Maskva neplanuoja atsisakyti produktų importo embargo iš valstybių, kurios pritaikė sankcijas Rusijai. Tokią mintį per ekonomikos forumą Krasnodare išsakė Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius.

„Mes kol kas tikrai neplanuojame atsisakyti produktų embargo“, – Rusijos vicepremjerą cituoja „RIA Novosti“.

Trečiasis, pats išsamiausias sankcijų prieš Rusiją paketas, kurį Maskvai pritaikė Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos, įsigaliojo 2014 metų rugsėjį. Šios sankcijos buvo tiesiogiai susijusios su finansų bei naftos ir dujų sektoriais, taip pat dvejopos paskirties produkcija. Vėliau sankcijų sąrašas tik ilgėjo.

2014 metų rugpjūtį Rusijos valdžia patvirtino sąrašą produktų, kuriuos uždrausta įvežti į šalį iš Europos Sąjungos, Kanados, Australijos, Jungtinių Valstijų ir Norvegijos. Draudimas konkrečiai galioja kiaulienai, paukštienai, lašiniams, vytintiems ir rūkytiems mėsos gaminiams, žuvies produktams ir jūros gėrybėms. Importo ribojimai palietė ir pieną bei pieno produkciją (sūrius, varškę), vaisius, daržoves, riešutus.

Tuomet A. Dvorkovičius pareiškė apie aktyvių derybų su valstybėmis, kuriose gaminama produkcija turėtų pakeisti į draudžiamųjų sąrašą patekusius produktus, pradžią.

„Konkrečiai kalbama apie Lotynų Amerikos šalis, kurios turi didelį mėsos produktų gamybos potencialą, ši taisyklė iš dalies galioja ir kalbant apie žuvį ir jos produktus. Nors šiuos produktus ir teks vežti iš toliau, aišku, šiek tiek skirsis ir kainos, be to, pavyzdžiui, žuvys bus šaldytos, o ne atšaldytos. Kitaip tariant, yra savų minusių, tačiau tiekimo potencialas tikrai yra. Kalbant apie mėsą, visi puikiai žino, kokia kokybiška mėsa iš Argentinos, Brazilijos ir kitų Lotynų Amerikos šalių. Yra prasmės ir kalbėti apie Naujosios Zelandijos ir atskirų Azijos šalių, įskaitant Kiniją ir Pietryčių Azijos valstybes, potencialą“, – teigia Rusijos vicepremjeras.

V. Putino atstovas: Europai ir JAV yra galimybių įvežti savo produkciją į Rusiją

Dmitrijus Peskovas
Rusija gali leisti įvežti žemės ūkio produkciją iš Europos ir JAV, jeigu Vakarų įmonės investuos į produkcijos perdirbimą Rusijoje. Tokią informaciją pirmadienį pateikė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Apie tai praneša AFP.

Komentuodamas Graikijos prašymą leisti įvežti į Rusiją žemės ūkio srities gaminių, D. Peskovas priminė, kad Rusija yra Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) narė ir negali daryti išimčių vienai iš Europos Sąjungos (ES) valstybių. 

"Šiuo atveju galima sukurti netiesioginio importo schemą: tiekti žaliavas investuojant į Rusijos teritorijoje statomas maisto produktų perdirbimo įmones", - nurodė V. Putino atstovas spaudai.

Sekmadienį žiniasklaidoje pasirodė informacija apie tai, kad Atėnai prašo Rusiją iš dalies panaikinti embargą maisto produktams ir leisti eksportuoti graikiškas braškes, apelsinus bei persikus. Laiškas su tokiu prašymu jau greitai bus išsiųstas šalies premjerui Dmitrijui Medvedevui.

Pernai rugpjūčio 7 d. Rusija uždraudė importuoti į šalį jautieną, kiaulieną, daržoves, vaisius, paukštieną, žuvis, sūrius, pieną ir pieno produkciją iš ES, JAV, Australijos, Kanados ir Norvegijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (435)