aA
Visame pasaulyje rugsėjo mėnuo yra vadinamas medaus mėnesiu. Šis natūralus skanėstas yra ypač vertinamas ir mėgstamas tautiečių – noriai valgomas tiek vienas, tiek naudojamas kaip ingredientas, ruošiant tam tikrus patiekalus ar arbatas šaltais žiemos vakarais. Konditerijoje medus taip pat neturi sau lygių. IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad medaus panaudojimas įmanomas pačiuose įvairiausiuose desertuose ir kepiniuose, todėl atskleidžia tinkamiausias jo rūšis konditerijos gaminiams.
Medaus pyragas
© Shutterstock

Ilgaamžis ir universalus dievų kūrinys

Sunku pasakyti tikslią medaus atsiradimo datą, tačiau įvairūs istoriniai šaltiniai byloja, jog bičių piešinių atvaizdai buvo rasti kelių tūkstantmečių amžiaus olose. O kur bitės, ten ir medus.

N. Juchnevič pasakoja, kad graikai ir romėnai medų laikė dievų maistu, todėl jį neretai aukodavo įvairioms apeigoms ir dievams. Anuomet buvo vertinamas ne tik unikalus medaus skonis, bet ir poveikis atliekant grožio procedūras, o kitais kartais šis saldėsis puikiai tikdavo gaminant netgi laką ar cementą.

„Medus yra itin universalus produktas. Tai bene vienintelis maisto produktas, kuris taip ilgai negenda. Sakoma, jog stiklainis medaus gali būti išlaikytas kelis šimtmečius ir vis dar bus tinkamas vartojimui. Jis taip pat yra vienintelis maisto produktas, kuriame yra visos medžiagos reikalingos palaikyti gyvybei – vitaminai, mineralai ir vanduo“, – pasakoja N. Juchnevič.

Medus
Medus
© Shutterstock nuotr.

Cukraus pakaitalas konditerijoje

Konditerijoje medus – vienas iš ypatingų ir unikalų skonio atspalvį gaminiui suteikiančių ingredientų, kuris, pasak N. Juchnevič, neturi sau lygiaverčio pakaitalo.

„Medus ypač puikiai tinka, kai norima sukurti sudėtingesnį ir subtilesnį už cukraus saldumą skonį. Be to, medaus saldumas yra turtingesnis, švelnesnis bei neužgožia kitų patiekalo ingredientų. Medus taip pat turi specifinį, daugeliui malonų aromatą ir leidžia gaminiui ilgiau išlikti šviežiam. Negalintiems gyventi be saldumynų, cukrų rekomenduojama pakeisti medumi, kadangi šis yra gliukozės ir fruktozės mišinys, kurį mūsų organizmas pasisavina labai greitai. Tiesa, medaus rūšių cheminė sudėtis ir biologinės ypatybės skirtingos – tai priklauso ir nuo augalų, iš kurių rinktas nektaras, ir nuo metų laiko“, – sako N. Juchnevič.

N. Juchnevič teigimu, visai gryno vienos rūšies augalų medaus praktiškai nėra, nes bitės primaišo bent jau dalį kitų, tuo metu žydinčių, augalų nektaro. Anot kepyklų vadovės, gaminant vertėtų atsižvelgti į medaus rūšį, pavyzdžiui, akacijų medus laikomas vienu saldžiausių, gali ilgai nesikristalizuoti, grikių medus pasižymi gan aštriu skoniu ir kvapu, o štai kiaulpienių medus yra labai kvapnus ir tirštas. Gaminant konditerinius gaminius, N. Juchnevič siūlo įsitikinti medaus savybėmis. Jos teigimu, rapsų žiedų medus gali suteikti gaminiui kartoką skonį, o štai saulėgrąžų medus dėl saldumo, kurį lemia didelė gliukozės koncentracija, ir dėl švelnaus, subtilaus skonio, labai tinkamas gaminant saldumynus. Jiems gardinti taip pat tinka dobilų, liepų ar kiaulpienių medus.

Klasikinis patiekalas – medaus pyragas su riešutais

N. Juchnevič pasakoja, jog pastaruoju metu daugelis kepinių yra ruošiami su natūralų saldumą suteikiančiu medumi, nes tokiu būdu pasirenkama sveikesnė alternatyva cukrui.

„Daug kas vis dar mano, jog medų būtina pirkti tik iš vietos ūkių, tačiau mūsų prekybos tinkle lietuviškas medus sudaro beveik pusę viso medaus asortimento. Bitininkai turi atitikti reikalavimus. Pirmiausia – Maisto ir veterinarijos inspekcijos reikalavimus ir mūsų pačių keliamus kokybės reikalavimus. Konditerija yra išties svarbi mūsų tinklo dalis, jos gaminiais didžiuojamės ir drąsiai galime sakyti, jog dauguma mūsų saldžių gaminių gaminami būtent su šviežiu, kokybišku medumi“, – sako N. Juchnevič.

Pats populiariausias medaus kepinys jau daugelį metų, pasak kepyklų vadovės, yra medaus pyragas – tai laiko patikrintas ir pirkėjų įvertintas konditerijos lyderis.

„Per metus parduodame net apie 70 tonų šio gaminio. Vertiname laiko patikrintus gaminius, stengiamės išlaikyti tradicines receptūras, tokias, kaip gamindavo mūsų mamos ir močiutės, o medaus pyragas – tikrų tikriausia klasika“, – sako N. Juchnevič bei dalijasi paprastais, namų sąlygomis pagaminamais receptais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
4.0000

3 skrebučių su kiaušiniais idėjos lėtiems savaitgalio pusryčiams (14)

Pastaruoju metu kulinariniame pasaulyje kiaušiniai labiausiai išpopuliarėjo kombinacijoje su...

Košės diena: 4 netikėti receptai, kurie nudžiugins šeimą (8)

Turbūt nerastume žmogaus, kuris nebūtų ragavęs tokio universalaus patiekalo kaip košė . Ir...

Nuostabaus skonio naminiai keksiukai su slyvomis (3)

Jei turite šviežių vaisių ar uogų perteklių, būtinai išsikepkite šiuos keksiukus ....

Trijų aukštų šokoladinis pyragas: tokį pasigaminsite ir namie (16)

Konditeris Ali Gadžijevas pagamino trijų aukštų gaivų šokoladinį pyragą , kuriame...

Kitoks tinginys: dar paprastesnis ir skanesnis nereikia net sviesto (12)

Tinginius mėgsta daugelis. O šis patobulintas tinginys yra dar skanesnis ir paprastesnis. Tad...

Top naujienos

Prostitucijoje išnaudotų lietuvių istorijos sukrėtė net visko mačiusią pareigūnę iš Švedijos: viena jų tapo filmu (62)

Net praėjus daugiau nei dešimtmečiui prostitucijoje išnaudotų lietuvaičių istorijos yra...

Ilgiausia apgultis istorijoje: du dešimtmečius siaubo iškentę miestelėnai maro protrūkio laukė kaip išganymo

Osmanų imperijos karo su Venecijos respublika metu Kandijos miestas (dabar – Heraklionas ,...

Aukštaitijos sostinė stoja? Darbdaviai jau skaičiuoja susitraukusius pelnus ir pereina į taupymo režimą (118)

Lietuvos ūkio variklis sukasi visu pajėgumu. Pastaraisiais metais augusi ekonomika išjudino ir...

Rusijos žiniasklaida spėlioja: Putino sąjungininkas Prigožinas galėjo žūti lėktuvo katastrofoje (66)

Penktadienį pranešta, kad Kongo Demokratinėje Respublikoje dingo transportinis lėktuvas, teikęs...

Po skyrybų dramos – atviras Andriaus Šedžiaus interviu apie vaikus: apie tai vėliau teks papasakoti ir mažyliui (45)

Neseniai skyrybas išgyvenęs verslininkas Andrius Šedžius dabar visą savo dėmesį sakosi...

Sunkiai sergančios aktorės Anastasijos Zavorotniuk dukra pasidalijo jautria žinute (43)

Šeštadienį, spalio 12-ąją, sunkiai serganti aktorė Anastasija Zavorotniuk kartu suvyru Piotru...

Mirotičiaus šou laimėjo „Barcelonai“ trilerį prieš „Valencia“, Kulboka padėjo nugalėti „Baskonia“

Nikola Mirotičius surengė fenomenalų pasirodymą bei vienas ant savo pečių ištempė...

Pablo Picasso – mamytės sūnelis, arba kaip Maria Picasso Lopez užaugino genijų

Kad ir kaip stebėtina, daugelis garsių menininkų buvo vadinamieji mamyčių sūneliai. Ir Maria...

Kokią klaidą lengva padaryti ruošiant avietes žiemai – profesionalo komentaras kaip avietes apsaugoti nuo šalnų

Gediminas Cijūnaitis , gediminosodai.lt savininkas, dalinasi patirtimi, kaip elgtis su avietėmis,...

Ant bangos: Rapšys iškovojo dar vieną auksą Berlyne (43)

Įspūdingą formą šį sezoną demonstruojantis Danas Rapšys iškovojo dar vieną aukso medalį...