aA
Jaukus šeimos restoranas „Sakmės“ pristato mažai Lietuvoje paplitusią vakarienių seriją, kuri kviečia maistu dalintis (ang. Sharing plates). Pasaulio ragautojų širdis užkariavusi namų vakarėlius primenanti koncepcija – kai maistas ant stalų atkeliauja bendrose lėkštėse, iš kurių dediesi, kiek nori ir ko nori, nepralenkė ir mūsų šalies.
Sapiegų parke įsikūręs restoranas „Sakmės“
© Asmeninins albumas

Antakalnyje, Sapiegų parke esantis restoranas paskelbė nuo šiol kviesiantis į atviras vakarienes. „Restoraną už kokybiškus ir kūrybiškus dienos pietus jau pamėgo daugelis svečių. Čia renkasi ne tik Antakalnio gyventojai ar dirbantys čia pat esančiame „Vilnius Tech Park”, čia specialiai dienos pietų atvyksta svečiai ir iš kitų miesto vietų. Tai buvo viena didžiausių paskatų atverti duris ir vakaro metu” – įžvalgomis dalijosi savininkų pora Evelina Urbaitė ir Aivaras Šičkus.

Sapiegų parke įsikūręs restoranas „Sakmės“
Sapiegų parke įsikūręs restoranas „Sakmės“
© Asmeninins albumas

Restoranas gimė iš vakarienių su bičiuliais

Kaip ir dažnai, visi geri dalykai prasideda virtuvėje, taip ir ši vieta atsirado iš meilės maistui ir malonumo kviestis draugus vakarienės į svečius. Aivaras ir Evelina savo šeimos restoranėlį, esantį dar ir ypatingoje vietoje – Sapiegų parke – „Sakmės”, kūrė taip, jog kiekvienas pasijustų esantis jų namuose.

„Mes norėjome sukurti tokią atmosferą bei aplinką, jog svečiai nesijaustų esantys formalioje aplinkoje, o pas mus svečiuose. Viduryje restorano – krosnis, interjero detalėse vyrauja jaukūs elementai, daug šilumos prideda medis. Stengiamės būti patys, pabendrauti su svečiais, o kartais kartu ir prisėsti papietauti, o dabar – ir pavakarieniauti.“

Maistas, skirtas dalintis

„Kai susirenkame su draugų kompanija, dažniausiai gaminame kartu, o stalą nukrauname lėkštėmis ir puodais, iš kurių kiekvienas dedasi, ką tik nori. Mintis neporcijuoti maisto vakarienių metu būtent iš to ir kilo. Turime slaptą tikslą, jog kiekvienas svečias atrastų savo skonių derinį: kiekvieną patiekalą jis gali susikurti pats. Vakarienių metu pateikiamas pagrindinis ingredientas, o visus garnyrus, padažus ir papildomus pagardus kiekvienas pasirenka pats sau”, – komentavo Evelina, restoranų versle dirbanti jau daugiau nei dvidešimt metų.

Sapiegų parke įsikūręs restoranas „Sakmės“
Sapiegų parke įsikūręs restoranas „Sakmės“
© Asmeninins albumas

„Dalinimasis maistu skatina gyvą bendravimą, sujungia žmones: dalinamasi istorijomis, prisiminimais, nuotykiais, idėjomis, juokais, o vakarienė su draugais būtent taip ir vyksta,“ – priduria Aivaras.

„Sakmės” ir Sapiegų parkas

Prieš tai čia veikė restoranas „Sapiegų Bistro”, kurį pora transformavo į gilią reikšmę turintį restoraną „Sakmės”. „Mes norime, jog mūsų svečiai prie jaukaus ir kokybiško valgymo patirties išgirstų ir istorijas, sakmes, kurias seka maistas, kurias seka ypatinga vieta, kurias seka virtuvės šefas ar sukelia bendras potyris. Čia nerasite vienos šalies virtuvės, „Sakmėse” persipina daug kultūrų. Visgi pati vieta diktuoja savo toną – Sapiegų rūmai statyti kaip būsima Abiejų Tautų Respublikos valdovo vasaros rezidencija, čia buvo didžiulis sodas, kuriame augo ne tik vietinės daržovės ar vaisiai, čia būta ir figmedžių, granatmedžių bei citrinmedžių. Šis parkas buvo įspūdinga ir svarbi iškilmių vieta”, – pasakojo restorano savininkas Aivaras Šičkus.

Šefo duoklė – vietinės produkcijos svarba, balansas ir skandinaviški linkėjimai

Restorano meniu rasite įvairių maisto kultūrų įtakos, artimos čia ir bendros visame pasaulyje vyraujančios tendencijos: fermentavimas, marinavimas, vietinės produkcijos svarba ir be abejo, balansas, kurį jauti pavalgęs. Mat pagrindiniam virtuvės šefui Žilvinui Laurinėnui nemažai įtakos turėjo ir jo pagrindinė mokykla – Skandinavija. Jis, kartu su garsiu virtuvės meistru Deivydu Praspaliauskiu virtuvės amato mokėsi Danijos restoranuose. Beje, su Deivydu jie turi ir dar vieną sąsają, – mat abu esantys iš to paties miestelio.

Sapiegų parke įsikūręs restoranas „Sakmės“
Sapiegų parke įsikūręs restoranas „Sakmės“
© Asmeninins albumas

Vakarienės vyksta kiekvieną ketvirtadienį, 19:00. Reikalinga registracija.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(12 žmonių įvertino)
3.6667

Patarimai, kaip panaudoti sudžiūvusią duoną, kad jos nereikėtų išmesti 5 skanios idėjos (7)

Vienas didžiausių šių dienų socialinių iššūkių – sumažinti išmetamo maisto kiekius. Jis...

Atgimstančiame „Paupio“ rajone kursis Italijos virtuvės puoselėtojai

Vilniaus Senamiestyje atgimstančiame „ Paupio “ rajone įsikurs Italijos virtuvės puoselėtojų...

Miestiečiai iš sostinės plūsta į kaimą valgyti vėlyvųjų pusryčių, kokių dar neragavo (62)

Prieš daugiau nei devyniolika metų, kai įžengėme į šį tūkstantmetį, kai kiekybė paėmė...

Pirmą kartą šalies istorijoje lietuvė pateko į stipriausių pasaulio barmenų trejetuką (28)

Kasmet organizuojamuose barmenų čempionatuose norinčių dalyvauti netrūksta. Pirmą kartą šalies...

Italas išaiškino, kaip Lietuvos picerijoje atpažinti tikrą kokybišką picą (63)

Pica – vienas populiariausių ir dažniausiai aptarinėjamų itališkos virtuvės šedevrų....

Top naujienos

Nausėda teikia Skvernelio kandidatūrą toliau eiti premjero pareigas

Naujasis prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį Seimui pateikė Sauliaus Skvernelio...

Ilgai slėptoje apklausoje – tikroji rinkėjų nuomonė apie Vyriausybės darbus (381)

Lietuvos gyventojai labiausiai ant dabartinės Vyriausybės pyksta dėl vaistų ir švietimo reformų,...

Naujos detalės apie Vilniuje bandytos sudeginti moters nužudymą: jos kūne – durtinės ir pjautinės žaizdos (40)

Ketvirtadienio rytą pareigūnai DELFI atskleidė keletą detalių apie trečiadienį visuomenę...

Gyvai / Tiesiogiai: prezidentas Gitanas Nausėda Seimui teikia Sauliaus Skvernelio kandidatūrą (3)

Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko kandidatūros“ projektas,...

Pasakiškus atlyginimus gaunantys jūrininkai bėga iš Lietuvos (64)

„Lietuvos jūrininkai bėga iš Lietuvos dėl prastos mokesčių sistemos“, – taip DELFI teigė...

Registrų centras: Vilniuje mažėja naujų butų kainos (30)

Antrąjį šių metų ketvirtį visoje Lietuvoje būstui įsigyti buvo išleista apie 520 mln....

Rusijos klubas taip originaliai pristatė naujas aprangas, kad susilaukė nemalonumų

Vos trečioje pagal pajėgumą Rusijos futbolo lygoje žaidžiantis Naberežnyje Čelnų „Kamaz“...

Pamirškite Černobylį ar Fukušimą: šis rojaus kampelis yra labiausiai užteršta vieta Žemėje (96)

Po branduolinio reaktoriaus sprogimo Černobyllio atominės elektrinės stogas buvo pramintas...

Nesuvaldęs motociklo žuvo jaunas ugniagesys gelbėtojas

Liepos 17 d., apie 20.50 val., Panevėžio r., rajoninio kelio kelio Tiltagaliai–Sodeliai 2-ajame...

Strigo vieno ministro klausimas: gali tekti ieškoti „tvarkiečiams“ naujos pozicijos (33)

Užstrigus diskusijoms dėl krašto apsaugos ministro pozicijos, „tvarkiečiams“ gali tekti...