Praturtina organizmą

Krevetės laikomos liesų baltymų koncentru, jose yra visas komplektas devynių nepakeičiamųjų amino rūgščių, kurių organizmas pats nepasigamina ir gauna tik su maistu, bei gausybė organizmo sveikatai naudingų medžiagų.

„Tiek krevetės, tiek kitos jūrų gėrybės, praturtina mūsų organizmą mineralais, vitaminais, jose gausu kalcio, seleno, jodo, omega-3 rūgščių, vitamino D. Tai labai maistingas ir sveikatai palankus produktas, kurį tikrai verta įtraukti į mitybą, tačiau kartu labai svarbu paisyti saiko“, – pranešime žiniasklaidai pabrėžia „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė Indrė Trusovė.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad krevečių nereikėtų laikyti kitų baltymų šaltinių pakaitalu ir mėginti jomis keisti paukštieną, raudoną mėsą ar baltymų gausius augalinius produktus. Besirūpinančius sveika mityba žmones šis produktas vilioja mažu riebalų kiekiu, be to, krevetės yra ir lengvai virškinamas maistas, tačiau dėl jose esančio išties didelio baltymų kiekio krevetės gali sukelti organizmui baltyminį šoką, jeigu suvalgysime per daug ar vartosime per dažnai. Pasak dietistės, į tai ypač svarbu atkreipti dėmesį krevetes ragaujant pirmąkart – reikėtų paragauti nedidelį kiekį ir stebėti, kaip reaguoja organizmas.

Tiesa, nereikėtų pamiršti, kad nepaisant naudingųjų medžiagų gausos, krevetėmis piktnaudžiauti nereikėtų.

„Dauguma jūros gėrybių, nepaisant mažo riebalų kiekio, turtingos cholesteroliu. Vos 100 gramų krevečių savyje turi daugiau nei pusę paros cholesterolio normos, todėl žmonės, kuriuos vargina cholesterolio padidėjimas, krevečių turėtų vengti. Kitiems jūros gėrybes ir žuvį verta įtraukti į racioną bent du kartus per savaitę“, – pataria sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. Edita Gavelienė.

Pasak Trusovės, idealu, jei krevetes valgysite kartu su žalios spalvos daržovėmis: įvairių rūšių kopūstais, salotų lapais, brokoliais, šparagais ir pan.

Būtina tinkamai atsirinkti krevetes

Šventinio apsipirkimo metu krevetes reikėtų kruopščiai atsirinkti parduotuvėje, jog jų nereikėtų išmesti vos atidarius pakuotę. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šviežios krevetės turi būti permatomos ir skleisti švelnų vandenyno bangų kvapą. Derėtų vengti tų jūros gėrybių, kurios yra gleivėtos ir kvepia amoniaku. O atsirinkus geras krevetes, svarbu užtikrinti jų tinkamas sąlygas ir namuose.

„Krevetes, kaip ir kitas jūros gėrybes, svarbiausia po apsipirkimo kuo greičiau parsivežti namo ir įdėti į šaldytuvą. Jas privalu laikyti vėsioje vietoje, kad užkirstumėte kelią bakterijų augimui. Labai svarbu jas įdėti į sandarią, geriausia plastikinę talpą, kad jos neužterštų kitų maisto produktų, esančių šaldytuve. Jei iš krevečių neplanuojate gaminti patiekalo ilgesnį laiką, geriausia jas būtų perkelti į šaldiklį“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Norėdami atšaldyti krevetes, įdėkite jas į didelį dubenį su 15 minučių palaikykite jas šaltame vandenyje, kartais pamaišydami. Taip krevetės atšils maždaug per 15–20 minučių, priklausomai nuo jų dydžio. Šaldytas krevetes taip pat galite palikti per naktį šaldytuve, kad jos tolygiai atšiltų.

Nors pagaminti krevetes visai nesudėtinga, visgi specialistė atkreipia dėmesį į keletą svarbių aspektų. „Yra pagrindinė taisyklė – kuo greičiau jas parsinešę iš parduotuvės gaminsite, tuo krevetės bus geresnio skonio. Gaminant svarbu jų neperkepti ar nepervirti, kad išlaikytų savo aromatą. Tiesa, ruošiant krevetes galite pasirinkti, ar jas kepti su kiautu, tačiau reikėtų prisiminti, jog jis gali suteikti papildomo skonio jūsų ruošiamam patiekalui. Derėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad po valgio likusias krevetes geriausia laikyti šaldytuve ne ilgiau nei vieną dieną. Taip jos išlaikys aukščiausią kokybę ir bus skanios it ką tik išvirusios“, – pažymi O. Suchočeva.


Gaminimo taisyklė – trumpiau yra geriau
Įsigijus šaldytų krevečių pirmiausiai jas reikia lėtai atitirpinti – pavyzdžiui, išeinant į darbą galima tiesiog palikti šaldytuve. Labai svarbu žinoti ir tai, jog atitirpinus krevetes pakartotinai jų užšaldyti negalima. Atitirpinus jau virtas ir išlukštentas krevetes pakanka įdėti į puodą su vandeniu, užvirti ir iškart ištraukti. Jeigu krevetės virtos, bet su kiautu – verdančiame vandenyje palikite minutę.

Nors iš anksto išvirtos krevetės yra itin patogus ingredientas daugelyje patiekalų, įsigijus šias jūros gėrybes termiškai neapdorotas, galima visiškai kontroliuoti virimo ar kepimo procesą ir taip išgauti geriausią jų skonį. Dideles nelukštentas krevetes reikėtų virti apie 4 minutes arba tiesiog stebėti, kol iš pilkų jos taps rausvos ir susiries, o jei nuspręsite jas kepti – patartina tai daryti gerai įkaitintoje keptuvėje po porą minučių iš kiekvienos pusės.
Šildanti krevečių ir kokosų pieno sriuba

„Pats paprasčiausias ir man skaniausias krevečių gaminimo būdas – pakepti svieste su daug daug česnako. Tačiau krevetės tikrai dera ir su kitais produktais: paprika, kalendra, čiobreliais, rozmarinais, alyvuogių aliejumi, sojų padažu – tai fantazijos ir skonio reikalas. O kadangi lauke jau spaudžia šaltis, labai rekomenduoju išmėginti šildančią krevečių ir kokosų pieno sriubą“, – sako dietistė I. Trusovė.

Reikės:

200 g šaldytų krevečių,
30 g sūdytos lašišos,
200 ml tiršto kokosų pieno,
100 g svogūnų,
50 g porų,
50 g nedidelių visų grūdo dalių makaronų,
1 šaukštelio tarkuoto imbiero,
1 citrinos žievelės (tarkuotos),
10 g ghee sviesto kepimui,
1 l pasirinkto sultinio (daržovių, žuvies),
po žiupsnelį džiovintos saldžiosios paprikos, druskos, pipirų, petražolių.

Gaminame:

* Puode išlydykite sviestą ir pakepinkite imbierą, smulkintus svogūnus, citrinos žieveles.

* Užpilkite sultiniu, berkite druską, prieskonius ir makaronus. Virkite 10-15 min, kol makaronai suminkštės.

* Sudėkite atitirpintas krevetes, smulkintą lašišą, porus, pilkite kokosų pieną ir virkite dar kelias minutes.

* Puodą nukelkite nuo kaitros ir pagardinkite smulkintomis petražolėmis.

Drąsiai galite naudoti ir kitą žuvį, makaronus keisti ryžiais, dėti daugiau daržovių.

Krevečių šokis


Dar vienu receptu su krevetėmis dalijasi maisto tinklaraščio „Food for Soul“ kūrėja Mažvyda Šapalaitė.
„Krevečių šokis, taip galėčiau pavadinti šį savo patiekalą. Toks spalvotas, šildantis, šiek tiek aštrus ir nepaprastai gardus. O bagetės mirkymas į nuostabų padažą nuneš į tikrą skonių jūrą. Be to, kaip aš mėgstu, – tai 10 minučių patiekalas, kuris leis mėgautis minimaliomis laiko sąnaudomis ir maksimaliai geru skoniu“, – tikina M. Šapalaitė.

Ingredientai:

Krevetės (žalios, ne virtos) šviežios arba šaldytos
Baltas vynas
Kapotas česnakas
Sviestas, aliejus
Citrinos sultys, rudasis cukrus
Druska, pipirai, rūkytos paprikos milteliai, čili prieskoniai, česnako milteliai, mėgiami žalumynai
Česnakinė bagetė.

Gaminimas:

* Keptuvėje (aš naudoju gilią) išlydome sviestą, pilame šiek tiek aliejaus.

* Sudedame krevetes, leidžiame minutę kitą apkepti iš abiejų pusių ant vidutinės kaitros.

* Pilame baltą vyną, dedame kapotą česnaką, maišydami dedame šaukštelį rudojo cukraus, likusius prieskonius.

* Leidžiame pasitroškinti akimirką ir pabaigai dedame mėgstamus kapotus žalumynus.

* Valgant būtina gausiai mirkyti bagetę padaže.

Makaronai su česnakiniu sviestu ir krevetėmis

Išmėginti šį receptą siūlo „Rimi“.

Jums reikės:

450 g. krevečių;
250 g. spagečių;
4 šaukštų sviesto;
4 česnako skiltelių;
Pusės šaukštelio raudonųjų pipirų miltelių;
150 g. vyšninių pomidorų;
120 ml. vištienos troškinio;
Tarkuoto parmezano sūrio;
Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

1. Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakelio ir padėkite šalia.
2. Karštoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, įdėkite sutrintą česnaką, raudonuosius pipirus ir kepkite iki daržovės pakvips.
3. Įdėkite krevetes ir kepkite apie 2–3 minutes kiekvieną pusę, iki kol jos pataps rožinės.
4. Įmaišykite į keptuvę vištienos sultinį ir vyšninius pomidorus. Kepkite dar 2–3 minutes.
5. Ant krevečių užbarstykite norimą kiekį druskos ir pipirų. Įdėkite išvirtus makaronus ir viską sumaišykite iki vientisos masės.
6. Prieš patiekiant pagardinkite parmezano sūriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)