aA
Vienas ryškiausių pavasario rodiklių – galimybė maistą gaminti lauke. Artėjant savaitgaliui daugelis planuoja maistą kepti ant žarijų. Vaistininkai pastebi, kad nors toks maisto paruošimo būdas nėra sveikiausias pasirinkimas, vis dažniau kepimui pasirenkamos daržovės, laikomasi rekomendacijų ir maistas neperdeginamas.
Jovita Juodsnukytė
Jovita Juodsnukytė
© DELFI montažas / Shutterstock

„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė sako, kad nepamirštant saiko ir randant sveikesnių alternatyvų – maistas keptas ant grotelių tinkamas mūsų racionui, rašoma pranešime spaudai.

Pasak sveikatos specialistės, kartais paskanauti maisto gaminto ant laužo nėra blogai, tačiau tai neturi būti dažnas pasirinkimas. „Jeigu stengiatės skirti daugiau dėmesio sveikesnei mitybai arba laikotės dietos, vieną dieną pasilepinę ant laužo keptu maistu savęs per daug negraužkite ir po jos vėl grįžkite prie įprastos mitybos“, – sako vaistininkė.

Mėsa, kepta ant grilio
Mėsa, kepta ant grilio
© Shutterstock

Vis dėlto net ir valgydami ant laužo keptą maistą, laikydamiesi tam tikrų taisyklių, galime paversti jį sveikesniu. Be jau minėto saiko, vaistininkė taip pat pataria vengti valgyti sunkų maistą vėlai vakare, o paskanavus ant laužo keptų patiekalų rasti laiko ir judėjimui, pasivaikščioti ar užsiimti kokia nors kita aktyvia veikla – tai padės ne tik sudeginti kalorijas, bet ir palengvins virškinimą.

Renkantis ant laužo gaminamus patiekalus vaistininkė rekomenduoja pirmenybe teikti sveikesnėms alternatyvoms, pavyzdžiui, riebesnę mėsą verčiau keisti į liesesnę. Taip pat dar dažniau kepimui rinktis daržoves – taip ne tik pasirinksite sveikesnę alternatyvą, bet ir suvalgysite papildomą porciją daržovių.

Ant grotelių keptos daržovės
Ant grotelių keptos daržovės
© Shutterstock nuotr.

Be to svarbu atkreipti dėmesį į mėsos marinatus, jeigu turite galimybę juos gaminkite patys, rinkitės sveikesnius produktus, natūralias prieskonines žoleles, venkite riebių marinatų ar specialių jau paruoštų prieskonių mišinių. Pasirinkus marinatą svarbu nepersistengti ir nenaudoti jo per daug.

Ant laužo kepant mėsą nereikėtų pernelyg jos perkepinti. „Jeigu kepate riebią mėsą, apskrudinate ją iki angliukų, tai tokio maisto, skrandis gali nevirškinti, todėl tikrai siūlyčiau nepersistengti mėgaujantis tokiais kąsneliais“, – sako vaistininkė.

Pomidorų padažas
Pomidorų padažas
© Shutterstock

Skanaujant jau iškeptus grilio patiekalus labai svarbu saikingai vartoti įvairius padažus, nes jie dažnai yra gana kaloringi, sudėtyje turi daug cukraus.

Jeigu po grilio vakarienių skrandyje jaučiate sunkumą ir pastebite, kad maisto nepavyksta suvirškinti, vaistininkė pataria namuose turėti fermentų, kurie padėtų pasijusti geriau, tačiau jais nereikėtų piktnaudžiauti ir verčiau pirmiausiai daugiau dėmesio skirti saikui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
3.0000
Rusnė Valatkaitė | D+

Ar įmanoma gauti pakankamai baltymų nevalgant mėsos? Vaida Kurpienė pateikė savo verdiktą

Ar tikrai žinote, ką ir kada reikėtų valgyti, kad gautumėte pakankamą kiekį baltymų ? Ir ar...

Žiemą sau tikrai padėkosite: trys lietuviškų kaulavaisių panaudojimo būdai (1)

Lietuviai vis dažniau savo pirkinių krepšelius papildo ne tik egzotiškais vaisiais, bet ir...

Atsibodo gaminti tuos pačius patiekalus? Dietistė Indrė Trusovė patarė, kaip paįvairinti savo meniu (2)

Pandemija įnešė pokyčių į kiekvieną gyvenimo sferą, virtuvė – ne išimtis. 3 iš 5...

Ekspertė patarė, kokį maistą turėtume valgyti, kad padidintume savo ištvermę (2)

Užsiimant fizine veikla – sveikas ir subalansuotas maistas yra būtinas, norint pasiekti gerų...

Top naujienos

Į Minską pradedami skrydžiai iš dar trijų Irako miestų: bilietai jau išpirkti (66)

Į Minską pradeda skraidyti lėktuvai iš dar trijų Irako miestų. Informacija apie tai pasirodė...

Pajūryje „prabudo“ greičio matuoklis: baudų už 3000 eurų prisirinkęs vyras nesupranta, kaip taip įmanoma (48)

„Pasitikrinau Valstybinės mokesčių inspekcijos tinklalapyje: nuo balandžio – 129 baudos....

Pirmasis žmogus nuo koronaviruso mirė prieš 500 dienų: tolesnė statistika – labai iškalbinga

Kaip skelbia Lietuvos statistikos departamentas, jau praėjo 500 dienų nuo dienos, kai šalyje mirė...

Šimonytė: jei situacija taps sunkiai valdoma, prašysime migrantus apgyvendinti kitose ES šalyse (486)

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybė svarsto galimybę kreiptis į kitas ES šalis...

Tokijuje siautėjusiam Džokovičiui nuotolinį moralą atskaitė nustebęs Nadalis (5)

Pirmosios pasaulio raketės Novako Džokovičiaus pyktis olimpiniame vyrų vienetų turnyre liejosi...

Toks donoras paskutinįsyk registruotas tik prieš dvejus metus: sūnaus sprendimas išgelbės kelis žmones (12)

Nacionalinis transplantacijos biuras (NBT) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad liepos...

Į raudoną COVID-19 zoną jau pateko visi didieji šalies miestai (147)

Skirtingos Lietuvos savivaldybės ir toliau „raudonėja“, vis daugiau jų patenka į raudoną...

Corinne Gretler | D+

Tabako galiūnė radikaliai veržiasi į farmacijos sektorių: gerais ketinimais tiki ne visi

Kai su Moira Gilchrist pirmą kartą susisiekė „Philip Morris International Inc.“, jai tai...

Nurodymui sėsti į lėktuvą ir palikti Tokiją nepaklususi baltarusė – saugoma policijos (291)

Baltarusijos bėgikė Kristina Cimanouskaja praleido naktį viešbutyje greta Tokijo Hanedos oro...

Ispanų ekspertai: keičiasi sąlygos visuomenės imunitetui pasiekti (27)

Ispanijoje visuomenės imunitetas koronavirusui nebus pasiektas nevakcinuojant vaikų iki 12 metų...