– Kada ir kaip jūsų gyvenime atsirado susidomėjimas sveiku/ subalansuotu gyvenimo būdu?

– Sunku atsakyti į šitą klausimą, nes supratimą apie mitybos, fizinio aktyvumo svarbą sveikatai turėjau visada. Negaliu, kaip dabar madinga teigti, kad sveikai gyvenu jau 10 metų, nes asmeniškai tiesiog neturėjau tokio atskaitos taško. Visą laiką turėjau tokį gyvenimo būdą, tik galbūt su laiku atsiranda vis daugiau sąmoningumo.

– Todėl pasirinkote gydytojos dietologės kelią?

– Drįstu sakyti, kad vos ne nuo gimimo žinojau kuo noriu būti. Gydytoja. Bet kokia?

Kai įstojau į universitetą, pirmame kurse susižavėjau kardiochirurgija. Buvau įsitikinusi, kad toliau mokysiuosi būtent tai! Tada per vieną studentų renginį kelias valandas siuvau kiaulės širdies vožtuvus ir kaklą susuko taip, kad supratau, jog chirurgija yra fiziškai ne man. Tada perėjau prie terapijos, nutariau – bus kardiologija. Padaryta n+k mokslinių darbų, praleista n+k naktų ligoninėje, praleistos visų vasarų atostogos praktikoje. Sekėsi geriau nei gerai. Ir man tai buvo lengviau nei lengva.

Bet penktajame medicinos studijų kurse viskas apsivertė aukštyn kojomis. Kodėl? Sunku pasakyti. Susimąsčiau: kiek ligų išvis galima būtų išvengti, kiek būtų sutaupyta sveikatos sektoriaus pinigų, jei tik žmogus pradėtų rūpintis savo sveikata nuo pat pradžių, o ne mechaniškai gydytų, deja, bet jau pasekmes…

Ir taip perėjau truputį prie meno, truputį prie psichoterapijos ir maksimaliai – prie dietologijos! Mityba – mūsų pagrindas, sudedamoji dalis, gyvenimo kuras.

– Kas paskatino patarimais pradėti dalintis instagramo platformoje?

– Du faktoriai. Pirmas ir pagrindinis – mano pacientai. Jų teigimu, turiu talentą sunkią medžiagą paaiškinti paprastai ir suprantama kalba, tad kodėl nepasidalijus savo turimomis žiniomis ir įžvalgomis su didesne auditorija.

Kitas faktorius yra tas, kad apie mitybą rašo bet kas, kas tik netingi. Tai, kad šiais laikais bet kokia informacija yra lengvai pasiekiama, turi labai daug privalumų, tačiau iš kitos pusės, ypač kalbant apie mitybą ir sveikatą, – internete nėra jokios kontrolės, tad ir klaidinančios arba net sveikatai pavojingos informacijos yra per akis. Žmogus ne visada savarankiškai gali atrinkti, kas yra patikima, ir gali pasiklysti informacijos sraute.

Tad kaip gydytoja dietologė jaučiau pareigą skirti laiko instagramui ir asmeniškai dalintis mokslu pagrįsta informacija apie mitybą ir sveikatą, bendrauti su savo auditorija, atsakinėti į jiems rūpimus klausimus.

Taip ir atsirado mano instagramo paskyra: gydytoja_dietologe_vita.

– Instagramo platformoje viena iš temų, kuria kalbate, – mityba nėštumo metu. Kokie yra pagrindiniai mikroelementai, kurie yra būtini nėščioms moterims ir kokia yra jų svarba šiam gyvenimo etapui?

– Tai yra labai svarbi ir aktuali tema, tad ir klausimų šia tema instagrame gaunu kasdien. Kalbant apie nėščiųjų mikroelementus, ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į sveikatai palankios mitybos rekomendacijas. Tik su įvairiu, subalansuotu maistu galime užtikrinti visus organizmo makro ir mikroelementų poreikius. Sveikatai palanki moters mityba teigiamai veikia nėštumo laikotarpį, taip pat turi teigiamos įtakos žindymui.

Kalbant apie papildus – svarbu nepamiršti apie folio rūgštį, omega-3 riebiąsias rūgštis ir palaikyti vitamino D normalią koncentraciją kraujyje. Tai ypač svarbu sklandžiam vaisiaus vystymuisi.

Visus kitus papildus, pavyzdžiui magnį, kalcį, geležį, multivitaminų ir mineralų kompleksą jau individualiai rekomenduos gydantis gydytojas pagal tyrimo rezultatus, bendrą moters būklę ir esamus nusiskundimus. Daugiau ne visada yra geriau, tačiau norma privalo būti.

– Ar yra tam tikri maisto produktai, kuriuose yra gausu šių svarbių mikroelementų, ir kuriuos galėtumėte rekomenduoti nėščioms moterims?

– Norėčiau akcentuoti dėmesį gal ne į konkretų maisto produktą, bet į konkrečius mitybos elementus. Visų pirma, svarbu su kiekvienu valgiu stengtis gauti pakankamai baltymų – juk tai viso organizmo statybinė medžiaga. Baltymus gauname su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, pieno produktais, kruopomis.

Taip pat reikėtų suvartoti pakankamai sudėtinių angliavandenių – juk organizmui reikia energijos. Grūdai, kruopos, daržovės, vaisiai būtų puikus jų pavyzdys. Taip pat svarbu užtikrinti gerą skysčių balansą ir nepamiršti apie saugą: maistas turi būti šviežias, mėsa gerai iškepta, pieno produktai pasterizuoti, vaisiai ir daržovės gerai nuplauti.

Taip pat dažna nėščiųjų problema – geležies stokos anemija. Virta jautiena, kalakutiena, vištiena, lašiša, baravykai, baltosios pupelės, moliūgų ir sezamų sėklos būtų puikus geležies atsargų papildymas. Taip pat kartu su geležies turtingais produktais vertėtų gauti pakankamai vitamino C (kitaip tariant kartu su mėsa suvalgyti pakankamai daržovių). Tam, kad geležies įsisavinimas nemažėtų, reikėtų vengti kartu su minėtais produktais vartoti pieno produktus, gerti kavą, arbatą (ypač juodą) arba kakavą.

– Ar yra tam tikri mikroelementai, kurių trūkumas gali būti ypač pavojingas nėščioms moterims ir jų vaisiams?

– Nėštumo metu energijos poreikis išauga apie 12 %, kas yra iki 100 papildomų kcal pirmą nėštumo trimestrą, ir iki 500 papildomų kcal trečią nėštumo trimestrą. Taip pat išauga beveik visų vitaminų bei mineralų poreikis.

Iš principo bet kokio mikroelemento trūkumas (arba perteklius) yra pavojingas, dėl to tam tikri tyrimai nėščiosioms moterims atliekami nuolat, o apie pačią mitybą tiek daug kalbama.

Pavyzdžiui, folio rūgšties trūkumas gali didinti vaisiaus apsigimimų riziką, geležies stoka didina priešlaikinio gimdymo riziką, magnio trūkumas gali didinti gimdos tonusą, o kalcio stoka bloginti kaulų ir dantų būklę. Kiekvienas vitaminas ir kiekvienas mineralas atlieka savo svarbią funkciją, o mūsų darbas pildyti tų elementų atsargas su maistu, arba, esant būtinybei, – su papildais.
Vita Polevoda

– Kokie būdai ir patarimai galėtų padėti nėščioms moterims išlaikyti optimalų mikroelementų balansą per visą nėštumo laikotarpį?

– Viskas labai individualu, tačiau labai pravers geras darbo ir poilsio režimas, kokybiškas miegas – tai padės išlaikyti tam tikrą valgymo režimą. Išlaikant valgymo režimą, vertėtų vadovautis subalansuotos mitybos principais, tačiau vis dar jaučiant maisto teikiamą malonumą.

Subalansuota ir įvairi mityba užtikrins visų makro ir mikroelementų poreikį. Fizinis aktyvumas, skysčių balansas taip pat turi daug įtakos tinkamai medžiagų apykaitai.

Tačiau esant nėštumo komplikacijoms, pavyzdžiui toksikozei, būtų naudinga pasitarti su gydytoju, ar nereikėtų pildyti prarastas medžiagas papildais. O svarbiausia – atsipalaiduoti ir mėgautis akimirka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją