„Įgyvendinimas kelioms dienoms atidėtas todėl, kad mes atsižvelgėme į ukrainiečių prašymą, nes jie norėjo, kad kita pusė turėtų mažiau pretekstų nesiderėti arba derėtis nekonstruktyviai, jeigu įvyks viršūnių susitikimas Minske trečiadienį“, - BNS pirmadienio vakarą sakė sakė ministras.

Pagal pirminius planus, ES užsienio reikalų ministrai Briuselyje turėjo formaliai patvirtinti vadinamojo „juodojo sąrašo“ išplėtimą, į jį įtraukiant penkis Rusijos valdžios ir 14 separatistų atstovų.
Linas Linkevičius

Dėl sąrašo, kuriame esantiems asmenims draudžiama atvykti į ES ir kurių turtas įšaldomas, praeitą savaitę sutarė visų ES valstybių ambasadoriai. Sankcijos plečiamos reaguojant į ataką Mariupolyje, per kurią žuvo 30 žmonių.

Tačiau Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas pirmadienį netikėtai pranešė, kad naujų sankcijų įgyvendinimas atidėtas iki vasario 16 dienos. Šis žingsnis aiškintas trečiadienį Baltarusijoje planuojamu susitikimu, kuriame dėl paliaubų Rytų Ukrainoje turėtų tartis Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai.

L. Linkevičius pabrėžė, kad šiuo sprendimu ES sankcijos nėra atšaukiamos, o ES jas švelnintų tik tuo atveju, jei pasikeistų reali situacija Rytų Ukrainoje, kur Ukrainos pajėgos kovoja su Rusijos remiamais separatistais.

„Tai tikrai nekeičia esmės, nes mes nutarėme įvesti sankcijas po įvykių Mariupolyje, būtent už tuos įvykius. Mes tikrai nevertinsime kažkokių nutarimų ar padėtų parašų, jie tikrai nedaro tokio įspūdžio, koks galėtų būti normaliomis sąlygomis. Mes vertinsime tik pagal situacijos pokyčius realybėje, jei matysime, kad tikrai atitraukiamos pajėgos ir nuoširdžiai mėginama vykdyti tai, kas numatyta Minsko susitarimuose. Jeigu taip bus, tik tuomet galbūt atsiras priežastis peržiūrėti politiką“, - sakė ministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (636)