Pasikeisti, pagražėti ir geriau jaustis padės paprasti patarimai, kaip pagerinti medžiagų apykaitą. Metabolizmas (jei kalbėti paprasčiau)  tai greitis, kuriuo organizmas suskaido maistingąsias medžiagas, paversdamas jas energija. 65 procentai gautos energijos išnaudojama kvėpavimui, kepenų, inkstų darbui, širdies plakimui, t.y., skirta palaikyti gyvybiškai svarbias funkcijas. 25 procentai išnaudojama įvairiausiems judesiams atlikti, 10 procentų skirta maisto virškinimui. Dėl antsvorio nevargsite, jei išeikvojamos energijos kiekis bus lygus suvartojamosios kiekiui. 

Kokie veiksniai padės palaikyti balansą?

Nr. 1  formuokite raumenis

Užduotis, kaip pagerinti medžiagų apykaitą, kyla moterims, kurios yra stambaus kūno sudėjimo. Tokios turi gana nemažai riebalinio audinio (palyginus su raumenimis). Trapaus kūno sudėjimo savininkių raumenys yra labiau išvystyti. Tad organizmas išeikvoja daugiau energijos tam, kad palaikytų raumenų darbą. Štai kodėl lieknutės nestorėja, nors ir daug valgo. 

Ką daryti: suprantama, kad kiekvienam duotas savitas kūno sudėjimas, kurio kardinaliai negalima pakeisti. Tačiau galima užsiauginti raumenis ir tuo pačiu sumažinti riebalų atsargas organizme. Mokslininkų įrodyta: 0,5 kg raumenų audinio per dieną sudegina 3540 kcal. Jei norite pagerinti metabolizmą, 23 kartus per savaitę reikia atlikti jėgos treniruotes.

Nuotr. Shutterstock

Nr. 2  teisingai maitinkitės

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad tikimybė paveldėti polinkį storėti yra lygi 60 procentų. Pagrindinė papildomo svorio priežastis  angliavandenių apykaitos sutrikimas. Kaip pagerinti medžiagų apykaitą, jei moteris stambi nuo vaikystės? Vien jėgos treniruočių neužteks. 

Ką daryti: sumažinkite angliavandenių, riebalų vartojimą. Įtraukite į mitybą baltymus (būtent jų suskaidymui organizmas išeikvoja daugiau energijos). Būtų idealu, jei angliavandeniai sudarytų 30 procentų suvartojamo maisto. Svarbu praturtinti savo meniu geležimi, kuri yra būtina tam, kad aprūpintų ląsteles deguonimi. Tačiau stebėkite, kad kalorijų kiekis nebūtų mažesnis nei 1200 kcal.

Nuotr. Shutterstock

Nr. 3  daugiau judėkite

Suprastėjusio metabolizmo priežastimi gali būti tiesiog amžius. Sulaukus 30 metų, prasideda nebegrįžtantys senėjimo procesai. Kiekvieni metai sulėtina medžiagų apykaitą 35 procentais. Kaip pagerinti medžiagų apykaitą vyresnėms nei 30 metų moterims? 

Ką daryti: toms, kurios būdamos 40 metų vis dar nori džiaugtis liekna figūra, reikia pasirinkti energingą gyvenimo būdą. Galime patarti šiek tiek pasportuoti. Riebalinės atsargos greičiau suskaidomos, pasirenkant vidutinio intensyvumo saikingas apkrovas. Be to, riebalai deginami ir po treniruotės. Tiks: važinėjimas dviračiu, plaukimas, jėgos treniruotės, aerobika, šokiai. Užtenka sudeginti 350400 kcal per dieną. Po treniruotės nevalgykite 12 valandas, kad netrukdytumėte pagreitėjusiam metabolizmo darbui.

Nuotr. Shutterstock

Nr. 4  stiprinkite imunitetą

Apykaitos procesai sulėtėja, jei moteris dažnai serga. Ne veltui po ligos medžiagų apykaita sulėtėja 10 procentų. Lėtinės ligos paskatina ilgalaikius metabolizmo sutrikimus. Sutrikimai virškinime ir vidinės sekrecijos liaukos veikloje vyksta dėl nervinių sutrikimų. Štai kodėl taip svarbu vengti stresų. 

Ką daryti: neužleiskite ligos. Pasikonsultuokite su gydytoju (ginekologu, endokrinologu, kardiologu), kuris padės nustatyti nereikalingo svorio priežastį. Specialistai patars, kaip pagerinti metabolizmą ir išlaikyti jį normalų. 

Nuotr. Shutterstock

Nr. 5  nesilaikykite dietų

Dietos tik paskatina apykaitos procesų sutrikimus, juk organizmui nuolat reikia tam tikro kiekio energijos. Jei valgysite mažiau, tai ir energijos bus mažiau. Užuot atsikratęs energijos (riebalų) atsargų, organizmas pradeda jas taupyti. Maisto ribojimas paskatina taip pat ir vitaminų, mineralų trūkumą. 

Ką daryti: valgyti 45 kartus per dieną, nes tai leis nepatirti alkio jausmo. Dietologai pataria palengva mažinti kalorijų ir porcijų kiekį. Kitaip organizmas patirs stresą. Per savaitę patartina  netekti ne daugiau nei 500 gramų. Pasiekti tokių rezultatų padės fiziniai pratimai.

Nuotr. Shutterstock

Nr. 6  venkite ilgalaikių stresų 

Depresijos metu vyksta lipidų apykaitos sutrikimai, sumažėja laimės hormono serotonino lygis. Dėl jo koncentracijos sumažėjimo moteris pradeda valgyti daugiau saldumynų. Streso hormonas kortizolis, kurio yra perteklius, sulėtina saldumynų pavertimą riebalais. Jie kaupiasi būtent probleminėse vietose. Tačiau pavojingiausia, kad riebalai kaupiasi ir ant vidaus organų, o tai pajuntama iš tų organų veiklos. Raumenų audinio augimas taip pat sulėtėja, nes ilgalaikis stresas paskatina hormono testosterono lygio sumažėjimą. 

Ką daryti: nenusiminkite, kad per išpardavimą nepavyko nusipirkti patikusio megztuko. Streso padės išvengti pusvalandžio pasivaikščiojimas. Miegokite ne mažiau nei 7 valandas, gerkite ne daugiau nei 1 puodelį kavos per dieną (ir tai darykite tik kas antrą dieną).

Nuotr. Shutterstock