aA
Paštetas – tai mėsa tinginiams. Gatavo pašteto nereikia virti, kepti, pjauti ir net kramtyti. Tačiau naudingų medžiagų jame ne mažiau, negu įprastoje mėsoje.
Paštetas
© Shutterstock nuotr.

Aleksandras Puškinas savo poemoje „Eugenijus Oneginas“ rašė, kad Sankt Peterburgo dabitos pusryčiams įprastai valgo „kraujuotą roast-beef, triufelius, jaunų metų prabangą, geriausią prancūzų virtuvės gėlę, ir Strasbūro pyragėlį amžiną“. Su triufeliais ir jautienos kepsniu viskas aišku. Tačiau ką veikė ant aristokratų stalo toks paprastas maistas kaip pyragėliai? Ir kodėl staiga jis tapo amžinas? Ir prie ko čia paštetai?

Karališkas patiekalas

1778 metų šaltą žiemos dieną Strasbūro markizas de Kontadas nurodė paruošti vakarienei ką nors ypatinga. „Šiandien noriu palepinti svečius tikra prancūziška virtuve“, - pareiškė jis savo virėjui. Pastarasis griebėsi už galvos: išrankų markizą buvo sunku kuo nors nustebinti.Tačiau netrukus virtuvėje užvirė darbai. Iškilminga vakarienė buvo jau įpusėjusi, kai visi svečiai vienu metu pasuko galvas į duris, pro kurias buvo įneštas naujas patiekalas. Tiksliau tariant, pakėlė nosis: nuo to patiekalo sklido toks aromatas, kad jam atsilaikyti buvo neįmanoma. Pasirodo, kad pagrindinė sudėtinė šio patiekalo dalis buvo riebios žąsų kepenėlės.

Markizas iš karto panoro nusiųsti naująjį patiekalą karaliaus Liudviko XVI dvarui. Tačiau Paryžius buvo toli, ir maistas galėjo sugesti. Tuomet išradingas šefas sugalvojo užkepti paštetą tešloje, o į tarpus tarp tešlos ir įdaro pripilti lydytų riebalų. Karalius buvo sužavėtas ir virėjui suteikė aukštą titulą, o paštetai nuo tada pradėjo plisti visame pasaulyje.

Daugelyje Europos miestų, įskaitant ir Sankt Peterburgą, atsirado paštetinės, kur buvo galima pasimėgauti šiuo produktu. Rusijoje dėl tešlos sluoksnio jis buvo pramintas Strasbūro pyragėliu. Dėl unikalaus konservavimo metodo jis galėdavo išislaikyti daug mėnesių nesugedęs. Tais laikais tai buvo neregėtas dalykas, todėl paštetas buvo laikomas beveik amžinu.

Kaip jis gaminamas?

Jei atvirai, paštetas daug kuo yra panašus į virtą dešrą. Pagal klasifikaciją jis priskiriamas dešrų gaminiams ir yra vienas iš kepeninės dešros variantų. Iš pradžių riebalai, mėsa ir kepenys (pastarųjų geram paštete turi būti ne mažiau 55 proc.) smulkiai sukapojami, o tada išverdami. Po to pridėjus kepintų svogūnų, druskos ir prieskonių, ši masė malama arba trinama pramoninėmis mėsmalėmis ar maišytuvais. Būtent šiuose įrengimuose virtas faršas virsta vienalyčiu paštetu, kuris gali būti tiek tepamos pastos, tiek rupesnės konsistencijos.

Pagrindinis elementas

· Amino rūgštys, vitaminai A, E ir B12, geležis, fosforas,cinkas ir kiti mikroelementai aptinkami ne vitaminų piliulėse iš vaistinės, bet įprastam kepeniniam paštete. Tačiau jie gaminami iš skirtingų rūšių kepenėlių. Kurios yra geriausios?

· Vištų kepenėlės gerina kraujotakos ir imuninės sistemos darbą.

· Jautienos kepenys padeda sergant inkstų uždegimu, skatina hemoglobino gamybą ir žaizdų gijimą. Gydytojai rekomenduoja valgyti jautienos kepenis infarkto profilaktikai.

· Kiaulienos kepenis vertėtų įtraukti į mitybą rūkoriams. Jos apsaugo nuo aterosklerozės, taip pat turi kalio, natrio ir kalcio – šių medžiagų paprastai trūksta rūkantiems žmonėms.

· Kalakutienos kepenėlės tinka dietos besilaikantiems asmenims. Jos skatina medžiagų apykaitą, be to, turi mažai riebalų.

· Menkių kepenėlės padeda išsaugoti gerą regėjimą, stiprina nagus ir didina odos elastingumą.

· Žąsų ir ančių kepenėlės mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Svarbi sudėtis

Skaityti etiketę ant pašteto indelio gali būti nuobodu, bet prisiminkite, kad nuo produkto sudėties priklauso jo kokybė ir skonis. Jeigu paštete yra sojų baltymų, vadinasi, gamintojas nusprendė sutaupyti mėsos sąskaita. Karageno ir dekstrozės dedama dėl tų pačių priežasčių. O štai skystos medžiagos, pavyzdžiui, sultinys, pienas ar grietinėlė, pagerina pašteto skonį.

Miltai, krakmolas ar manų kruopos dedamos tam, kad pašteto konsistencija būtų vienalytė. Nors gamintojai tvirtina, kad įvairūs E, kurių gausu šių laikų gaminiuose, yra nekenksmingi, tačiau pamačius pašteto sudėtyje daugiau kaip du E, jau galima manyti, kad šiomis medžiagomis mėginama užmaskuoti pašteto trūkumus.

Paštetą galima pasigaminti ir namuose, tuomet būsite tikri dėl jo sudėties ir kokybės.

Naminis ančių kepenėlių paštetas

Paštetas
Paštetas
© Shutterstock nuotr.


Produktai

300 g ančių ar žąsų kepenėlių (tinka ir vištų)
1 stiklinė pieno
½ stiklinės miltų
50 g konjako
50 g sviesto
6 kiaušinių tryniai
1 svogūnas
Druskos, pipirų
Malto muskato riešuto

Gaminimas

Pakepinkite pjaustytą svogūną, supilkite į keptuvę konjaką. Kol svogūnai troškinasi, supjaustykite kepenėles smulkiais gabaliukais ir sutrinkite maišytuvu kartu su kiaušinių tryniais, pienu ir miltais. Į gautą masę sudėkite troškintus svogūnus, įberkite druskos ir prieskonių. Kepkite paštetą 180 laipsnių orkaitėje maždaug 1 val. Iškepusį paštetą užliekite lydytu sviestu ir padėkite į šaldytuvą 10 – 12 val.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Biržų meras švedams neleidžia kelti kojos į miestą: ne mes juos ėjome grobti ir žudyti (171)

Biržų miesto meras Valdemaras Valkiūnas, sužinojęs, kad Švedijos ambasada ruošiasi rengti...

Šiųmetis gripas – itin grėsmingas: gydytojai pastebi, kas šiemet serga labiausiai (73)

Smarkiai šoktelėjus sergamumo ūmiomis peršalimo ligomis ir gripu kreivei, nuo antradienio penkiose...

Pietūs Vilniuje už 3 eurus: į tokią vietą koją kelti baisu, bet didelė porcija atėmė žadą (35)

Nors retai skaitau komentarus, o ypatingai anoniminius, po savo pietų pertraukų apžvalgomis, bet...

DELFI Diena. Kodėl yra žmonių, jaučiančių nostalgiją Sovietų Sąjungai ir kuri šalis mums atrodo pati draugiškiausia? vyksta apklausa (104)

Kas turi dar įvykti, kad lietuviai nebesiilgėtų Sovietų Sąjungos? Kuri šalis mums atrodo pati...

Linkevičius: tikėti, kad be JAV Europa galės ginti demokratines vertybes, būtų saviapgaulė (34)

Šiemet Lietuvos narystei Europos Sąjungoje sukaks penkiolika. Tokio amžiaus žmogus – dar...

Kalvariją drebina dėl alkoholio į komą panirusios nepilnametės skandalas: šešėlis krenta ant kandidatės į merus (180)

Sausio 13-osios naktį, apie 1 val. 15 min., į Marijampolės ligoninę iš Kalvarijos buvo pristatyta...

Prieš katastrofą futbolininkas šeimai spėjo išsiųsti žinutę: esu lūžtančiame lėktuve gelbėtojai praranda viltį

Nuo pirmadienio vykstančios dingusio lėktuvo paieškos, kuriame skrido neseniai sutartį su Anglijos...

Kinija gyrėsi vienais moderniausių tankų pasaulyje, tačiau gėdingas pralaimėjimas atskleidė itin nemalonią tiesą (1)

Kinijos ekspertai šiuo metu kuria daug naujų modernių ginklų projektų, tačiau neseniai...

Įvaikinimo į Naująją Zelandiją istorija nesibaigia: globos namai ruošia skundą (163)

Kauno savivaldybės globos namai ruošia skundą dėl teismo sprendimo įvaikinimo į Naująją...

Drabužis, kuris išgelbės nenorinčias kasdien sukti galvos dėl aprangos (11)

Anglų kalboje yra labai geras posakis – one-and-done , kuris reiškia, jog norint sukurti pilną...