Daugeliui žmonių senstant pradeda silpnėti pažinimo funkcijos, ypač atmintis. Jei esate vyresnis nei 40 metų ir supratote, kad jūsų atmintis nebe tokia gera, yra dalykų, kuriuos galite padaryti, kad problema nesiplėstų.

Ekspertai teigia, kad geriausia, ką šiuo atveju galite padaryti, tai teikti pirmenybę smegenis tausojančiai mitybai, rašo „Shefinds“.

Mitybos specialistė Mary Sabat įvardijo tris pagrindinius maisto produktus, kurie padės išlaikyti jūsų galvą tvarkingą.

1. Lapiniai žalumynai

Lapiniai žalumynai, tokie kaip špinatai ir lapiniai kopūstai, gali daryti stebuklus, ypač kai kalbama apie atmintį ir nuotaiką.

„Lapiniuose žalumynuose gausu maistingųjų medžiagų, įskaitant folio rūgštį, vitaminus ir antioksidantus. Šios maistingosios medžiagos turi svarbų poveikį smegenų sveikatai ir yra susijusios su geresne pažinimo funkcija ir nuotaikos reguliavimu“, – pažymėjo Sabat.

2. Mėlynės

Nėra nieko geriau už uogas, ypač mėlynes, kai kalbama apie sveikiausius maisto produktus. „Mėlynės ypač naudingos jūsų atminčiai“, – pabrėžė Sabat.

„Mėlynėse gausu antioksidantų, ypač flavonoidų, vadinamų antocianinais, kurie yra susiję su geresne pažinimo funkcija ir atmintimi. Jie padeda apsaugoti smegenis nuo oksidacinio streso ir uždegimo, kurie gali prisidėti prie su amžiumi susijusio pažinimo funkcijų silpnėjimo.

Įrodyta, kad jų junginiai netgi gerina smegenų ląstelių tarpusavio ryšį ir didina plastiškumą, kuris labai svarbus atminčiai ir mokymuisi“, – sakė ekspertė.

3. Riebios žuvys

Baltymai yra svarbi bet kurios sveikos mitybos sudedamoji dalis. Jei ieškote organizmo ir smegenų sveikatai ir veiklai palankaus varianto, riebi žuvis yra puikus pasirinkimas.

„Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė ir sardinės, yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis“, - vardijo mitybos specialistė.
Kepta skumbrė

„Omega-3 yra būtinos smegenų sveikatai ir atlieka svarbų vaidmenį palaikant kognityvines funkcijas ir reguliuojant nuotaiką. Šie sveiki riebalai padeda mažinti uždegimą smegenyse, gerina kraujotaką ir palaiko smegenų ląstelių augimą bei vystymąsi“, – detalizavo Sabat.