Receptą sukūrė žurnalo „Glamour Magazine" redaktorė Kim Bonnell po kelionės į Italiją. 1982 m. K. Bonnell davė šį receptą bendradarbei Kathy Suder, kuri paruošė patiekalą savo vaikinui, ir neilgai trukus pora susižadėjo. Receptas biure ėjo iš rankų į rankas, ir labai greitai dar trys merginos, pagaminusios ypatingąją vištieną savo partneriams, sulaukė pasiūlymo tekėti.

2003 m. apie vištienos paskatintą sužadėtuvių bumą išgirdo vyriausioji „Glamour" redaktorė Cindi Leive, kuri pavadino receptą „Sužadėtuvių vištiena" ir paskelbė jį žurnalo 2003 m. gruodžio mėn. numeryje.

Labai greit į žurnalą ėmė plūsti laiškai nuo laimingų skaitytojų, kurios dievagojosi, kad sulaukė pasiūlymo tekėti labai greit po to, kai pagamino „sužadėtuvių vištieną".

Žurnalas paskaičiavo, kad turimais duomenimis, ypatingasis patiekalas padėjo susituokti 70-iai porų.

PRODUKTAI:

  • 1 višta (apie 2 kg);

  • 1/2 puodelio šviežiai išspaustų citrinos sulčių, ir dar 3 citrinos (viena iš jų - papuošimui);

  • 1 arb. šaukštelis rupios jūros druskos;

  • 1/2 arbat. šaukštelio šviežiai maltų pipirų;

  • Šviežių žolelių garnyrui (4 rozmarino šakelės, 4 šalavijo šakelės, 8 čiobrelio šakelės ir 1 ryšelis petražolių).

GAMINIMAS:

1. Įdėkite orkaitės groteles į viršutinį orkaitės trečdalį, įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Išdarinėkite vištą, nuplaukite ją iš vidaus ir išorės šaltu vandeniu ir 2 min. palikite nuvarvėti kiaurasamtyje.

2. Nusausinkite vištą popieriniais rankšluosčiais. Įdėkite vištą (krūtinėle į apačią) į vidutinio dydžio skardą ir iš vidaus bei išorės apšlakstykite ją citrinos sultimis. Įtrinkite vidų ir išorę druska bei pipirais.

3. 2 citrinas subadykite šakute - kiekvieną po 3 kartus trijose skirtingose vietose ir įkiškite jas giliai į vidų. Jei jūsų išdarinėtos vištos ertmė mažesnė, ir viena citrina šiek tiek išlenda, nieko baisaus (patarimas: jei citrinos kietos, prieš iškimšdami jomis vištą ir prieš badydamos pavoliokite jas ant stalo, kad lengviau išsiskirtų sultys).

4. Pašaukite vištą į orkaitę, sumažinkite jos temperatūrą iki 180°C ir neuždengtą kepkite 15 min.

5. Ištraukite skardą iš orkaitės. Žnyplėmis ar dviem mediniais šaukštais apverskite vištą krūtinėle į viršų. Kepkite maždaug valandą (įbedus į šlaunelę šakutę, turi išsiskirti skaidrus skystis). Jei reikia, kepkite dar šiek tiek ilgiau. Turėkite omenyje, kad kepimo laikas priklauso nuo orkaitės.

6. Prieš pjaustydamos vištieną, palaukite 10 min. 

Štai didžioji paslaptis: supjaustytą vištieną apliekite skardoje likusiu skysčiu - tai ir yra „tekėk už manęs" sultys. Prieš patiekdamos papuoškite šviežiomis žolelėmis ir citrinos skiltelėmis.

SKANAUS! Ir greitų sužadėtuvių!