Norą „kažko saldaus“ ne visiems pavyko išgyvendinti. Valios pastangomis buvo mėginama susilaikyti nuo saldumynų dieną ar dvi, savaitę ar mėnesį. Galiausiai po tam tikro laiko vėl grįžtama į tas pačias vėžes. Tuomet grimztama į užburtą ratą – trokštama „kažko saldaus“ ir suvalgoma per daug saldumynų. Jaučiama gėda ir kaltė dėl per didelio cukraus vartojimo. Kartojama sau, kad turime „problemų su cukrumi“ ir prisiekiama – daugiau niekada nebevalgyti cukraus. Per porą savaičių ratas apsisuka ir vėl krentame į cukraus norėjimo-apsivalgymo-bausmės ciklą. Mitybos specialistai konstatuoja – tikriausiai esate priklausomas nuo cukraus...

O galbūt ne? Žvelgiant per medžiagų apykaitos prizmę, cukrus nėra nuodas. Viskas gerokai paprasčiau negu atrodo. Jei dažnai norite valgyti saldžiai, jūsų kūnas siunčia signalą, kurį reikėtų interpretuoti taip – trokštu cukraus, nes man reikia daugiau energijos. Kaip manote, koks yra jūsų kūno pageidaujamas energijos šaltinis, ypač tuomet, kai patiriate stresą? Cukrus. Gliukozė. Arba dar kitaip – angliavandeniai.

Spurgos

Stresas – tai organizmo reakcija, kai jūsų kūnui reikia daugiau energijos negu turite. Vadinasi, jūsų kūnui reikia „daugiau malkų į krosnį“. Streso metu kūno ląstelės pradeda greičiau naudoti kraujyje esančią gliukozę. Kai gliukozės kiekis kraujyje sumažėja, pagelbstint hormonams siunčiami signalai tam, kad cukraus kiekis kraujyje padidėtų. Yra keli variantai, kaip kūnas susitvarko: arba kūnas suardo jūsų kūno audinius, kad padidėtų cukraus kiekis kraujyje, arba vartojate ką nors saldaus, kas pakelia gliukozės kiekį. Iš esmės, trokštama „saldaus“ tam, kad sumažintume streso hormonų lygį. Visas šis procesas yra kūno bandymas apsaugoti jus nuo raumenų ir audinių „naikinimo“, dar kitaip vadinamo katabolizmu. Taigi, kai organizmas strese, ne veltui trokštama cukraus.

Žinoma, jei jūsų kepenys dirba tinkamai, glikogeno (tam tikros gliukozės, esančios kepenyse) atsargos bus perduotos į kraują tam, kad sureguliuotų cukraus kiekį kraujyje. Tačiau, jei laikomasi dietų, valgoma per mažai, ribojamas cukraus ir angliavandenių vartojimas ir (arba) patiriate lėtinį stresą, kepenys gali nepadėti šioje situacijoje. Tokiu atveju kūnas vadovausis streso hormonais (adrenalinu ir kortizoliu), kad suardytų audinius ir patenkintų organizmo poreikius.

Vaisių skyrius

Paprasčiausias būdas, ką galite daryti norėdami išvengti streso padarinių ir audinių irimo – vartoti pakankamai cukraus. Jokiu būdu neteigiu, kad reikia valgyti cukrų šaukštais ar saldainius kilogramais. Geriausi cukraus šaltiniai yra tie, kurie suteikia energijos ir maistinių medžiagų – vaisiai, sultys, pienas, medus ir šakninės daržovės (bulvės, morkos, burokėliai, pastarnokai). Sveikas cukrus turi būti derinamas su pakankamai baltymų ir riebalų, tam, kad cukraus kiekis kraujyje būtų subalansuotas.

Dar vienas svarbus aspektas – laikas, kada tinka vartoti natūralaus cukraus turinčius produktus. Pateiksiu kelis pavyzdžius, kuomet tokius produktus rekomenduočiau vartoti.

Sveikieji angliavandeniai

1. Pabudus / rytą. Daugeliui žmonių miegas / badavimas naktį išeikvoja kepenų glikogeno atsargas. Jei pabudote su dažnesniu širdies plakimu negu įprastai ir (arba) aukštesne negu įprasta kūno temperatūra, siūlyčiau, iš karto pabudus, suvartoti šiek tiek lengvai virškinamo cukraus. Pavyzdžiui, apelsinų sulčių. Suvartotas cukrus sumažins streso hormonų kiekį ir aprūpins organizmą reikiama energija.

2. Prieš ir po intensyvių pratimų. Fiziniai pratimai yra tam tikra streso forma, nes energija yra naudojama greičiau negu ilsintis. Idealiu atveju, sportuojant organizmas turėtų panaudoti raumenų ir kepenų glikogeną. Tad angliavandenių (pienas, apelsinų sultys, medus) vartojimas prieš pradedant treniruotę gali sumažinti kūno stresą, kurį sukelia atliekami pratimai. Be to, glikogeno atsargų papildymas po treniruotės padeda atsigauti ir augti raumenynui. Žinoma, po treniruotės geriausia valgyti ir angliavandenių, ir baltymų.

3. Prieš miegą. Senstant naktys tampa vis labiau įtemptos, miegama mažiau arba su pertraukomis, nes glikogenas nebe taip efektyviai panaudojamas ir saugojamas. Vartodami papildomus angliavandenius 30–45 min. prieš miegą (pienas, medus, sūris ir medus, ledai), sumažinsite streso hormonų kiekį, tad kūnas ne tik greitai įmigs, bet ir išliks giliame miege.