Anksčiau bijojau parduotuvių žuvies skyriaus  lakstydavau iš vieno galo į kitą, pasiėmusi receptą ir bandydavau iš akių atpažinti, kas yra kas. O dabar, kai draugė su manimi pasidalino keliais patiekalais, kuriuos gaminant svarbiausia, kad žuvis būtų balta, einu galvą iškėlusi ir pirštu tereikia mostelėti į tą ar aną žuvytę. 

Žemiau pateikiami receptai  idėjos, kaip skirtingai paskrudinti maždaug 700 g žuvies (nesvarbu, visos, ar supjaustytos gabalėliais). Nė su vienu neturėtumėte užtrukti ilgiau pusvalandžio, nes storesni žuvies gabalai iškepa per 15 min., o plonesni  10 min. Ar žuvis iškepusi, nustatau plonu peiliu įdurdama į storiausią vietą: jei pasipriešinimo beveik nėra, galima valgyti.

Taigi, ant didelės ugnies keptos žuvies receptai:

ŽUVIS SU POMIDORAIS IR KAPARĖLIAIS

Į ant intensyvios liepsnos įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Įdėkite žuvį. Sumaišykite 0,5 kg šviežių, supjaustytų pomidorų su dviem šaukštais kaparėlių ir dviem šaukštais susmulkinto raudonojo svogūno. Viską supilkite aplink žuvį. Pakaitinkite. Patiekite su petražolėmis ir citrina.

ŽUVIS SU TORTILIJOMIS

Įtrinkite žuvį rapsų aliejumi ir švelniausiais, kokius tik turite, maltais čili pipirais. Pakepkite. Kol žuvis ruošiama, susmulkinkite du agurkus, puse puodelio pjaustytos šviežios kalendros, 1 čili pipirą ir 2 šaukštelius laimo sulčių. Į daržoves sudėkite iškeptą žuvį, viską suvyniokite į salsos padažu arba grietine pateptas tortilijas.

KARAMELIZUOTA ŽUVIS

Keptuvėje įkaitinkite rapsų aliejų, žuvį apvoliokite rudojo cukraus ir stambiai grūstų juodųjų pipirų mišinyje. Apkepkite žuvį atidžiai stebėdamos, nes ji greitai paruduos, apipilkite žuvies padažu („Fish souce", naudojamas tailandiečių, vietnamiečių bei kinų virtuvėse, galima įsigyti bet kuriame didesniame prekybos centre), papuoškite mėtomis.

Skanaus!