Šviežių vaisių ir daržovių mėgėjai su nekantrumu kasmet laukia vasaros pabaigos ir rudens, kai prekybos vietų prekystalius nuklos pigesni naujo derliaus vaisiai ir daržovės. Deja, šiemet už dalį vaisių ir daržovių Lietuvos gyventojams tenka mokėti daug daugiau nei prieš metus.

Lietuvos statistikos departamentas šių metų pirmąjį ketvirtį fiksavo -0,9 proc. infliaciją, antrąjį ji jau buvo teigiama ir siekė 1,1 proc. Žiūrint į mėnesinę infliaciją tiek liepą, tiek rugpjūtį ji buvo neigiama (atitinkamai -0,5 proc. ir -0,8 proc.).

Tačiau drastiškai kitokie kainų pasikeitimai matomi lyginant praėjusių ir šių metų atitinkamo laikotarpio vaisių ir daržovių kainas mažmeninėje prekyboje.

Statistikos departamento duomenimis, palyginus šių metų rugpjūtį su praėjusių metų rugpjūčiu obuoliai prekybos vietose brangesni 23,5 proc., kriaušės – 21,7 proc., ankstyvosios bulvės – 18,3 proc., ankstyvieji baltagūžiai kopūstai – 13,8 proc.

Bene labiausiai pabrangusios rugpjūtį buvo morkos – 90,5 proc. Daugiau nei trečdaliu (37 proc.) – trupavaisiai agurkai.

Vis dėlto statistikos departamentas užfiksavo, kad palyginus su praėjusių metų rugpjūčiu šios vasaros paskutinį mėnesį dešimtadaliu mažiau gyventojai mokėjo už pomidorus (-10,4 proc.) ir šiek tiek pigo svogūnai (-3,4 proc.).

Ne ką labiau džiuginantys ir rugsėjo mėnesio vaisių ir daržovių pokyčiai.

Portalo produktukainos.lt duomenimis, rugsėjo priešpaskutinę savaitę palyginus su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpių lietuviškos fasuotos bulvės pabrango daugiau nei perpus (59,46 proc.), nefasuotos – 16,22 proc.

Stebina ir per metus išbrangusios lietuviškos morkos: fastuotos – 48 proc., nefasuotos – pusantro karto (155,17 proc.).

Brangiau šiemet ir rauginti kopūstus. Jų kaina šią rugsėjo pabaigą, palyginus su praėjusia, išaugo trečdaliu (35,71 proc.). Trumpavaisiai agurkai – 21,67 proc. brangiau, svogūnai – 78,79 proc.

Prekybininkai: kainos kilo dėl oro vasarą

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė teigė, kad šiemet sezoninių lietuviškų vaisių ir daržovių kainoms įtakos turėjo itin karšta ir sausa vasara.

„Obuoliai bei kriaušės dėl sausrų pabrango kiek daugiau nei dešimtadaliu. Tiek pat brangesni ir lietuvių mėgstami pomidorai. Morkos šiemet, kaip ir svogūnai, trečdaliu brangesnės taip pat dėl vasara vyravusių oro sąlygų. Apie penktadalį brangesni ir kopūstai, tačiau kainos dar turėtų kisti, nes kai kurių daržovių bei vaisių derlius į parduotuves dar keliauja“, – prognozavo prekybos tinklo atstovė.

Vis dėlto R. Saulytė pastebėjo, kad yra daržovių, kurių kainos, lyginant su pernai rudeniu, nekito. Šio prekės ženklo parduotuvėse, pasak „Maximos“ atstovės, vienodai kainuoja trumpavaisiai agurkai bei ankstyvosios bulvės.

Renata Saulytė
„Tačiau pastarųjų kainą augintojai žada kelti, nes dėl sausrų bulvės nėra tokios didelės kaip praėjusių metų derliaus“, – įspėjo pašnekovė.

Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, vaisių ir daržovių vartojimas pernai ir šių metų rudenį gana panašus.

„Lyginant praėjusių metų rugsėjį su tuo pačiu laiku šiemet beveik trigubai išaugo egzotinių vaisių pardavimai, kadangi klientams pasiūlėme figų, įvairiausių uogų bei kitų egzotinių vaisių už itin patrauklią kainą. Taip pat trečdaliu augo moliūginių daržovių, raugintų bei sūdytų kopūstų pardavimai“, – pasakojo R. Saulytė.

Apie trečdaliu padidėjo ir mangų pardavimai, 45 proc. – kivių. Mažiau „Maxima“ parduotuvėse parduota persimonų, nes jų sezonas prasidėjo šiek tiek vėliau. Ketvirtadaliu šiuo metu mažiau parduodama ir kokoso riešutų, dešimtadaliu – kaulavaisių, nes šių sezonas jau baigėsi.

Pigimo neprognozuoja

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus tyrėjas Albertas Gapšys kol kas pasakyti, kokie šių metų Lietuvos ūkininkų derliai dar pasakyti negali: statistika bus vėliau.

„Bet ūkininkai mini, kad derliai prastesni. Bet čia yra kitas momentas – kainas apsprendžia ir kaimyninės rinkoje. O matome, kad kaimyninėse rinkose, ypač Lenkijoje, sausros irgi turėjo didelę įtaką, o lenkų rinka netiesiogiai veikia mūsų kainas“, – aiškino ekspertas.

Albertas Gapšys
Pasiteiravus, ar dar galima tikėtis daržovių pigimo šį rudenį, A. Gapšys teigė: „Daržovės pigiausios būna, kai derlius yra nuimamas, tai dabar ir turėtų būti mažiausios. Kuo toliau, tuo labiau turėtų brangti, nes jas reikia ir kažkur laikyti, saugoti, o tai papildomai kainuoja. Todėl labai abejočiau, kad daržovės dar turėtų pigti“.

Be to, pavyzdžiui, kalbėdamas apie morkas specialistas paminėjo, kad šiemet daug šviežių morkų regione tiek nebus, kad jų nebūtų kur realizuoti. Jų gali trūkti ir Lenkijai, o tai vėl išaugins kainas.

„Situacija su daržovėmis yra tokia, kad jas labiausiai veikia klimato sąlygos ir turime metų, kai kainos išties didelės, nes prastas derlius. O būna metų, kai jos labai gerai auga, ir kainos būna mažos. Tikėtina, kad šie metai bus prie tų, kur daržovės yra brangios. Bet tai nereiškia, kad bus brangios ir kitais metais“, – vilties davė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1036)