Tyrimais įrodyta, kad iš dešimties žmonių, su pasimėgavimu nėrusių į naujausią dietą, tik du ar trys atsikrato nepageidaujamų kilogramų per žadamą laikotarpį ir jie vėliau nesugrįžta.

Liūdna? Taip! Neišvengiama? Ne visai.

Dietologė ir dešimties knygų serijos apie dietas „Diet Secrets Uncovered“ („Atskleistos dietos paslaptys“) autorė Fiona Kirk įsitikinusi, kad nuolatinis svorio metimas susijęs su suvokimu, kad mūsų mitybos poreikiai per gyvenimą keičiasi, kartais gana dramatiškai, priklausomai nuo mūsų gyvenimo būdo, amžiaus, sveikatos būklės ir fizinio pasirengimo lygio.

F. Kirk sako, kad dieta, kuri veiksminga vienišai dvidešimtmetei, mažai tikėtina, kad duos tuos pačius rezultatus, kai ji skaičiuos penktą dešimtį ir bus ankstyvojoje menopauzės stadijoje. Dieta, kuri skatina svorio metimą po nėštumo, niekada netiks paauglei, kuri nori išlikti stipri ir sveika, tuo pačiu atsikratydama kelių kilogramų. Arba dieta, duodanti rezultatų reguliariai sportuojantiems žmonėms, norintiems dailesnių linijų ties liemeniu, labai tolima lyginant su svorio metimo dieta, skirta įtampoje gyvenančiam vadovui, reguliariai keliaujančiam aplink pasaulį.

Ekspertė įsitikinusi, kad dauguma žmonių gali sėkmingai mesti svorį, jeigu atkreips dėmesį į tam tikrus dalykus, o nepuls į nežinomybę.

„Vos per dvi savaites galite įgyvendinti keletą teigiamų pokyčių kalbant apie mitybą, fizinį aktyvumą ir papildų vartojimą, ir pamatyti labai malonius svorio metimo rezultatus, jeigu imatės būtent jums pritaikytos dietos, – perspėja F. Kirk. Jeigu norite matyti rezultatus, turite atsižvelgti į tai, kas jums geriausiai tinka. Nesierzinkite dėl dietos, kurios laikosi jūsų bendradarbiai ar draugai, nes kalba eina apie jus“.

Dietologė pataria laikytis žemiau išdėstytų gairių bent mėnesį ir žada, kad atsikratysite iki šešių kilogramų, jausitės puikiai ir tuo pat metu mėgausitės skaniu ir maistingu maistu, o ne ribosite savo racioną ir tik ganysite akis į skanėstus.

Čia ji atskleidžia dietos sėkmės paslaptis menopauzės amžiaus moterims.

Jei kada nors moters gyvenime būna laikas, kai jai norisi verkti iš nevilties dėl svyruojančio svorio, tai prieš menopauzę, jos metu ir po jos. Dalis laimingųjų įveikia šį sudėtingą laikotarpį be didelės sumaišties, tačiau dauguma moterų susiduria su visais įmanomais fiziologiniais ir emociniais nemalonumais, o kad situacija nepasirodytų per lengva, dviejų vienodų dienų niekada nebūna.

Menopauzės metu keičiasi moters hormonų pusiausvyra, tad tenka keisti ir elgesį, vadinasi, ir mitybą. Reikia įtikinti organizmą, kad viskas yra gerai, nors jis šiuo laikotarpiu, reaguodamas į hormonų sumaištį, yra linkęs kaupti riebalus, tad galime nemažai nuveikti mitybos prasme, kad suvaldytume stresą, užkirstume kelią dideliems nuotaikos svyravimams ir svorio augimui.

Dietos paslaptys:

Valgykite daugiau riebalų. Hormonų sutrikimai prasideda dar priešmenopauziniais metais, gali trukti visą menopauzę ir net nesibaigti su ja, tačiau kad hormonai jaustųsi patenkinti, jums reikia pakankamai riebalų.

Pradėkite reguliariai valgyti žuvį, užkandžiams rinkitės sėklas, patiekalus gardinkite aliejais ar sviestu, vartokite papildus su „Omega 3“ riebalais.

Nepiktnaudžiaukite grūdais. Taip, nevalyti grūdai turi daug ląstelienos, vitaminų ir mineralų, tačiau virškinimo procese suskaldyti į sudedamąsias dalis turi daug cukraus, tad daug jų vartoti nereikėtų, nebent daug sportuojate.

Įtraukite juos į savo pusryčių ir/ar pietų racioną, tačiau nevalgykite vakare, o jeigu apsieiti be duonos jums sunku, rinkitės iš daigintų grūdų keptą duoną, kurioje gausu ne tik vitaminų, mineralų ir natūralios ląstelienos, bet ir baltymų, kurie padeda suvaldyti insulino šuolius.

Maitinkite savo skydliaukę. Jūsų skydliaukė gali tapti vangia prieš menopauzę, jos metu ar po jos, tad norint išsaugoti jos sveikatą, būtina ja pasirūpinti.

Jodas yra geriausias skydliaukės draugas, kai kalbama apie skydliaukės hormonų skatinimą. Būtent jie atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant sveiką medžiagų apykaitą, skatinančią svorio metimą. Tad skydliaukei ir sau padarysite paslaugą, jeigu įprasite valgyti jūros daržoves.

Puikus jodo šaltinis yra sušiai ir sušimiai, taip pat šaukštas vingrūnės (dažnai vadinamos spirulina) tirštajame kokteilyje. Sausų jūros daržovių dribsnių galima įsigyti stikliniuose indeliuose. Jie yra puiki alternatyva stalo druskai, jais galima gardinti įvairius patiekalus ir užkandžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)