aA
Iš Niujorko atvykęs vienas žymiausių alaus atstovų pasaulyje Garrettas Oliveris ir virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas Klaipėdoje sukūrė išskirtinį maisto ir gėrimų duetą. Abu virtuozai jau ne pirmą kartą rengia šventę gurmanams, tačiau kiekvieną kartą ragautojų laukia staigmena.
Deivydo Praspaliausko ir Garretto Oliverio degustacinė vakarienė Klaipėdoje
© DELFI montažas

Paršelio žandukai, rupūžės ikrai, temperuota lašiša ir desertui ežiukas rūke. Klaipėdoje įsikūrusiame „Švyturys Brewery“ vienam vakarui kruopščiai apgalvotas D. Praspaliausko meniu, anot virtuvės šefo, kaskart yra iššūkis, tai maistas derinamas su tam tikrais gėrimais. G. Oliveris pristato gėrimus, kurių kiekvienas papildo tai, ką virtuvės šefas pristato lėkštėje.

Deivydo Praspaliausko ir Garretto Oliverio degustacinė vakarienė Klaipėdoje
Deivydo Praspaliausko ir Garretto Oliverio degustacinė vakarienė Klaipėdoje
© DELFI / Rita Gečiūnaitė

„Maistas yra labai didelė gyvenimo dalis, jis labai svarbus. Bent man, ypač svarbi vakarienė, o kai galima turėti kažką prie maisto, kas turi savo „cinkelį“ - alų, kuris žmonėms patinka ir jo skonis tobulėja. Man gyvenimas įdomiausios idėjos kilo per draugystę, bendradarbiavimą ir bandymą ieškoti netikėtų sprendimų. Pavyzdžiui, prie alaus patiekti tokį maistą, kuris atrodo, kad gal nederės, net truputį „tvistini“ ir viskas pavyksta. Juk žmonės nusiteikę ragauti išskirtinumus“, – pasakoja D. Praspaliauskas.

Deivydo Praspaliausko ir Garretto Oliverio degustacinė vakarienė Klaipėdoje
Deivydo Praspaliausko ir Garretto Oliverio degustacinė vakarienė Klaipėdoje
© DELFI / Rita Gečiūnaitė

Jaunas vyras sako, kad su G. Oliveriu maisto ir gėrimų duetui juos sujungė bendras požiūris į tai, ką daro. G. Oliveris atvirauja, kad ne vieną gėrimo rūšį sukūrė eksperimentuodamas ne tik deriniais, bet ir naudodamas sukryžmintus grūdų derinius bei prieskonius, kurie įprastai keliauja midaus ar net šampano gamybai.

Klaipėdiečiams degustacinės vakarienės pradžiai virtuvės šefas pasiūlė užkandį „Deganti meilė“ su Parmos kumpiu ir skrudintais svogūnais, tuno „sashimi“ spurgą, špinatų ir burokėlių traškučių, kuriuos rekomendavo derinti su rūkyto šamo kremu bei svogūnų ir sėklų duonos su degintu sviestu. Visa tai G. Oliveris sujungė su šviesiu ir lengvu alumi, kuris švelnia rūgštele pabrėžia ir papildo maistą.

Deivydo Praspaliausko ir Garretto Oliverio degustacinė vakarienė Klaipėdoje
Deivydo Praspaliausko ir Garretto Oliverio degustacinė vakarienė Klaipėdoje
© DELFI / Rita Gečiūnaitė

Virtuvė šefo D. Praspaliausko ir jo komandos paruošti burokėliai su kreminiu ožkos sūriu, rostbifu bei krienų – garstyčių padažu puikiai papildė šviesus, gintarinis alus, maistą pabrėžiantis kiek ryškesnio rūgštelės poskoniu. Šis alus papildė ir šiltą lašišos užkandį su žaliaja citrina, žolelėmis ir rupūžės ikrais (Ciegorius, arba jūrų rupūžė yra apvaliapelekinių šeimos žuvis – DELFI past.).

Iberiko paršelio skruostas su bulvių, špinatų, meškinio česnako koše ir Madagaskaro pipirų padažu bendrą natą atrado su išvestinių grūdų alaus pievų skoniu. O finale šokoladinio pyrago su sūdytos karamelės putėsiais ir pasiflorų–šviežių uogų salotomis skonį pabrėžė tamsus, salsteli ir viskio poskoniu atsiskleidžiantis alus.

Abu mėgta eksperimentuoti, ieškoti geriausio sprendimo tuo pačiu stengdamiesi nebūti pernelyg pretenzingi. Jaunas vyras neslepia, kad dievindamas kulinariją kiekvieną kartą stengiasi sukurti šventę tiems, kurie ragauja jo patiekalus. O ilgametis bičiulis G. Oliveris, anot D. Praspaliausko, savo sukurto alaus įvairove maistą papildo dar kitokiomis natomis, nei to tikisi akys.

„Man patinka iššūkiai, aš tuo mėgaujuosi. Manau, žmonėms įdomiausia ragauti tai ką jie pažįsta, o derinys jau tampa kažkas įdomaus, tad ir parinkau vizualiai taip, kad žmonės nereikėtų galvoti kas čia toks lėkštėje, tam praleistų pusę laiko ir tik po to galvotų apie skonį. Dabar nereikia jiems gaišti laiko, jie iškart gali ragauti“, – atvirauja D. Praspaliauskas ir prisipažįsta, kad kai kurie jo šedevrai gimė atsitiktinai. Pavyzdžiui, temperuota lašiša – gerai įkaitinta orkaitė laiku neįsijungė, tačiau tai padėjo sukurti dar vieną šedevrą.

Deivydo Praspaliausko ir Garretto Oliverio degustacinė vakarienė Klaipėdoje
Deivydo Praspaliausko ir Garretto Oliverio degustacinė vakarienė Klaipėdoje
© DELFI / Rita Gečiūnaitė

„Nemeluosiu, mano tikslas bandyti kažką išrasti XX amžiuje nėra taip paprasta. Tad imu pažįstamą produktą, pažįstamą techniką ir tuomet truputį patobulinu, kaip labiau patinka. Visuomet noriu įdėti truputį savęs, tad labai malonu, kai žmonės atpažįsta mano maistą ir ne kartą esu išgirdęs „tai yra tavo skonis“. Lietuvoje tikrai daug gerų šefų, kurie buvo mano studentai, yra nemažai vietų, kur aš apsilankiau ir padėjau patobulinti meniu pagal skandinavišką metodiką. Gera išgirsti, kai žmonės atpažįsta mano darbą“, – šypsosi D. Praspaliauskas.

Deivydo Praspaliausko ir Garretto Oliverio degustacinė vakarienė Klaipėdoje
Deivydo Praspaliausko ir Garretto Oliverio degustacinė vakarienė Klaipėdoje
© DELFI / Rita Gečiūnaitė

Ne tik Lietuvos virtuvėse besisukiojantis šefas atviras – įkvėpimo jis ieško visur, tad su bendraminčiais ir su ilgus metus kartu dirbančia darnia komanda vieni kitus papildo naujais skoniais. Degustacines vakarienes į Lietuvą iš Danijos atvežęs D. Praspaliauskas prasitaria, kad jo gyvenime atsirado ir mūza, kuri suteikia įkvėpimo kurti ir drąsiai eksperimentuoti kulinarijos srityje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(16 žmonių įvertino)
3.7500

Lietuvių ir latvių šefai susivienijo ir surengė paslaptingą vakarienę „braliukų“ miške (3)

Deivydas Praspaliauskas, vienas geriausių Lietuvos šefų, su dviem žinomais Latvijos virtuvės...

Kūrybingi pietūs Antakalnyje: patiekalų pavadinimai privers išsižioti, o kainos – nustebti (43)

Jau nuo ankstyvo pavasario mano telefone galite rasti atskirą patiekalų archyvą su maisto...

Jamie Oliverio burbulas bliūkšta: bankrutuoja garsiojo šefo restoranų tinklas (110)

Garsusis šefas Jamie Oliveris tvirtina esąs „nuliūdintas“ dėl to, kad jo restoranų grupė...

Lietuvą į Jungtinę Karalystę iškeitęs tautietis nepasigailėjo: jį jau rodo per televiziją (21)

Paskutinę balandžio savaitę pradėtame rodyti naujame Jungtinėje Karalystėje populiaraus...

Seksualios padavėjos drovių tautiečių nesugundė: vietoje liūdnai pagarsėjusio baro – trys netikėtos vietos pavalgyti ir atsigerti (40)

Prieš keletą savaičių nuaidėjo naujiena, kad sporto baras „ Hooters “ nutraukia savo...

Top naujienos

Nausėda renkasi komandą: kas sups būsimą šalies vadovą? (97)

Išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda formuoja savo komandą. Kertinis ratas žmonių, kuris...

Gabrielius Landsbergis: valstiečių pasirodymas rinkimuose buvo siurprizas visiems papildyta (95)

Valstiečių-žaliųjų rezultatą Europos Parlamento rinkimuose būtų sunku vertinti kaip pozityvų,...

Po balsavimo Europoje skelbia apie istorinį momentą: keičiasi galios pusiausvyra papildyta (66)

Keturias dienas trukę Europos Parlamento (EP) rinkimai pasiekė finišo tiesiąją. Didžiausias...

Šimonytė po pralaimėtų rinkimų: man gaila Ramūno Karbauskio (311)

Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose Gitanui Nausėdai pralaimėjusi Ingrida Šimonytė...

Rinkimų nakties akimirkos – pro DELFI fotografų objektyvą (3)

Sekmadienį Lietuva šalies vadovu išrinko Gitaną Nausėdą, ir išrinko 11 Lietuvos atstovų į...

Po reikalavimo dėl pagrobtų ukrainiečių jūreivių – Maskvos atkirtis (42)

Rusijos pozicija dėl ukrainiečių jūreivių, sulaikytų per incidentą Kerčės sąsiauryje, dėl...

Goda Alijeva apie tikrąsias skyrybų priežastis: jis nebuvo labai geras krepšininkas, o išgarsėjo tik tapęs mano vyru (10)

Dainininkė Goda Alijeva pasiryžo itin atviram interviu apie skyrybas su krepšininku Rolandu...

Mačiulis: regioninė atskirtis yra natūralus turtingos valstybės reiškinys (49)

Naujo išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos siekis Lietuvą paversti gerovės valstybe, kai kurių...

Po techninių apžiūrų duomenų įvertinimo – signalas naudotų vokiškų automobilių mėgėjams (20)

Vokietijos techninių apžiūrų organizacija ( TUV ) jau daugelį metų renka įvairią statistiką...

Bręsta skandalas: Italijos balsavimas parodė, kad Jurijus turėjo patekti į „Eurovizijos“ finalą papildyta Jurijaus komentaru (171)

Nors taip ilgai ir nekantriai laukta „Eurovizija“ baigėsi, kalbos apie Tel Avive vykusį dainų...