Savo receptais su kaimynėmis dalijasi ir pati Ona. O šių ir viso kaimo bendruomenei patinkančių patiekalų moteris turi ne vieną. Štai neseniai Skavronskienė su Delfi Maistas skaitytojais dalijosi aukštaitiškų pyragėlių receptu – patiekalas sulaukė itin didelio susidomėjimo.

Paklausiau, kodėl pyragas, kurio receptu dabar sutiko pasidalyti, vadinamas ašariniu?

„Ašarinis“, nes jam reikia daug svogūnų. Jo įdaras gali būti vien tik su svogūnais – kaip kaimynės Ramunės recepte, bet aš dar pridedu maltos mėgstamos mėsos arba žuvies. Tinka Kalėdoms, Velykoms ir šiaip šeimos susibūrimams“, – sako Ona Skavronskienė ir kviečia išbandyti. Beje receptas tinka orkaitės dydžio kepimo formai.
„Ašarinis“ pyragas

Reikės:

400 g sviesto
1 kg miltų
2 kiaušinių
200 g grietinės
žiupsnelio druskos

Įdarui reikės:

0,5 kg svogūnų
0,5 kg mėgiamos maltos mėsos arba žuvies
2 kiaušinių
200 g tarkuoto fermentinio sūrio
150 g grietinės
pipirų
žolelių pagal skonį
druskos (nepadauginti, nes sūris turi druskos)
aliejaus kepimui

Aptepimui:

1 kiaušinio

Gaminimas:

* Šaltą sviestą sutarkuoti, sumaišyti su miltais.
* Sudėti visus produktus ir greitai užminkyti tešlą. Padalinti ją į dvi dalis, viena dalis truputį didesnė – ji bus ant viršaus. Dėti į šaldytuvą.
* Įdarui svogūnus pakepinti iki aukso spalvos. Ona kepdama įberia šaukštelį cukraus – kad gražiau apkeptų.
* Atvėsusius svogūnus berti į maltą mėsą, ten pat sudėti prieskonius, tarkuotą sūrį, grietinę, įmušti kiaušinį, gerai išmaišyti.
* Iš šaldytuvo ištrauktą mažesnį tešlos gabalą kočioti ant sviestinio popieriaus ir dėti į skardą.
* Ant tešlos lakšto sudėti visą mėsos įdarą, išlyginti.
* Iškočioti didesnį tešlos gabalą ir gautu lakštu uždengti mėsą taip, kad kraštelius būtų galima užkišti už apatinės tešlos lakšto.
* Keliose vietose įpjauti viršutinį tešlos lakštą – kad kepant išeitų garai. Pyragą dekoruoti šakute ar kaip norisi. Viršų patepti kiaušinio plakiniu.
* Šauti į 180 laipsnių orkaitę ir kepti valandą, kol gražiai apskrunda. Skanaus.

Ona šį pyragą patiekia su su pikantišku česnakiniu padažu – pomidorų padažas, sumaišytas su majonezu, ir pagardintas česnaku. Taip pat galima patiekti įvairių salotų ar vien morkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją