Geriausia pavalgyti likus valandai ar dviem iki treniruotės. Geriausia prieš sportą valgyti angliavandenius: džiovintų vaisių, įvairių grūdinių batonėlių.

„Reikia užkąsti prieš sportą, kad nepritrūktų gliukozės ir neįvyktų hipoglikemija (gliukozės mažėjimas kraujyje). Tačiau svarbu neapkrauti virškinamojo trakto ir tuo neapsunkinti raumenų funkciją intensyvios fizinės veiklos metu“, - pataria J. Dobrovolskienė.

Ji pabrėžia, kad treniruotės metu būtina turėti vandens. Geriamas vidutinės mineralizacijos mineralinis vanduo ar pusiau skiestos sultys padeda susigrąžinti prakaituojant prarastus skysčius ir užkerta kelią dehidratacijai.

Kai kurie pradedantys sportuoti žmonės klaidingai mano, kad po treniruotės geriausia nieko nevalgyti, bet tai yra netiesa.

Per treniruotę jūsų kūnas sunaudoja daug energijos. Jei pasportavę nepavalgysite ir nepapildysite energijos atsargų, jūsų raumenys neatsigaus ir visas sunkus darbas gali nueiti perniek. Praktiškai visos po sporto suvartotos kalorijos sudegs organizmui atsigaunant po krūvio ir nevirs riebalais.

„Po treniruotės rekomenduojama vartoti baltyminį maistą: jogurto, kefyro, varškės, riešutų. Žinoma, reikia valgyti saikingai, nepersivalgyti, bet suvartoti likusią dienos normos kalorijų dalį“, - pataria J. Dobrovolskienė.

Produktai, kuriuos rekomenduojama valgyti ir gerti po treniruotės:

1. Kiaušiniai. Viename kiaušinyje yra vos 70 kalorijų, tačiau jame galima rasti vidutiniškai 6,3 gramų baltymų ir tai yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuris turi vitamino D.

2. Kefyras. Vienoje stiklinėje kefyro yra maždaug 11-14 gramų baltymų. Pieno baltymai yra ypač naudingi norintiems išlaikyti raumenų masę ir pagreitinti svorio kritimą.

3. Bananai. Esate matę, kaip per teniso varžybų pertraukėles sportininkai valgo bananus? Ir ne veltui – jie žino, ką daro. Bananuose gausu natūralaus cukraus (energijai), kalcio (apsaugančio nuo raumenų skausmų), antioksidantų (būtinų sveikai ląstelių regeneracijai).

4. Lašiša. Suvalgę lašišos gausite ne tik reikiamą baltymų kiekį, bet ir omega-3 rūgščių, padėsiančių atstatyti raumenis.

5. Žalia arbata. Ji suteikia energijos, padeda organizmui deginti riebalus, joje esantys antioksidantai padeda kovoti su fizinio krūvio sukeltais laisvaisiais radikalais, kurie gali sukelti uždegimą ir raumenų skausmą.