Anksčiau buvo pranešta, kad Slovakijos dujų bendrovė „Slovensky Plynarensky Priemysel“ oficialiai patvirtino gaunanti 10 proc. mažiau dujų iš Rusijos nei įprasta. Be to, per kelias pastarąsias dienas apie smukusias gaunamo rusiško kuro apimtis pranešė ir Lenkija, Vengrija bei Vokietija. Susidarius tokiai situacijai, Lenkija iš karto nutraukė reversinį dujų tiekimą Ukrainai, apribojimas tęsis iki rugsėjo 12 dienos. Savo ruožtu Rusijos „Gazprom“ neigia sumažinusi tiekiamo kuro apimtis Lenkijai ar Vokietijai.

Dėl reversiniu būdu vykdomo dujų tiekimo Ukraina ir Slovakija susitarė 2014 m. balandžio 27 d. Dujotiekis darbą pradėti turėjo rugsėjį, o bandomuosius kiekius Slovakija pumpuoti pradėjo dar rugpjūčio 16 d.

Dujotiekio iš Lenkijos gamingumas siekia 4 mln. kub. metrų dujų per parą, Vengrijos - 15-16 mln. kub. metrų, Slovakijos - iki 27 mln. kub. metrų. Vis dėlto dabar naudojama Slovakijos dujotiekio dalis per silpna, kad Ukrainos valdžiai netektų nerimauti dėl tiekimo. Atidarius papildomus vamzdynus, per parą Ukrainos gaunamų dujų iš Slovakijos padaugėtų 280 mln. kub. metrų. Tačiau dėl šių vamzdynų naudojimo susitarimų dar nepasiekta.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)