Dietologė, knygos „Gydantys superproduktai: ilgiau išlikite jauni ir ilgiau gyvenkite“ (angl. „Healing Superfoods for Anti-aging: Stay Younger, Live Longer“) autorė Karen Ansel pasiūlė dažniau vartoti kelis prieskonių mišinius, kurie ne tik naudingi sveikatai, bet ir suteikia patiekalams įdomesnį skonį.

Karis

Karis

Karis – ne šiaip sau laikomas klasika. Jame yra natūraliai liekninančio kumino, sotumo suteikiančios ožragės (todėl nekyla noras kramsnoti), antiuždegiminių ypatybių turinčios ciberžolės ir garstyčių.

Karis – tiek ilgai verdamų patiekalų, tiek greitpuodyje gaminamų valgių bičiulis.

Negailėdami berkite šio prieskonių mišinio į aštrius troškinius, sriubas, karius, ragaukite, kol gaminate (kad nenumažintumėte). Karis tinka ir krevetėms, šukutėms, kitoms jūrų gėrybėms – jūsų laimikį lėkštėje jis gražiai nudažys geltona spalva.

Garam masala

Garam masala

Šis prieskonių mišinys yra įvairių rūšių karių pagrindas. Jame yra visko: pipirų, kurie reguliuoja kraujospūdį, cinamono, reguliuojančio cukraus lygį kraujyje, pankolių sėklų, gerinančių virškinimą, gvazdikėlių, kurie stabdo dujų kaupimąsi, žvaigždinio anyžiaus, kuris saugo nuo pilvo pūtimo, muskato, gerinančio atmintį, padedančio atsipalaiduoti.

Sumaišykite garam masalą su įvairiais riešutais, įtrinkite norimos rūšies mėsą kebabui prieš kepimą, apibarstykite virtus kukurūzus, pikantiško skonio suteikite bulvių košei.

Šį sodrų, rudenišką prieskonių mišinį tiks vos pakepti nedideliame sviesto ar ghi sviesto kiekyje. Juo galite pagardinti tešlą, moliūgų pyragą – garam masala suteikia šilumos ir pikantiškumo.

Zataras

Zataras

Be šio žolelių mišinio neįsivaizduoja Artimųjų Rytų virtuvė. Mišinį sudaro diuretikas čiobrelis, sezamo sėklos, turinčios fitosterolių, kurie mažina vadinamo blogojo cholesterolio lygį, skausmą malšinantis mairūnas, antibakterinių ypatybių turintis raudonėlis.

Pasigaminkite sveiką užtepą iš graikinio jogurto, zataro, aguonų sėklų, česnakinės druskos, askaloninio arba laiškinio česnako, rūkytų vengriškų paprikų ir šlakelio alyvuogių aliejaus.

Skanu užtepti šito užtepo ant viso grūdo miltų duonos (puiki alternatyva tepamam sūriui), jis tinka ir prie humuso su pita (graikiška duona).

Harisa

Harisa

Šio Šiaurės Afrikos padažo galima nusipirkti arba pasigaminti namuose. Jame yra medžiagų apykaitą spartinančių aitriųjų paprikų, nemažai vitaminų A, C ir B6, kurie naudingi akims, odai, imuninei sistemai, yra ir antivėžinio antioksidanto likopeno, beje, jis ir suteikia padažui raudonos spalvos.

Į padažą įeina kmynai (jie turi antihistamininį poveikį), daug geležies turinti kalendra, pomidorai, rožių žiedlapiai ir mėta.

Dėl bazinių ingredientų – česnako ir alyvuogių aliejaus – padažas gali būti ir marinatas morkoms bei kitoms daržovėms prieš kepimą. Padažu tinka įtrinti paukštieną ir kiaulieną. Jis pagyvins aštrų troškinį ar kokius kitus padažus.

Japoniškas 7 žolelių mišinys – Shichimi Togarashi

Japoniškas 7 žolelių mišinys – Shichimi Togarashi

Dėl dumblių norių šis daug jodo ir B grupės vitaminų turintis prieskonių mišinys atrodo sūresnis, nei realiai yra, o detoksikuojančios kajeno paprikos suteikia aštrumo. Jame yra kaulams naudingų (dėl kalcio) juodųjų ir baltųjų sezamų, ligoms kelią užkertančio česnako, citrusinių vaisių.

Šis padažas labai tinka kiaušinių patiekalams, tuno salotoms, keptoms žalioms daržovėms su sezamų aliejumi ir sojos padažu, sojos pupelėms. Galima uždėti šio mišinio ant jau iškepusio traškaus viščiuko, žuvies ar orkaitėje keptų daržovių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)