Pavasario medus jau paragautas ir parduotas arba puikuojasi lentynose laukdamas žiemos, o vasaros žolynai bitutes dar vilioja. Koks antrasis sezonas bitininkams ir koks bus visų metų derlius, teiraujamės krašto bitininkų.
medus
646 straipsnių
Medus – saldus, tąsus skystis, bičių gaminamas iš žieduose esančio nektaro. Tai natūralus saldiklis. Medaus pagrindą sudaro ir saldų skonį suteikia jame esanti gliukozė ir fruktozė.
Kepti obuoliai tinka tiek pusryčiams, tiek vakarienei. Maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė pabandė juos įdaryti avižiniais dribsniais ir liko maloniai nustebusi: keptų obuolių rezultatas pranoko visus mano lūkesčius, buvo ir gardu, ir sotu!
Agurkai su medumi ir sūriu yra toks užkandis, kurio neatsisakysi per pusryčius, pietus ir vakarienę. Vos iš keturių ingredientų sukuriamas patiekalas džiugina ne tik paprasta gamyba, bet ir ypatingu skoniu. Agurkai su medumi ir sūriu neabejotinai nuneš į vaikystę.
Lietuvos bitininkų sąjunga praneša, kad pasiekti pirmieji rezultatai kovojant su suklastotu medumi: iš prekybos tinklo „Lidl“ lentynų pašalintas tam tikros rūšies medus.
Šakietei Julijai Mozurevičiūtei seniai įprastas tvarus gyvenimo būdas, kurio ji išmoko studijuodama Nyderlanduose. Grįžusi į Lietuvą, jauna verslininkė gamina mūsų šalyje dar visai naują produktą – vaško drobeles, kurios puikiai pakeičia plastiko plėvelę ir tinka ilgalaikiam naudojimui.
Kruasanus su braškėmis ir ledais drąsiai galime nominuoti vasariškiausio deserto rinkimuose. Sviestinis kruasanas, uogos ir ledų gaiva kuria nepakartojamą skonį. Kruasanus su braškėmis ir ledais patiekite iškart.
Pigiu medumi iš trečiųjų šalių perpildyta rinka verčia Lietuvos bitininkus mažinti bičių ūkius arba visai jų atsisakyti. Bitininkai neslepia – bitininkystė išgyvena vieną didesnių krizių. Jie kalba ir apie galimai falsifikuotą medų, kurio plika paprasto vartotojo akimi neįvertinsi ir neišbrokuosi.
Mokslininkė Indrė Aleknavičienė pasakoja apie cukrų: ar cukrus cukrui lygus? Ji įvertina, ar tautos, ypač senolių, taip vertinamas medus yra geriau nei paprastas cukrus, ir papasakoja, kaip tai veikia organizmą.
Atsižvelgus į Lietuvos raudonosios knygos komisijos siūlymą tamsioji vakarinė medunešė bitė įrašyta į Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą, kitaip vadinamą Lietuvos raudonąja knyga. Į šį sąrašą įrašytos tik gamtoje (uoksuose ar drevėse) gyvenanti šios bičių rūšies populiacija. Laikomų ir vei...
Bitininkas Robertas iš Molėtų rajono nustebo pamatęs, kas nutarė paragauti koriuose likusio medaus. Juos lauke padžiovęs vyras spėjo smaližių užfiksuoti. Šis taip buvo įnikęs į saldėsį, kad nei filmavimais, nei bitėmis visai nesirūpino – kirto net pasistiebęs.
Tiek vaikų, tiek suaugusiųjų mėgiamus varškėtukus šįkart ruošime kitaip. Gaminsime citrininius. Iškeptus citrininius varškėtukus patiekite apibarstytus cukraus pudra ir vaisiais.
Pikantiški pyragai – puikus būdas į racioną įtraukti daržovių. Vienas tokių – prancūziškas pomidorų ir cukinijų pyragas. Daržovių pyragams galite naudoti pačias įvairiausias gėrybes – pradedant špinatais ar pomidorais ir baigiant lietuvių pamėgtomis bulvėmis. Jeigu norite, kad pyragai būti ne tik sk...
Vasara – metas, kai gamta siūlo begales natūralių produktų. O socialinė erdvė – begales receptų, kaip namų sąlygomis pasigaminti veido kaukes, kremus ar šveitiklius iš daržo ir laukų gėrybių. O kur dar braškių, pieno produktų ar kiaušinių kaukės? Vieni tokią natūralią kosmetiką tik atranda, antri ie...
Pomidorų gaspačio sriuba – viena populiariausių pasaulyje ir, žinoma, ji ypač gardi šiltuoju metų laiku. Tai itin nebrangi ir lengvai paruošiama sriuba. Pomidorų gaspačio tiekite iškart pagaminę.
Brangaus maisto aplinkoje Lietuvos gyventojai gali tikėtis ir gerų naujienų – aukštesnės produktų kokybės. Parduotuvių lentynose turėtų padaugėti sertifikuotų vietos daržovių, vaisių ar gyvulinės kilmės produktų, praneša LNK žinios. Tiesa, patys pirkėjai pripažįsta, kad jiems dar trūksta informacijo...
Permainingi balandžio ir gegužės orai, pasak Lietuvos bitininkų, medaus rinkimo procesų šiemet nesutrikdė labiau nei ankstesniais metais.
Pasigaminti sveikesnių desertų nėra taip sunku, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio – įsitikinkite tuo kepdami bananų duoną. Juk vasarą paprastai ir šiaip norisi lengvesnio maisto, kur vyrauja švieži sezoniniai vaisiai, uogos ar natūralios jų tyrės. Bananų duoną tikrai pamėgsite.
Koks vasaros sezonas be grilintų bulvyčių su naminiu garstyčių majonezu. Virtuvės šefai Paulius Lenkšas ir Pavels Matveks dalijasi patarimu, kaip išgauti vaiskiai oranžinę bulvyčių spalvą. Bulvytes su naminiu garstyčių majonezu valgykite, kol karštos, tačiau jos gardžios ir atvėsusios.
Lašiša orkaitėje – sveikas patiekalas. O, svarbiausia, ir pagaminti galima greitai bei paprastai. Lašišą orkaitėje kepkite apie pusvalandį.
Norint paruošti gardžius šonkauliukus orkaitėje, svarbios kelios detalės. Viena jų – padažas, kuriuo reikia aptepti šonkauliukus. Tekste rasite visas gudrybes, kaip iškepti šonkauliukus orkaitėje, kad negalėtumėte nuo jų atsitraukti.