Kaip sako sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „Goodlife“ trenerė Ramunė Supranavičienė, šiuo atveju galioja svarbiausia taisyklė – skubėk lėtai.

Duokite laiko susibalansuoti organizmui

Jei pavydžiai žiūrite į nuotraukas, kuriose žvaigždės po gimdymo praėjus vos kelioms dienoms neva vėl atrodo lyg prieš nėštumą, nepamirškite, kad nuotraukos šiais laikais tikrai gali meluoti, jei su jomis gerai padirbėja profesionalai. Taip, kai kurioms moterims genetika leidžia greičiau susigrąžinti buvusią figūrą, bet tai vis tiek dažniau yra išimtis nei taisyklė. Tad jokiu būdu negraužkite savęs – kūno pokyčiai po gimdymo yra natūralūs, ir jei tik protingai susidarysite mitybos ir judėjimo planą, palaipsniui tikrai grįšite į senas vėžes.

„Puikiai žinau moterų norą vos gimui vaikui galvoti, kaip atstatyti buvusias formas. Tačiau svarbiausia, ko neturi daryti moters – stačia galva pulti į sporto salę ar apskritai pradėti intensyviai sportuoti. Juk po nėštumo ir gimdymo moters kūnas būna labai išsibalansavęs, todėl viską reikia daryti labai iš lėto, palaipsniui, įsiklausant į savo kūną ir jį pajaučiant.

Jei praėjus savaitei ar dviems po gimdymo moteris jau daro kažkokius lengvus pratimus, kuriuos ji darė ir nėštumo metu, ji turi stebėti save. Jei ji jaučiasi labai pavargusi, pratimus daryti pernelyg sunku, ar, neduok Dieve, prasideda kraujavimas, reiškia, organizmas mums duoda ženklus, kad to daryti mums dar nereikia“, - sako R. Supranavičienė.

Trenerė primygtinai siūlo moterims, norinčioms kuo greičiau po gimdymo pradėti sportuoti, prieš tai pasitarti su savo gydytoju. Juk kiekvienas atvejis individualus: reikia žinoti, kokia buvo jūsų fizinė būklė prieš gimdymą, kokia ji yra dabar ir, svarbiausia, kaip praėjo pats gimdymas. „Pavyzdžiui, jei buvo darytas Cezario pjūvis, rekomenduojama palaukti apie tris mėnesius, tačiau kiekvienu atveju gali būti tam tikrų niuansų“, - aiškina ji.

Pradžiai – Kėgelio pratimai

Visgi, jei norite padėti savo kūnui greičiau atsistatyti, yra pratimai, kuriuos galite daryti praėjus vos porai dienų po gimdymo.

„Daugelis moterų juos žino – jie vadinami Kėgelio pratimais ir yra skirti sustiprinti dubens dugno raumenims, kurie nėštumo metu labai įsitempia. Paprastai kalbant jie stiprina tarpvietes raumenis ir moterys dažnai daro juos dar nėštumo metu, o po gimdymo praėjus kelioms dienoms vėl gali pamažu prie jų grįžti. Vėlgi, tai priklauso nuo to, koks buvo gimdymas ir kokia yra moters fizinė forma“, - pasakoja R. Supranavičienė.

Trenerė pataria tiek mitybos, tiek judėjimo planą susidėlioti taip, kad jis jokiu būdu nealintų organizmo. „Jokio bėgimo, jokių intensyvių treniruočių – geriau tiesiog pradėti nuo pasivaikščiojimų lauke. Paskui galima pradėti galvoti ir apie specializuotas makšteles.

Visoms po gimdymo būna nusilpusi nugara, nes augant pilvukui ir visą svorį turint išlaikyti nugarai susidaro didelis disbalansas, o pilvo raumenys būna įsitempę, raiščiai atsipalaidavę. Reikia kiekvieną atvejį žiūrėti atskirai – kai į grupinę treniruotę ateina moterys su kūdikiais, iš esmės kiekvienai gaunasi kaip asmeninė treniruotė, nes reikia žinoti ir prieš kiek laiko buvo gimdymas, ir kaip viskas praėjo, kad parinktume skirtingus pratimus, pritaikytus raumenims, kurie buvo labiausiai paveikti nėštumo metu“, - pasakoja ji.

Valgyti už du nereikia

R. Supranavičienė šypsodamasi pataria moterims po gimdymo nesirūpinti dėl kalorijų ir nebėgioti kasdien ant svarstyklių – geriau reikia pasimėgauti tuo periodu, kuris, nors mamoms tuo metu taip ir neatrodo, labai greitai praeina. Visgi, dar nėštumo metu negalima leisti sau visko ir, kaip sakoma, valgyti už du.

„Tai yra močiučių išsigalvojimas. Jei nėštumo metu labai daug priaugsite, bus sudėtinga tiek po gimdymo numesti antsvorį, tiek dar laukiant vaikelio bus sunkiau. Tiek laukiantis, tiek pagimdžius, o ypač toms, kurios maitina, nereikia laikytis jokių dietų, bet reikia žiūrėti, kad maistas būtų sveikas, turėtų visų reikalingų mikroelementų. Kai viskas bus daroma palaipsniui, svoris tikrai nukris, susibalansuos ir nebus sunku jį tokį išlaikyti“, - užtikrina trenerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)