„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene parodys, kokiais būdais namuose galite sutirštinti savo mėgstamus padažus. Sužinosite, kokias didžiausias klaidas darome gamindami padažus, kaip reikėtų taisyklingai juos tirštinti? Ir kokie trys ingredientai gali padažuose pakeisti miltus ir krakmolą.

Kaip galima sutirštinti padažus su garstyčiomis ir kiaušinio trynių?

Visų pirma, kas yra tirštiklis? Kai norime kažkokį vandeninį tirpalą ar sultinį sutirštinti ar padaryti klampesnį, tai tirštikliai naudojami klampumui padidinti. Mes kalbėsime apie natūralius, naudojamus namų sąlygomis, bet yra ir pramoninių tirštiklių, kurie naudojami kaip maisto priedai ir žymimi etiketėse E ženklu.

Norint sutirštinti vieną stiklinę padažo reikėtų naudoti 2 kiaušinių trynius. Juos reikėtų išplakti, galite įpilti šiek tiek sultinio. Trynys yra labai jautrus temperatūrai ir kaitinant ant silpnos ugnies jis tirštėja. Šiuo aspektu jis panašus į krakmolą, todėl jei namuose neturite krakmolo arba jo nenaudojate, vietoj jo galite padažus tirštinti su kiaušinių tryniais.

Garstyčios naudojamos ne tik kaip tirštiklis, bet ir kaip emulsiklis. Kada maišomos skirtingos frakcijos, pvz., vandeninis skystis ir riebalai, tada reikalingas emulsiklis, kad šie skysčiai susimaišytų ir neišsisluoksniuotų. Garstyčių tirštinimo efektą suteikia garstyčių sėklų gleivės. Jos suteikia tirštumo ne tik karštiems padažams, bet ir plakant padažą salotoms, norint, kad jis neišsisluoksniuotų. Taip pat garstyčios panaikina pašalinius skonius, jei kažkam nepatinka riebios mėsos skonis, uždėkite garstyčių ir nejausite to skonio. Be to, jos puikiai tinka prie žuvies ir grybų patiekalų.

Kaip padažų tirštinimui gali padėti virtos, trintos morkos?

Morkas galima naudoti ne tik virtas ir trintas, bet galima jų įtarkuoti į gaminamą padažą, kad jos virtų sultinyje. Nes morkos yra krakmolingos ir naudojamos kaip tirštiklis. Toks būdas yra tikrai geras pasirinkimas, nes naudojamos daržovės. Kai kuriems nepatinka krakmolo skonis ar galbūt yra alergiški miltams, todėl toks padažo tirštiklis puikus pakaitalas, o jei manote, kad labai jaučiasi morkų skonis, galite jį užgožti sultinio, česnako ar rozmarino šakelės skoniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)