aA
Turbūt daugelis lietuvių mėgsta cepelinus – gardžius, sočius, su spirgučių ar grybų padažu. O štai kiekvieną pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama pasaulio cepelinų diena. Šefai Tomas Rimydis, Vylius Blauzdavičius ir močiutė Biruta pademonstravo, kokių cepelinų variacijų galima pasigaminti.
Cepelinų gamyba
Cepelinų gamyba
© Organizatorių nuotr.

Ponios Birutos aistra – kulinarija, jos receptai ir patarimai sugula į kulinarinį tinklaraštį „Romas and Mo“. O cepelinai yra ponios Birutos vizitinė kortelė – ji ypač mėgsta juos gaminti, o anūkai valgyti. Biruta cepelinus gamina pagal seną receptą – taip, kaip ruošdavo jos mama – tarkuotų bulvių cepelinus su mėsa ir su varške.

Cepelinų ekspertė Biruta
Cepelinų ekspertė Biruta
© Organizatorių nuotr.

Ponia Biruta verda cepelinus tik iš savo darže užaugintų bulvių, na, o tiems, kas jas perka, pataria rinktis rūšį, kad bulvės būtų krakmolingos.

„Cepelinai atkeliavo į mūsų virtuvę prieš 100-150 metų. Cepelinų prototipus gaminome jau anksčiau, bet vietoje bulvių, nes jų tuo metu dar nebuvo, naudojome rugius“, – įdomybes apie cepelinus pasakojo šefas, istorinės lietuvių virtuvės žinovas Tomas Rimydis.

Birutos cepelinai su mėsa
Birutos cepelinai su mėsa
© Organizatorių nuotr.

Tomas pataria nebijoti improvizuoti ir tradicinį cepelinų įdarą – mėsos faršą – keisti į daržoves, grybus. Tad parodė, kaip pasigaminti cepelinus su burokėliais ir jautiena.

Tomas Rimydis gamina rausvus cepelinus
Tomas Rimydis gamina rausvus cepelinus
© Organizatorių nuotr.

Cepelinai su burokėliais ir jautiena

Cepelinai su burokėliais ir jautiena
Cepelinai su burokėliais ir jautiena
© Organizatorių nuotr.


Gaminimo trukmė: apie 1 valanda

Ingredientai:

Bulvių masei:

  • 1 kg bulvių
  • 100 g varškės
  • 100 g pieno
  • 1 kiaušinis
  • 5 g džiovintų burokėlių (nebūtina)
  • pagal skonį druskos

Įdarui:

  • 200 g jautienos išpjovos
  • 50 g raudonų svogūnų
  • 5 g petražolių
  • 2 g peletrūno
  • druskos, pipirų

Gaminimas:

Bulvės smulkiai sutarkuojamos ir nusunkiamos.

Nedelsiant užverdamas pienas, kuriuo užplikomi bulvių tarkiai. Į juos sudedamas lengvai paplaktas kiaušinis, džiovinti burokėliai, gerai pertrinta varškė. Viskas gerai išmaišoma ir pagal skonį pagardinama druska.

Įdarui jautienos išpjova supjaustoma mažais kubeliais ir sumaišoma su smulkiai pjaustytais svogūnais ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinama druska bei pipirais.
Iš bulvių masės formuojamas paplotėlis, jo viduryje dedama įdaro ir rankomis užspaudžiama, suformuojant norimo dydžio cepeliną.

Cepelinai dedami į verdantį pasūdytą vandenį. Verdama 20-30 minučių, priklausomai nuo cepelinų dydžio.

Cepelinus labai tinka tiekti su rūkyto kumpio padažu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
2.1429

Valentino diena namuose: idėjos šventinei vakarienei (12)

Valentino diena yra puiki proga paįvairinti kasdienybę ir į santykių rutiną įnešti naujų...

Sotus daržovių pyragas su portabelo grybais (11)

Italų virtuvės šefas Gian Luca siūlo pasigaminti lengvą, tačiau sotų daržovių pyragą ,...

Atsibodo įprasta pilka šaltiena? Štai jums spalvinga, graži ir nepaprastai gardi (22)

Atsibodo įprasta pilka šaltiena ? Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas jums turi nerealų...

Smulkinta mėsa ar faršas: kaip pasirinkti ir ką pagaminti? trys receptai (6)

Šiandien parduotuvėse esantis šviežios mėsos pasirinkimas gali atitikti kiekvieno, net ir...

Vištienos pyragas, kuriam reikės vos kelių priedų (7)

Nežinote, ką daryti su vištienos likučiais? Jokiu būdu jų neišmeskite – kam švaistyti?...

Top naujienos

Specialistė papasakojo apie permanentinio makiažo tragedijas: viena medžiaga net gali sukelti vėžį (30)

Stovėdamas parduotuvėje nevalingai užsižiopsai į greta stovinčios moters veidą. Iš pradžių...

Kelionė su deportuojamu lietuviu – kaip siaubo trileris: kai kurie keleiviai net atsisakė skristi

Keliaujant lėktuvu bendrakeleivių nepasirinksi ir vidury kelio neišlipsi, todėl orlaivyje...

Po konflikto namuose Agnė Zuokienė dalijasi keistais prisiminimais (332)

Antradienį į Agnės ir Artūro Zuokų namus vyko policija dėl buitinio smurto atvejo....

Gentvilas apie Bako pateiktą informaciją: situacija atrodo nuodinga kai kurių saugumo institucijų atžvilgiu

Buvęs Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas pateikė naujos...

Aurimas Kuckailis

Apie vyrų gyvenimo prasmę: paskutinį dvidešimtmetį su vyrais – kažkas negerai (14)

„Šiuolaikinėje šeimoje moterys yra stiprios. Vyrai sako, kad jos turi tapti silpnesnės,...

Feisbuke plinta #metoo liudijimai apie garsų fotografą: dalijamasi šokiruojančia patirtimi „Delfi“ prabilo dar viena galimai nukentėjusioji (292)

Pastarąsias dienas socialiniuose tinkluose netyla tema, kurioje šmėžuoja fotografo Iridijaus...

Prasta idėja: pasaulio čempionato dalyves išgąsdino už šaudyklos pasirodęs „mirtininkas“ (9)

Italijoje vykstančiose planetos pirmenybėse dalyvaujančios Norvegijos biatlono rinktinės atstovai...

Marija Serbintaitė. Kodėl „boba su kiaušais“ – visai ne komplimentas (15)

Tu gali būti bet kuo! Kiek kartų tai sakome savo mergaitėms? Sakysi dažnai, gerai, džiaugiuosi....

„Kieti vyrai“ turi rimtų problemų: mokslinis tyrimas parodė, kas nutinka, kai vengiame jausmų (4)

Tai tikrai liūdna statistika, tačiau vyrai žudosi net 3,5 kartus dažniau nei moterys. Tokia...

43 metus tą pačią moterį mylintis vyras – apie dvi jį intriguojančias žmonos paslaptis (21)

1977 metų šaltą vidurį vasario mėnesio atsitiko tai, kas tapo kertiniu akmeniu mano gyvenimo...

|Maža didelių žinių kaina