Pasak kulinarų, lietuviai garstyčių valgo labai nedaug, skirtingai nei lenkai ar prancūzai, rašoma atsiųstame pranešime.

„Lenkijoje garstyčiomis dažnai gardinami mėsos patiekalai. Ten jos yra švelnios ir jas galima kabinti šaukštais. O Lietuvoje populiariausios aštrios garstyčios, dar vadinamos lietuviškomis ir šiek tiek primenančios garsiąsias prancūzų Dižono garstyčias“, – pasakoja pagardų gamintojas ir skonio meistras Algis Kairys.

Lietuvoje išskiriamos vos dvi garstyčių rūšys – švelnesnės ir aitresnės, o D. Britanijoje ir Prancūzijoje galima surasti net apie 20 garstyčių rūšių. Ten jos maišomos ir su medumi, ir su riešutais, ir su spanguolėmis. Ne veltui literatūroje teigiama, kad garstyčias išpopuliarino prancūzai. Žinoma, kad IX a. iš šio prieskonio specialius padažus gamindavo prancūzų vienuoliai.

Garstyčių universalumą įrodo tai, kad šis prieskonis tinkamas pagardinti beveik visas mėsos rūšis – kiaulieną, vištieną, jautieną. Jos tinka ir prie keptų dešrelių, ir prie dešrainių, ir marinuojant šašlyką – mėsa įgauna gražesnę spalvą ir pikantiškesnį skonį. Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią patariama gerai įtrinti garstyčiomis.

„Garstyčios dera ir jau prie paruoštų patiekalų. Tik skanauti jas rekomenduojama nedideliais kiekiais, nes jos dažniausiai pasižymi aitriu ir aštriu skoniu. Be to, svarbu naudoti tik geros kokybės garstyčias – jos neturėtų kvepėti actu, turėtų būti vienalytės konsistencijos, negali turėti augalui būdingo kvapo, neturėtų būti karčios ir rūgščios“, – pastebi A. Kairys.

Pastaruoju metu garstyčios tapo neatsiejama populiariųjų burgerių padažų sudedamąja dalimi, taip pat neretai jomis pagardinamos pikantiškos salotos. Garstyčių dienos proga pateikiame sotaus jautienos burgerio receptą.

Reikės:

mėsainio bandelės
jautienos mėsos paplotėlio
3–4 karšto rūkymo šoninės griežinėlių
kiaušinio
kelių stambiai pjaustytų raudonojo svogūno griežinėlių
saujelės mėgstamų salotų lapų.

Naminiam BBQ padažui:

1 puodelio pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais
2 šaukštelių grūdėtųjų garstyčių
2 šaukštų balzaminio acto
1 šaukšto vorčesterio padažo
1–2 skiltelių tarkuotų česnakų
žiupsnelio rūkytos paprikos miltelių

Gaminimas:

  • Padažo sudedamąsias dalis gerai sumaišykite.
  • Svogūnus, šoninę ir kiaušinį, kuris turi būti skystu tryniu, kepkite kepsninėje arba keptuvėje.
  • Ant bandelės puselės dėkite mėsos paplotėlį, keptą kiaušinį, užpilkite padažo ir uždėkite kitą mėsainio bandelės dalį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją