės skirtingos – tai priklauso ir nuo augalų, iš kurių rinktas nektaras, ir nuo metų laiko“, – sako N. Juchnevič.

N. Juchnevič teigimu, visai gryno vienos rūšies augalų medaus praktiškai nėra, nes bitės primaišo bent jau dalį kitų, tuo metu žydinčių, augalų nektaro. Anot kepyklų vadovės, gaminant vertėtų atsižvelgti į medaus rūšį, pavyzdžiui, akacijų medus laikomas vienu saldžiausių, gali ilgai nesikristalizuoti, grikių medus pasižymi gan aštriu skoniu ir kvapu, o štai kiaulpienių medus yra labai kvapnus ir tirštas. Gaminant konditerinius gaminius, N. Juchnevič siūlo įsitikinti medaus savybėmis. Jos teigimu, rapsų žiedų medus gali suteikti gaminiui kartoką skonį, o štai saulėgrąžų medus dėl saldumo, kurį lemia didelė gliukozės koncentracija, ir dėl švelnaus, subtilaus skonio, labai tinkamas gaminant saldumynus. Jiems gardinti taip pat tinka dobilų, liepų ar kiaulpienių medus.

Klasikinis patiekalas – medaus pyragas su riešutais

N. Juchnevič pasakoja, jog pastaruoju metu daugelis kepinių yra ruošiami su natūralų saldumą suteikiančiu medumi, nes tokiu būdu pasirenkama sveikesnė alternatyva cukrui.

„Daug kas vis dar mano, jog medų būtina pirkti tik iš vietos ūkių, tačiau mūsų prekybos tinkle lietuviškas medus sudaro beveik pusę viso medaus asortimento. Bitininkai turi atitikti reikalavimus. Pirmiausia – Maisto ir veterinarijos inspekcijos reikalavimus ir mūsų pačių keliamus kokybės reikalavimus. Konditerija yra išties svarbi mūsų tinklo dalis, jos gaminiais didžiuojamės ir drąsiai galime sakyti, jog dauguma mūsų saldžių gaminių gaminami būtent su šviežiu, kokybišku medumi“, – sako N. Juchnevič.

Pats populiariausias medaus kepinys jau daugelį metų, pasak kepyklų vadovės, yra medaus pyragas – tai laiko patikrintas ir pirkėjų įvertintas konditerijos lyderis.

„Per metus parduodame net apie 70 tonų šio gaminio. Vertiname laiko patikrintus gaminius, stengiamės išlaikyti tradicines receptūras, tokias, kaip gamindavo mūsų mamos ir močiutės, o medaus pyragas – tikrų tikriausia klasika“, – sako N. Juchnevič bei dalijasi paprastais, namų sąlygomis pagaminamais receptais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
4.0000

Kava ir desertai: ar žinote, kaip reikia juos derinti (9)

Kava jau seniai nebėra tik gėrimas, skirtas numalšinti kasdienį kofeino poreikį. Ja vaišiname...

Ali Gadžijevo receptas: citrininis pyragas su itališku morengu (6)

Konditerijos šefas Ali Gadžijevas laidoje „Gardu Gardu“ pagamino desertą su itališku...

DELFI Pyragų diena: po saldžios dienos – štai jums nesaldaus pyrago receptas (4)

Lapkričio 6-oji – Pyragų diena , kuri kasmet švenčiama darbovietėse, mokyklose ir...

Švenčiame Pyragų dieną – į tradicinius kepinių receptus pažvelkite iš naujo (3)

Kasmet minimą Pyragų dieną kviečiama paragauti pačių įvairiausių skonių: nuo purių...

Tobulas pyragas pagal Liuciną – 6 patarimai ir 3 netikėti receptai (8)

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje jau tampa tradicija minėti Pyragų dieną, tačiau kasmet daugelis...

Top naujienos

Vilniuje neutralizuotas 100 kg sprogmuo: buvo evakuoti aplinkiniai namai, prekybos centras „Panorama“ papildyta 23:33 val.  (262)

Ketvirtadienio rytą statybininkų atkasta aviacinė bomba kelia didžiulį pavojų. Ketvirtadienio...

Rusijos baruose lietuviams parsidavinėjančios studentės pyksta, kai jas vadina prostitutėmis (283)

„Sumokėk 1500 rublių (21 Eur) – praleisiu su tavimi naktį“, - Sankt Peterburgo naktiniuose...

Politiniu turizmu kaltinamas Narkevičius: nesigilinau į organizacinius niuansus (127)

Vos tris mėnesius pareigas einantis susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius viešai...

Šilumos banga džiugins ir savaitgalį: vėl kėsinsis į daugiamečius rekordus (6)

Šiandien per Lietuvą lėtai slinks šiltasis atmosferos frontas. Visame krašte bus debesuota,...

Buvęs aplinkos ministras šokiruotas: jei kalbame, kad išsigims gyvūnai, tai kas bus žmonėms (90)

„Ši problema tikrai nėra vien Alytaus. Nepaprastoji situacija, mano nuomone, turėjo būti...

Bestuburė Lietuvos rinktinė – vėl po Ronaldo kojomis: sumindyta dar nepadoriau nei Vilniuje (377)

Ketvirtadienio vakarą Algarvės stadione vykusiose atrankos į 2020-ųjų Europos futbolo...

Naujas ir itin efektyvus protestuotojų ginklas: lazeriais neutralizuoja dronus ir veidų atpažinimo sistemą apakina policijos sraigtasparnius (42)

Technologijos tapo esminiu Honkongo protestų elementu. Pasitelkiamos įvairiausios priemonės:...

Gimtadienio laukianti Jocytė: visi sako, kad aš – dar visai vaikas, tai gal dabar subręsiu (18)

Pirmose Europos čempionato atrankos rungtynėse Lietuvos moterų rinktinė užtikrintai įveikė...

Direktorius darbuotojus nustebino 70 tūkst. dolerių minimaliu metiniu atlyginimu (50)

Danas Price‘as – vadovas, kuris sugeba nustebinti. 35-erių metų kreditinių kortelių apdorojimo...

Pačios keisčiausios priežastys, dėl kurių poros atsisako sekso (13)

„Tuomet jie iškėlė vestuves ir gyveno ilgai bei laimingai…“ – mintyse ataidi tiek pasakose...