Pristatome penkias daržoves, kurios gali sukelti keistas fizines reakcijas.

5. Morkos

Morkos

Daugelis iš mūsų yra girdėję, jog jei valgysime pakankamai daug morkų, mūsų oda gali tapti oranžine. Tai tiesa. Morkos (kaip ir daugelis kitų daržovių) savyje turi karotinoidų. Šios medžiagos yra svarbios, nes jos padeda apsaugoti odą nuo saulės nudegimų ir išlaikyti natūralią odos spalvą.

Tai yra geras dalykas, bet jei karotinoidų suvartosime per daug, odos spalva gali priminti nenusisekusį oranžinį dirbtinį įdegį. Tokia odos būklė yra žinoma kaip karotenemija ir ji dažniausiai pasitaiko mažiems vaikams, kurie valgo daug trintų oranžinių daržovių bei žmonėms, kurie valgo per daug morkų, apelsinų ir moliūgų.

Daugeliui žmonių tai nėra problema: jeigu karotinų prisotintas maistas yra valgomas nedideliais kiekiais, odos spalva palaipsniui įgaus įprastą spalvą. Retais atvejais, kai kepenys neturi reikiamo fermento, kuris paverčia karotiną į vitaminą A, odos spalva gali išlikti oranžinė ilgesniam laikui, taip pat gali nusilpti imuninė sistema.

4. Burokai

Burokai tikriausiai nėra pačios populiariausios daržovės, bet jei valgysite jų labai daug, galite sulaukti netikėtos staigmenos: jūsų šlapimas gali tapti raudonos spalvos. Ši būsena yra vadinama beeturia, ją sukelia pigmentas betalain.

Per didelį betalain kiekį jūsų organizmas paprastai pašalina kartu su šlapimu, tačiau taip nenutinka kiekvienam. Tik 10 -14-proc. žmonių, valgančių daug burokų, pasireiškia šis šalutinis poveikis. Taigi nereikia panikuoti dėl tokios reakcijos. Žinoma, jei nevalgote raudonų daržovių ir jūsų šlapimas vis tiek yra raudonas, tada jau reikėtų apsilankyti pas gydytoją.

3. Pomidorai

Pomidorai

Pomidorai irgi turi įdomių pigmentacinių savybių Jie taip pat gali nudažyti odą oranžine spalva. Dėl to kaltas pigmentas likopenas. Tiesa, taip nenutiks suvalgius keletą pomidorų, bet būkite atsargūs, jei ilgą laiką geriate po 2 litrus pomidorų sulčių kasdien.

Vartojant per didelius pomidorų kiekius, galimas ir vitamino C perdozavimas. Žmogaus kūnas gali perdirbti daugiausiai 2 000 mg vitamino C per dieną (rekomenduojama dienos norma yra 80 mg). Taigi, be saiko valgomi pomidorai kartu su kitu, vitaminu C praturtintu maistu (pavyzdžiui apelsinais), gali sukelti pykinimą. Gerų dalykų irgi gali būti per daug!

Šparagai

Šparagai tikriausiai yra viena keisčiausių daržovių – ji gali pakeisti šlapimo kvapą. Suvalgius šparagų, jau po 15 minučių, šlapimas gali įgauti aštrų kvapą. Pakitusio kvapo priežastis yra cheminis junginys metiltiolis. Šparagų virškinimo ir perdirbimo metu organizmas išskiria smardžias sulfito amino rūgštis.

Tiesa, daugelis jūsų paklaus, kodėl jūs niekada neužuodėte to „šparagų šlapimo kvapo“? Taip yra todėl, kad nevisi žmonės gali jį užuosti. Tik nuo 25 iki 50 proc. žmonių turi galimybę tai užuosti – likusieji neturi tam reikalingų genų.

1. Kvapusis moliūgas

Moliūgas

Jeigu jums kada nors teks pjaustyti šviežią kvapųjį moliūgą (angl. butternut squash), turėkite omeny, kad galite susidurti su vadinamuoju Cucubita moschata dermatitu. Cucubita moschata yra mokslinis kvapiojo moliūgo pavadinimas. Ką tai reiškia?

Kai kuriems žmonėms šis dermatitas pasireiškia pjaustant šviežią kvapųjį moliūgą: rankų oda tampa sausa, neelastinga ir šiurkšti. Vėliau ji ima trūkinėti ir luptis. Kad išvengtumėt šio moliūgo sulčių šalutinio poveikio, prieš jį pjaustydami nepamirškite užsidėti pirštinių, o jeigu vis tik to nepadarėte ir rankų oda pradėjo šerpetoti – naudokite kortizono kremą.