1. Salierai

Salierai vartojami ne tik kaip lengvas užkandis prieš valgį, tačiau kaip ir daržovė kovojanti su vėžiu. Tai pagrindinis flavonoidų šaltinis, tiksliau apigenino, medžiagos, kuris saugo nuo vėžio. Tyrėjai neseniai atskleidė, jog kai kasos vėžio ląstelės buvo gydomos apigeninu, 44 procentai ląstelių žuvo. Apigeninas sukelia tokią chemiją reakciją sergančiose ląstelėse, jog net jos pačios susinaikina, teigia mokslų daktarė Elvira de Mejia. Salierų valgymas neišgydo vėžio, tačiau dieta, kupina apigeniniais produktais, gali sustabdyti vėžio tikimybės riziką. 

2. Vynuogės

Šių gardžių uogų odelės trykšta resveratroliu, kuris paverčia raudonąjį vyną naudingu Jūsų širdžiai. Tyrimas pavadinimu „Molekulinė mityba ir kiti maisto tyrimai“ ištyrė, jog resveratrolis padeda sustiprinti imunitetą didinant tų molekulių skaičių, kurios naikina bakterijas ir virusus. Prie šio tyrimo prisidėjęs mokslų daktaras Adrian Gombart teigia, jog įtraukus vynuogių į kasdieninį maitinimąsį, sumažėja rizika pasigauti įvairias infekcijas. 

3. Grybai

Daugelį metų buvo manoma, jog grybai gerina širdies veiklą ir stiprina imunitetą. Dabar mokslas įrodinėja, kad grybai gali užkirsti kelią krūties vėžiui mažindami estrogeno kiekį, teigia mokslų daktaras ir Beckman tyrimų instituto, vėžio biologijos profesorius Shiuan Chen. Profesorius ištyrė, kad jeigu po menopauzės moterys suvartoja apie 13 gramų grybų miltelių per dieną reguliariai tris mėnesius, jų estrogeno gamyba sumažėja 27 procentais. 

4. Paprikos

Mokslininkai seniai jau žino, jog rūkantys žmonės turi mažesnę riziką susirgti Parkinsonu, liga, kurios metu smegenų ląstelės nustoja gaminti dopaminą. Yra būdas sumažinti Parkinsono ligos riziką: tai paprikos. Tai yra saugus nikotino šaltinis, kuris apsaugo dopaminą gaminančias ląsteles, teigia mokslų daktarė Susan Searles Nielsen. Jos tyrimas buvo išspausdintas leidinyje „Neurologijos metraštis“, kuriame ji atskleidžia, kad paprikų valgymas du kartus per savaitę ar daugiau yra susijęs su net 30 procentų mažesne tikimybe susirgti Parkinsonu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)