...tada panikuodama šokate iš lovos, išstumiate save į savo dieną, galvodama apie viską, ką turite padaryti, kad išeitumėte pro duris. Arba galbūt suprantate, kad esate duše, tačiau niekaip neprisimenate, kaip ten atsidūrėte. Skamba pažįstamai?

Paaiškėjo, kad tik keli paprasti judesiai gali padėti jums atsipalaiduoti ir pasiruošti laukiančiai dienai. Ir visai nebūtina lėkti per rytą, kupinai streso ir lenktynių nuojautos.

Niujorke esančios Kūrybinio judėjimo mokyklos steigėjas, knygos „Ketvirtojo kojos piršto kelias: į jaučiantį kūną“ (The Way of the 4th Toe: Into the Feeling Body) autorius, sertifikuotas ir licencijuotas psichoanalitikas Jackas Wieneris tiki, kad svarbiausias dalykas, kurį galite padaryti, kai tik tai nubusite – švelniai perkelti sąmoningumą į savo kūną, kad visą dieną išlaikytumėte pagrindą po kojomis, kuris padės jums susidoroti su fiziniais ir psichiniais kasdieninio gyvenimo stresais.

„Kai miegate, jūsų kūnas nugrimzta į save“, – sako J. Weineris, paaiškindamas, kad kai jūs snaudžiate, jūsų raumenų pojūčiai tampa labai minimalūs. Kitaip tariant, jūs sąmoningai nesuvokiate savo kūno, jūs nesate fiziškai ar protiškai „įsižeminusios“ būsenos.

Tokia būsena puikiai tinka miegojimui, tačiau ji visai netinkama nubudimo metu. Jūs norite būti savo „kūne“ ir suvokti jį visą dieną. J. Weineris teigia, kad kai dienos metu patiriate stresą ar nerimą, šios emocijos ir jausmai gali priversti jus instinktyviai „susigūžti“ į save, o tai, kaip bebūtų ironiška, yra priešingybė to, kai būnate įsižeminusi savo kūne. J. Weineris aprašo šį procesą kaip tiesioginį jūsų raumenų susitraukimą ir įsitempimą. Jei nesate sąmoninga, tai nutinka automatiškai ir gali paveikti viską: nuo jūsų kvėpavimo ir kraujotakos iki to, kaip dienos įvykiai jus paveiks.

J. Weineris teigia, kad jei galite sugrąžinti save į savo kūną ir išlaisvinti raumenyse esančią įtampą, tada jūs galite geriau susidoroti su stresu ir esate labiau emociškai sąmoninga bei gyva. Jūs ne tik jaučiate mažiau įtampos kaklo ir pečių srityje, bet jei būdama savo kūne jūs galite išlaikyti sąmoningumą, tada yra lengviau nebūti pričiuptai ir nuneštai rūpesčių bei nerimo. „Tai yra taip paprasta, tačiau taip sudėtinga“, – sako J. Weineris.

Tad kaip jūs turėtumėte pradėti dieną? O gi darydama šiuos tris paprastus dalykus:
Prieš tai, kai jūs pakilsite iš savo lovos...

1. 15 – 30 sekundžių švelniai sulenkite ir ištieskite kojas. J. Weineris sako, kad tai yra geras būdas švelniai suaktyvuoti jūsų raumenyną ir perkelti savo sąmoningumą į kojas, o tai reiškia – įsižeminti. Tada pajudinkite savo pirštus, švelniai sugniaužkite juos į kumštį ir atverkite delnus. Tai taip pat darykite 15 – 30 sekundžių. „Tai yra labai maži dalykėliai“, – sako J. Weineris, tačiau jie gali tikrai padėti jums, jei standartinis jūsų veikimo būdas – akimirksniu aktyvuoti visą kūną, staigiai iššokant iš lovos jau turint mintyse, ką jums reikia padaryti.

Kita, kai jau išlipsite iš lovos...

2. Sąmoningai ant grindų padėkite savo kojas. Pastovėkite ten akimirką, visiškai suvokdama po jumis esančias grindis, ir susikoncentruokite į šį įsižeminimo jausmą.

Galiausiai...

3. Švelniai pratempkite pakinklių sausgysles. „Tai sustiprins jūsų ryšį su žeme“, – sako J. Weineris, ir sulaikys traukimą į viršutinį jūsų kūną, kas paskatina ne tik įsižeminimo jausmo trūkumą, bet ir įtampą jūsų pečių ir kaklo srityje. J. Weineris sako, kad kuo labiau įsižeminusi ir būdama „savo kūne“ jūs galite pradėti savo dieną, tuo ilgiau galėsite išlaikyti šitą jausmą ir sąmoningumą per visą likusią dieną. Tad labas rytas!