aA
Vasarai įpusėjus vis dažniau pradedame galvoti apie konservuotų daržovių atsargas. Šiuo metu, kai yra pats agurkų derėjimo pikas, puikus laikas užsiimti agurkų konservavimu.
Asociatyvioji nuotr.
Asociatyvioji nuotr.
© Shutterstock

„Agurkai Lietuvoje yra vienas mėgstamiausių produktų, skirtų rauginimui ar marinavimui. Ši daržovė taip pat pagal pardavimus papuola į populiariausių daržovių penketuką. Šiuo metu parduotuvėse šviežių, Lietuvoje užaugintų agurkų – apstu, todėl tai puikus laikas pradėti ruoštis žiemai ir pasirūpinti marinuotų, raugintų ar fermentuotų agurkų atsargomis“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Anot jos, rauginti ar marinuoti agurkai Lietuvoje – nuo seno populiarūs. Jie dedami į daugelį tradicinių patiekalų, taip pat valgomi kaip garnyras prie mėsos, žuvies ar bulvių. Smulkiai supjaustyti agurkėliai puikiai tinka ir įvairiausius padažus. Be to, marinuoti ar rauginti agurkai dažnai dedami ir į mėsainius arba dešrainius.

Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© Shutterstock

Maisto ekspertė teigia, kad marinavimas ar rauginimas nėra sudėtingas procesas. Šios technikos pasaulyje yra naudojamos jau tūkstančius metų. Anot įvairiausių istorinių šaltinių, konservuoti agurkai egzistavo dar 2030 m. prieš Kristų. O žodis „marinatas“ kilęs iš olandiško pekel arba šiaurės vokiečių žodžio póke, reiškiančio „druska“ arba „sūrymas“. O kaip žinia, tai yra du labai svarbūs rauginimo proceso komponentai.

Marinuojant arba rauginant agurkus svarbiausia, kad šie net ir po ilgo laiko buvimo stiklainyje išliktų traškūs, taip pat svarbu parinkti ir tinkamus prieskonius, rūgšties kiekį. V. Juodkazienė dalijasi keliais patarimais, kuriais vadovaujantis namuose pasiruošite nepakartojamo skonio konservuotų agurkėlių.

Naudokite nedidelius, tvirtus agurkus. Marinavimui arba rauginimui visuomet rinkite pačius mažiausius ir tvirčiausius agurkus. Būtent jie net po ilgo laiko būvimo stiklainyje išliks traškiausi ir nesuminkštės. Jeigu rauginimui ar marinavimui renkatės didelius, peraugusius ir jau suminkštėjusius agurkus – gautas rezultatas tikrai nenudžiugins. Tiesa, renkantis agurkėlius rauginimui ar marinavimui svarbu dėmesį atkreipti ir į jų rūšis. Marinavimui skirtų agurkų veislės paprastai pasižymi trumpumu ir tvirtumu.

Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© Shutterstock

Kuo šviežesni agurkai – tuo geresnis rezultatas. Dar vienas svarbus aspektas – greitas agurkų užmarinavimas. Kuo greičiau po nuskynimo arba nupirkimo bus suraugti ar sumarinuoti agurkai – tuo jie bus skanesni.

Pamirkykite agurkus ledinio vandens vonelėje. Jeigu ką tik nuskintų arba šviežiai nupirktų agurkų iš karto užraugti nepavyko – ne bėda. Prieš konservuojant pusvalandį agurkus reikėtų palaikyti šaltame vandenyje su ledukais. Tokiu būdu konservavimui paruošti agurkai įgaus tvirtumo.

Nupjaukite agurko galą. Sakoma, kad agurkų gale esančiuose žieduose yra fermentų, kurie marinuojantiems agurkams gali suteikti nepageidaujamo minkštumo. Todėl norint to išvengti, prieš konservuojant reikėtų nupjauti agurkų uodegėles.

Į stiklainį įdėkite taninų. Tai gali būti ąžuolo, vynuogių, juodųjų serbentų lapai. Kartais į stiklainius prieš juos užsandarinant dedami netgi ir keli šaukštai juodosios arbatos. Kaip teigia ekspertė, šie neįprasti ingredientai ne tik padės agurkams išlaikysi savo formą, bet ir pridės ypatingo skonio.

V. Juodkazienė siūlo agurkų užsikonservuoti namuose ir dalijasi korėjietiškų agurkų receptu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(33 žmonės įvertino)
3.6970
Rusnė Valatkaitė | D+

Valgote lašinius ir rūkytą mėsą? Dietistė Vaida Kurpienė įvardijo, kuo rizikuojate (7)

Daugelis neįsivaizduoja savo šaldytuvo turinio be turgaus karalių – lašinių ir rūkytos...

Džiugina gausus rudens gėrybių derlius? Maisto ekspertė patarė, kaip tinkamai šaldyti cukinijas ir burokėlius (3)

Rugsėjis – cukinijų ir burokėlių derliaus mėnuo. Gausiai užderėjus šioms gerybėms...

Suvalgę bananą – neišmeskite jo žievės: 6 netikėti bananų žievių panaudojimo būdai (5)

Bananai yra neįtikėtinai įvairiapusiški vaisiai : mes juos mėgstame dėti į tirštus...

Ekspertės patarimai, kaip tinkamai laikyti rudens gėrybių derlių namuose (2)

Ruduo – sodo ir daržo gėrybių metas, tačiau norint, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios,...

Rusnė Valatkaitė | D+

Grybų metas: Vaida Kurpienė išaiškino, kurie grybai vertingiausi, kodėl jie netinka vakarienei ir kokie požymiai rodo, kad apsinuodijote

Grybai – vertingas maisto produktas , kuriame gausu baltymų, angliavandenių, riebalų ir...

Top naujienos

Visą pasaulį nustebinusioje Naujojoje Zelandijoje gyvenanti lietuvė: koronaviruso valdymo strategija čia kitokia (40)

Naujojoje Zelandijoje gyvenanti Indrė Kleinaitė Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“...

Kaulinius skausmus dažnas nurašo radikulitui: iš tiesų tai gali būti pažengusi onkologinė liga (13)

„Daktare, man tikriausiai radikulitas“, – sako vyrai savo gydytojams, užklupus kaulų...

„Zapad“ atskleidė – ne tik Rusija ir Baltarusija kariautų prieš NATO (464)

Pratybose „Zapad21“, kuriuose buvo treniruojama ir puolamoji operacija prieš NATO be Rusijos ir...

Pirmoji iš ES šalių įvedė visuotinį privalomą „Covid“ pasą: darbuotojams ir darbdaviams grės didžiulės baudos (368)

Italija reikalaus visų darbuotojų turėti galiojantį „Covid“ pasą: vyriausybė, vadovaujama...

Poniškas savaitgalis Zyplių dvare: ką veikti, pamatyti ir paragauti (1)

Jau tiksliai nepamenu kurią dieną, grįžus namo, po darbų, Renata pasitiko su šypsena, sakydama,...

Paulius Jurkevičius. Nauji tualetų ir prekybcentrių žaidimai – ar darome kaip Italija? (84)

Šią savaitę pasaulis – tiek plokščias, tiek apvalus – ėmė ir vėl pasidalino. Vieni...

Baldų gamyba iš vidaus: medienos dalis savikainoje ir kas lemia brangimą (10)

Pastaruoju metu pastebimas tiek medienos žaliavos, tiek vartotojams parduodamų baldų kainų...

Astrauskaitės mitingas baigėsi anksčiau, nei planuota: žmonių susirinko mažai, policija sulaikė du asmenis, vieną paleido atnaujinta 18:07 val. (891)

Maždaug 50 žmonių šeštadienį lyjant lietui susirinko į pedagogės Astros Astrauskaitės...

LKL startas: galingai spurtavęs „Rytas“ išnešė sveiką kailį iš Pasvalio, „Lietkabelis“ apgynė namų sienas prieš „Neptūną“ (19)

Šeštadienį dvejomis rungtynėmis startavo naujasis – 29-asis – Lietuvos krepšinio lygos (LKL)...

Situacija reitinguose primena žinomą patarlę: konservatoriams šis ruduo gali viską pakeisti (205)

Praėjus beveik metams nuo rinkimų, kai buvo suskaičiuoti biuleteniai, partijos rikiuojasi taip:...