1 mitas: tamsiai žalia aliejaus spalva rodo alyvuogių aliejaus švarumą.

Alyvuogių aliejaus tyrumas, švarumas niekaip nesusijęs su spalva. Reikia pirkti alyvuogių aliejų iš patikimų pardavėjų, prekybos vietų, tada būsite tikri dėl jo kokybės.

2 mitas: kaitinamas alyvuogių aliejus netenka savo vertingų medžiagų.

Kaitinimas neturi įtakos alyvuogių aliejaus maistingoms medžiagoms. Iš tiesų netgi rekomenduojama kepti su alyvuogių išspaudų aliejumi.

3 mitas: alyvuogių aliejus yra kaloringesnis už kitus aliejus.

Alyvuogių aliejuje gausu gerųjų riebalų (mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių), antioksidantų, visiškai nėra transriebalų, cholesterolio. Šalto pirmojo spaudimo aliejuje yra organizmui reikalingų vitaminų. Visų rūšių alyvuogių aliejus turi panašų skaičių kalorijų, bet, lyginant su kitais aliejais, jis žymiai mažiau kaloringas.

Alyvuogių aliejus

4 mitas: maišant su kitais aliejais, alyvuogių aliejus netenka vertingų medžiagų.

Jei sumaišysite alyvuogių aliejų su kokiu nors kitu aliejumi, pirmasis nepraras savo vertingų medžiagų. Galima kepti maistą ant alyvuogių aliejaus ir dar kokio nors aliejaus mišinio. Salotų užpilams dažniausiai naudojamas vien alyvuogių aliejus.

5 mitas: drumstas alyvuogių aliejus yra kartus.

Aliejuje dažnai atsiranda drumzlių dėl temperatūrų kaitos laikymo vietoje, bet tai nereiškia, kad aliejus apkarto. Pvz., žiemą dėl šaltesnio oro aliejus sutirštėja. Kai temperatūra pašiltinama, aliejus tampa įprastos konsistencijos.

6 mitas: alyvuogių aliejus didina organizme cholesterolio lygį.

Alyvuogių aliejuje nėra nė trupučio cholesterolio ir transriebalų. Jame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios naudingos sveikatai.

Apibendrinant galima teigti, kad alyvuogių aliejus turi daug vertingų medžiagų, kurių kaitinamas nepraranda. Pastoviai vartoti alyvuogių aliejų naudinga sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)