Kaip išsirinkti tinkamiausią varškę?

„Rekomenduojama kasdien suvartoti ką nors iš pieno produktų grupės. Jeigu, pavyzdžiui, žmogus nevartoja jokių kitų pieno produktų, varškę galima valgyti ir kasdien. Bet, žinoma, nebūtina prisirišti prie vieno produkto, maisto racioną reikia paįvairinti. Visgi varškę vartojant, pavyzdžiui, keturis kartus per savaitę, drąsiai galima sakyti, kad tai yra gerai”, – įmonės „Pieno žvaigždės“ pranešime žiniasklaidai aiškina Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Profesorius akcentuoja, kad būtent gyvulinės kilmės baltymai, esantys varškėje, yra ypač naudingi žmogaus organizmui. „Baltyminis visavertiškumas kartais yra per mažai akcentuojamas, bet tam, kad žmogus būtų sveikas, o jo imuninė sistema – stipri, reikia gauti baltymų. Gyvulinės kilmės baltymai turi visas aminorūgštis, kurios yra būtinos žmogaus organizmui”, – tvirtina mitybos ekspertas.
Rimantas Stukas

Jau kurį laiką ekspertai taip pat siekia paneigti mitus, kad riebesni pieno produktai, įskaitant ir varškę, yra mažiau naudingi organizmui. Pasak mitybos specialistų, nėra nei sveikų, nei nesveikų pieno produktų, yra tik sveika arba nesveika mityba.

„Viskas priklauso nuo to, ką dar žmogus valgo. Mes negalime sakyti, kad, štai kažkuris produktas yra sveikas ar nesveikas. Tik įvertinus visą maisto racioną ir patį žmogų, galima nustatyti, kad konkrečiu atveju vienokia mityba yra sveika, o kitokiu – ne”, – tvirtina profesorius R. Stukas.

Kiekvienas žmogus, besirinkdamas varškę ar kitą pieno produktą, turėtų atkreipti dėmesį į savo mitybą ir nuspręsti, kokio tipo produktas jam yra reikalingiausias. Pasak R. Stuko, jei žmogaus racionas yra sudarytas iš liesų produktų, jam tiks riebi varškė. Visgi jei mityba yra riebi, tokiu atveju galima rinktis ir liesesnę varškę.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovai pranešime žiniasklaidai rašo, kad renkantis varškę visų pirma, reikėtų žvilgtelti į galiojimo datą. Varškė yra greitai gendantis produktas, todėl jos valgyti nereikėtų, jeigu yra pasikeitusių jos savybių – kvapas, spalva, skonis. Renkantis varškę galioja ir tradicinė taisyklė – kuo trumpesnė sudėtis, tuo produktas natūralesnis. Paprasčiausiai varškei reikia tik pieno ir pieno rūgšties bakterijų. Renkantis ją su priedais, dera užmesti akį ir kiek joje bus cukrų.

Nuo maisto gaminimo likusią varškę galima ir užšaldyti, jos maistinės ir skoninės savybės nuo to nepasikeis.

Gaminkite ir užtepėles, ir pagrindinius patiekalus

Varškė – puikus baltymų, kalcio šaltinis, tad ją rekomenduojama įtraukti ir į vaikų valgiaraštį. Žinoma, jeigu nėra alergijos pieno baltymams. Valgant varškę taip pat bus papildytos aminorūgščių, kalio, magnio, vitaminų A, D, K, B12, gerųjų bakterijų atsargos.

„Varškė su uogomis, vaisiais – paprasta ir gardi idėja pusryčiams. Iš jos taip pat lengva pasigaminti pikantiškų užtepėlių sumuštiniams ar skrebučiams – pakanka ją sumaišyti su žalumynais, išspaustu česnaku, šaukšteliu grietinės ar šiek tiek kefyro. Užtepėlėse taip pat labai derės smulkinti riešutai, pavyzdžiui, graikiniai. Arba galite įdėti smulkiai pjaustytų ar tarkuotų ridikėlių, o gal netgi marinuotų agurkų“, – idėjomis dalijasi prekybos tinklo kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Varškė puikiai dera ir desertų gamybai, taip pat yra skanių, sočių patiekalų pagrindas – pradedant virtinukų ar cepelinų įdaru ir baigiant apkepais. Vienas populiariausių variantų, žinoma, yra varškėčiai, kurie Lietuvoje ir kepami, ir verdami.

Patiems puriausiems varškėčiams – kelios gudrybės

„Purius varškėtukus „kaip pas močiutę“ išsikepti nėra sunku. Visgi, jeigu nežinosite kelių esminių taisyklių, galutinis patiekalas gali būti sukritęs, netekęs purumu ir prisigėręs riebalų. Keli patarimai padės išvengti tokių klaidų“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Kuo mažiau priedų. Nors galima rasti receptų su pačiais įmantriausiais priedais, kuo daugiau ingredientų – tuo didesnio meistriškumo reikės. Jeigu esate pradedantysis arba norite garantuoti rezultato, rinkitės paprastesnį receptą.

Rinkitės kokybišką ir pusriebę varškę. Svarbiausias ingredientas yra varškė, tad ji turėtų būti geros kokybės, šviežia. Geriausiai tinka pusriebė, 9 proc., varškė. Naudojant liesesnę varškėčiai gali būti sausoki, rūgštesnio skonio. Tai pataisyti galima įmaišius į varškę šiek tiek kefyro, pieno arba grietinės.

Puresniems – pertrinta varškė. Tobulą konsistenciją išgauti padės per sietelį pertinta varškė. Tuomet varškėčiai bus vientisi ir ypač malonios faktūros, kreminiai, juos tolygiai iškepti bus lengviau.

Vietoj miltų – manai. Dar viena gudrybė – tradicinius miltus pakeiskite manų kruopomis. Kaip ir miltai, jos tešlai suteiks tirštumo, taip pat tokie varškėčiai bus puresni, geresnio skonio.

Cukraus galima ir nedėti. Klasikinis receptas paprastai kviečia įdėti cukraus, tačiau jeigu jo vartoti nenorite, į tešlą verčiau įdėkite trinto banano. Jis suteiks natūralaus saldumo. O iškeptus varškėčius patiekite su medumi arba klevų sirupu.
Varškėčiai

Baltymus dėkite atskirai. Debesėliško purumo varškėčiams suteiks atskirai dedami tryniai ir baltymai. Visų pirma į tešlą įmaišykite trynius, o tuomet – iki standumo išplaktus baltymus, atsargiai išmaišykite. Bus puru kaip niekada iki šiol!

Kepkite gerai įkaitintuose riebaluose, tačiau ant vidutinės ugnies. Jeigu tešlą dėsite į dar tinkamos temperatūros nepasiekusius riebalus – šie labiau susigers į varškėčius, juos apsunkins. Be to, prie neįkaitusios keptuvės blyneliai gali ir prilipti. Pirmiausia ją įkaitinkite, tuomet sumažinkite kaitrą ir dėkite tešlą.

Formuokite nedidelius apskritimus. Nepersistenkite su keptų varškėčių dydžiu – dideli ilgiau keps, juos bus sunkiau apversti, taip pat gali būti iššūkis užtikrinti, kad visi jie tolygiai iškeptų. Šaukšto ar dviejų tešlos visiškai pakanka vienam varškėčiui. Pasistenkite, kad jie nebūtų aukštesni nei 1 cm.

Nebūtina kepti keptuvėje. Įprasta, kad varškėčiai arba verdami, arba kepami įkaitintuose riebaluose keptuvėje. Tačiau juos galima paruošti ir orkaitėje – net nereikės naudoti aliejaus ar sviesto. Be to, bus lengviau paruošti didelę porciją, jeigu ruošiate pusryčius gausesniam būriui valgytojų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)