Grupinės treniruotės – turintiems pagrindus

Jei su sportu iki šiol nedraugavote, prieš pradedant rinktis grupinę treniruotę pirmiausia teks išmokti teisingos bazinių judesių technikos – tai geriausia daryti padedant asmeniniam treneriui.

„Individualios treniruotės reikalingos tam, kad žmogus išmoktų paprasčiausių pratimų techniką, žinotų, kaip taisyklingai kvėpuoti, sugebėtų valdyti, kontroliuoti savo kūną.

Jei to negalintys žmonės iš karto nueina į grupinę treniruotę, jiems dažniausiai sunkiai sekasi, nes judesius jie atlieka netaisyklingai, o paskui mokytis iš naujo tampa dar sudėtingiau“, - aiškina sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „GOODLIFE“ treneris Edvinas Sidaravičius.

Kai kuriems naujokams užtenka vos kelių tokių treniruočių su treneriu, kitiems prireikia ilgesnio laiko.

„Nėra kažkokios konkrečios ribos – žmonės viską suvokia ir įsisąmonina skirtingai. Kai kuriems vos po poros kartų viskas aišku, kitiems gali reikėti ir kelių mėnesių. Kiti stengiasi sujungti abu šiuos būdus: eina į grupines treniruotes, bet taip pat papildomai dirba su treneriu. Pasitaiko ir tokių, kurie vos po kelių individualių treniruočių nusprendžia pereiti prie grupinių, bet pabandę patys supranta, kad dar ankstoka ir grįžta dirbti individualiai“, – pasakoja treneris.

Priežiūra padeda progresuoti

Tačiau E. Sidaravičius paneigia mitą, kad asmeninis treneris reikalingas tik pradedančiajam. Taip, jam jis būtinas, tačiau ir turintys daugiau patirties sporto salėje mielai naudojasi asmeninių trenerių paslaugomis. Netgi patys treneriai padeda vienas kitam tinkamai treniruotis.

„Treneris gali padėti kiekvienam žmogui, nepriklausomai nuo jo lygio. Galbūt jis tikrai jau labai toli pažengęs, bet tuomet, kaip dažnai atsitinka, jis toliau stovi vietoje ir nebeprogresuoja. Pažengusįjį reikia paraginti išeiti iš komforto zonos, atlikti kažką sudėtingesnio ir parodyti, kaip tai padaryti“, - sako treneris.

Kaip dar vienas galimas variantas – žmogus sportuoja individualiai pagal jam sudarytą planą, o retkarčiais įterpia treniruotę kartu su asmeniniu treneriu, kad jis įvertintų, kaip vyksta progresas ir duotų patarimų, kaip elgtis toliau.

Treniruotę lemia tikslas

Jei nusprendėte rinktis grupinę treniruotę, pagalvokite, kokio tikslo siekiate.

Joga, pilatesas didina lankstumą, gerina kvėpavimą, juos galima pavadinti užsiėmimais kūnui ir sielai. Taip pat yra funkcinės treniruotės, vadinamos „fat burn“ – kaip gali spręsti iš pavadinimo, jos geriausiai tinka norintiems mesti svorį, sustiprėti. Tokiose treniruotėse tempas bus didesnis“, - aiškina treneris.

E. Sidaravičius atkreipia dėmesį, kad net jei pasirinksite riebalams deginti skirtą treniruotę, turėsite sportą derinti su kitais sveiko gyvenimo komponentais.

„Treniruotė – viena iš dalių, kurios reikia pasiekti rezultatui. Jei eidamas į svoriui mesti skirtą treniruotę visiškai nežiūrėsi, ką valgai, kažin ar rezultatai bus tokie, kokių tikiesi. Tik visus komponentus sudėjus į vieną visumą galima judėti į priekį link tikslo“, – sako jis.

Dar viena žmonių dažnai daroma klaida – galvojimas, kad iš treniruotės turi išeiti visiškai nusivaręs nuo kojų. „Į sportą reikia žiūrėti kaip į ilgalaikį procesą, o ne vienkartinį. Sportuojant su asmeniniu treneriu jis patars kokią – lengvesnę ar sunkesnę – treniruotę pasirinkti. Jei pasirinkote grupinę treniruotę, atkreipkite dėmesį į tai, kad iš jos turite išeiti ne pervargęs, o kaip tik turintis daugiau jėgų“, – pataria E.Sidaravičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)