Visgi, kaip rašo womanitely.com, nuolatinis neišsimiegojimas turi trumpalaikių ir ilgalaikių padarinių – prastėja nuotaika, sunkiau įsisavinti informaciją, mokytis, didėja ligų, netgi avarijų rizika. Nuolatinis stresas, darbo rūpesčiai dažnai neleidžia užmigti, vartomės visą naktį. Jautresnės nervų sistemos žmonės dažnai kenčia nuo nemigos.

Tinkamai smegenų veiklai labai svarbu gerai išsimiegoti. Miegas reikalingas ir tam, kad būtų hormonų balansas.

1. Mažiau vartokite kofeino

Žmonės įvairiai reaguoja į kofeiną, bet daugumą kofeinas visgi stimuliuoja. Kofeino poveikis gali tęstis kelias valandas, o jei išgėrėte kavos vėliau, miegas gali būti neramus arba apskritai bus sunku užmigti. Atsisakykite kofeino ir pamatysite – žymiai geriau išsimiegosite. Jei be kofeino negalite gyventi, gerkite žolelių arbatos, kuri suteiks energijos ir bus naudinga sveikatai.

2. Ilsėkite ir atsipalaiduokite

Vakare reikia nepamiršti atsipalaiduoti, paruošti organizmą nakties poilsiui. Šiluma migdo, taip pat būtinai praverkite langą prieš miegą, kad į kambarį įeitų gryno oro. Galima atlikti kelis atpalaiduojančius jogos pratimus.

3. Kvėpavimas pro kairę šnervę daro stebuklus

Ar teko išbandyti jogą? Kvėpavimas pro kairę šnervę žymiai pagerins miego kokybę. Daugelis jogą praktikuojančių žmonių sako, kad po jogos geriau miega. Nuo jogos neatsiejamas kvėpavimas. Taigi nykščiu ar rodomuoju pirštu užspauskite dešinę šnervę, 5 min. arba kol užmigsite, giliai kvėpuokite pro kairę šnervę. Lėti, gilūs įkvėpimai atpalaiduos jūsų kūną ir protą.

4. Tinkamas maistas vakare

Jei norite gerai išsimiegoti, vakare neapkraukite skrandžio sunkiu maistu. Likus maždaug pusantros valandos iki miego, sukrimskite ką nors lengvo, raminamo. Prieš miegą negerkite daug skysčių, kad naktį netektų keltis į tualetą.

Ramunėlių arbata ar šiltas pienas su medumi praktiškai prilygsta migdomųjų tabletei. Desertui tiks bananai. Bananai ne tik skatina melatonino, seratonino gamybą, juose taip pat gausu magnio, kuris atpalaiduoja raumenis.

5. Kontroliuokite mintis

Daugelis žmonių bijo nemigos. Jie jaučia nerimą, manydami, kad nepakankamai miega. Be to, po streso darbe iš tiesų galima prasivartyti iki 2 ar 3 val. nakties. Po kelių tokių naktų gali užsisukti kelias savaites trunkanti nemiga. Baimingos mintys kelia emocinę ir psichinę įtampą, trukdo giliai įmigti. Pasidalinkite savo nerimu su artimu žmogumi.

6. Išsimaudykite karštoje vonioje

Viena iš veiksmingiausių migdančių priemonių – išsimaudyti karštoje vonioje. Pagulėkite vonioje likus valandai iki miego. Įberkite į vandenį vonios ar jūros druskos, įlašinkite kelis lašus eterinio levandų aliejaus. Pagulėkite apie 20 min. – atsipalaiduosite ir greičiau užmigsite.

7. Darykite pertraukėles

Dieną pasistenkite padaryti 10 min. trukmės pertraukėlių. Pasirąžykite, pasivaikščiokite, jei įmanoma, padarykite pratimų, jei įmanoma, tada vakare nejausite didžiulio nuovargio.

8. Paskaitykite

Skaitymas geriausiai nuramina protą prieš miegą. Patartina skaityti jau skaitytą knygą su žinoma pabaiga. Tiesa, skaitymas – individualu, nes yra žmonių, kuriuos skaitymas priešingai – išblaško, ypač jei skaito labai įdomią knygą. Pasirinkite tokį žanrą, nuo kurio maloniai apimtų snaudulys.


9. Išjunkite šviesas

Prieš miegą reikia duoti organizmui signalą, kad jau laikas miegoti. Visų pirma, išjunkite visas ryškias šviesas, nes šviesa trukdo smegenims gaminti melatoniną. Galite įsijungti švelnios šviesos naktinę lempą. Miegamajame neturi būti kompiuterio, televizoriaus. Jei labai jautriai reaguojate į bet kokius garsus, miegokite su ausų kištukais.

Šiais laikais milijonai žmonių kenčia nuo įvairių miego sutrikimų. Jei ir jūs tarp tokių, kreipkitės į gydytoją. Tiesa, pirmiausia pasinaudokite čia pateiktais patarimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)