Kiekvieno grybautojo svajonė iš miško grįžti pilna pintine baravykų, tačiau kai kuriems pasiseka dar labiau. Baravykų augimo vietoje viena grybautoja aptiko ir itin retą jų giminaitį, kuris įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.
Grybai
889 straipsnių
![](https://api.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/080e2f50-7d26-11ed-a027-29ed55e34c8c.jpg)
Grybai (lot. fungi) – gyvų heterotrofinių organizmų grupė. Grybuose nėra chlorofilo, jie negali neorganinių rūgščių paversti organinėmis, kaip augalai. Vykstant medžiagų apytakos procesams pagamina šlapalą, o jų glikogenas yra krakmolo tipo. Tai būdinga tik gyvūnams ar kitiems gyviesiems organizmams.
Lietuvoje grybų sezonas prasideda vasaros antroje pusėje ir tęsiasi iki pat pirmojo sniego. Tuo metu populiaru grybauti, grybai ruošiami žiemai, gaminami įvairūs patiekalai.
Mūsų planetoje auga, ko gero, šimtai „magiškų“ grybų rūšių, kurių sudėtyje yra haliucinogeno psilocibino, tačiau glotniagalvių (Psilocybe) genties grybų tyrimų daugelyje pasaulio regionų atlikta per mažai arba neatlikta visai.
Voveraites superka taip pigiai, kad nebeapsimoka: grybautoja tikina grybų nebepriduodanti nuo lito laikų (2)
Socialiniuose tinkluose jau nuo birželio pradžios pasipylė grybautojų skelbimai su pilnais kibirėliais voveraičių. Vieni kainas nurodo už litrus, kiti už kilogramus. Tuo metu supirkimo punktai už kilogramą siūlo bent dvigubai mažiau. Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovo teigim...
Šią vasarą Dzūkijos miškuose anksti pradėjusios dygti voveraitės nedžiugina nei grybautojų, nei mažmeninių grybų supirkėjų, nes supirkimo kainas mažina mūsų šalį užplūdę rusiški grybai. Iš 11 Merkinėje veikusių miško gėrybių supirktuvių šiemet beliko tik 3, o jauni grybautojai į jas neužsuka.
Loreta prisipažįsta, kad apie grybus galėtų kalbėti nesustodama, o grybauja ji ištisus metus, netgi ir žiemą. Moteris juokauja, kad draugai ją dėl savo aistros paerzina ir sako, jog ji serganti gryblige. Anglijoje gyvenanti lietuvė pasidalino savo radybomis nuosavame kieme.
Birželio vidurys dovanoja kalnus voveraičių tiems, kas netingi jų ieškoti. O manantiems, kad grybai neturi jokios naudos organizmui, savo pažiūras pats metas pakeisti.
Panevėžyje prisirinko didžiulę pintinę baravykų: tai pirmas kartas, kai taip anksti randu šią rūšį (1)
Kol grybavimo entuziastai džiaugiasi šiemet ankstyvomis ir gausiomis voveraičių radybomis, daliai grybautojų pasiseka prisirinkti ir tikru grybų auksu laikomų baravykų. Tai, anot vienos grybautojos, – išties unikalu, mat anksčiau birželio viduryje tikrinių baravykų su žiburiu nerasdavai.
Šeštadienį ir sekmadienį grybus dievinantys lietuviai išsiruošė į miškus. Čia, žinant vietas, buvo galima prisinešti tiek voveraičių, kad užtektų didelės kompanijos sočiai vakarienei. O štai kantresni grybautojai miške pabuvę ilgiau, galėjo ir užsidirbti.
Grybautojams birželio vidurys šiemet dovanoja šansą pačioms skaniausioms vakarienėms. Mėgstantys voveraites savaitgalį iš kai kurių vietovių galėjo jas tempti didžiuliais krepšiais, o atsirado ir tokių, kurie namo ėjo su miško karaliais baravykais.
Nors vasara tik prasidėjo, turguje jau puikuojasi raudonviršiai.
Vasara užgriuvo be perspėjimo – iškart su žemuogėmis, grybais, alkanais uodais ir iki tinkamos maudytis temperatūros sušilusiu Snaigyno ežero vandeniu. Bei pagrįstomis dvejonėmis: ar tikrai sugebėsime dar išlikusius natūralios gamtos fragmentus išsaugoti ir palikti būsimoms kartoms.
Kuomet pagalvojate apie mieles, pirmasis vaizdas, kuris gali iškilti jūsų galvoje, yra apvalios, taisyklingos formos granulės, naudojamos kepant duoną. Tačiau mielės tai gana sudėtingi vienaląsčiai eukariotiniai mikroorganizmai, priklausantys grybų (Fungi) karalystei.
Dzūkai šiemet neįprastai anksti, sulig kalendorinės vasaros pradžia, pradėjo rinkti ir ragauti pirmąsias voveraites. Patyrę grybautojai sako, kad birželinių grybų būna kasmet, bet jų dygimas pasibaigia užklupus vasaros karščiams.
Voveraitės – vienas populiariausių grybų lietuvių lėkštėse, o palankūs orai leidžia jomis pradėti gardžiuotis dar nė neįsibėgėjus vasarai. Štai vilnietei Tomai jau birželio 2-osios popietę pavyko voveraičių pintinę parsinešti net nenutolus nuo sostinės.
Nors šiltnamyje įprasta auginti agurkus, pomidorus, salotas, kartais šalia jų išdygsta ir tai, ko sodininkas visai neplanavo. Gražvydą vieną dieną labai nustebino tarp salotų pasirodę grybai. „Auga kaip išprotėję“, – sakė jis. Grybų žinovas Jonas Kasparavičius paaiškino, iš kur šiltnamyje jie atsira...
Vištienos ir ryžių troškinys – lyg vieno puodo patiekalas, kai pietus galima pasigaminti greitai ir paprastai. Praturtinkite troškinį grybais. Vištienos ir ryžių troškinį valgykite, kol karštas.
Gyventojus stebina šiuo metu pasirodę rudeniniai grybai, nors už lango – vis dar kalendorinis pavasaris. Vis dėlto šiemet gamta pabudo anksčiau, tad ar gali būti, kad ir jos gėrybių realu tikėtis ne pagal planą. Gamtininkas Deividas Makavičius pasakė, ar verta skubėti į mišką.
Pavasarį visi išsiilgę pokyčių gamtoje: žavimės pamatytu pumpuru, styptelėjusiu augalu, žalumos lopinėliu, žiedų spalvingumu, paukščių čiulbėjimu, praskrendančiu drugeliu. Šiuo metų laiku mėgstame keliauti, vaikščioti miškuose, daugiau laiko praleisti gamtoje. Išgirdę, jog pradėjo dygti pirmieji gr...
Gegužės 30–31 d., vykstant didžiausiai inovacijų ir progreso konferencijai Baltijos šalyse „Login 2024“ organizuojama ir „Longevity“ – ilgaamžiškumo konferencija, kurioje pranešėjai bandys įminti ilgaamžiškumo mįsles.