DELFI skaitytoja Asta teiravosi, ar tiesa, kad dėl to kalti susilaikantys skysčiai ir tinimai, akivazdūs karštomis dienomis ir ką daryti, kad taip nebūtų.

Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, skaitytojos žodžiuose yra tiesos, tačiau kūno masės didėjimą vasarą gali lemti ir kiti faktoriai, į kuriuos numojame ranka.

„Karštu metu galimas tinimas, skysčių užsilaikymas. Priežastis karštis ar kas kita, galėtume suprasti pastebėję, ar keičiasi situacija karščiams nuslūgus. Jei tinimas nepraeina ir vėsią dieną, reikėtų kreiptis į gydytoją, nes tai gali būti simptomas, išduodantis inkstų, kraujagyslių ar širdies ligas. Vis dėlto, „didėti svoris“ gali ir dėl neteisingos mitybos ar skysčių vartojimo“, – DELFI komentavo studijos „Sulieknėk sveikai“ įkūrėja.
Vaida Kurpienė

Pasak V. Kurpienės, skysčiai susilaiko, jei vakare valgome sūraus maisto. Tai gali būti ir sveiki produktai: riebi sūdyta žuvis, rauginti agurkai, sūris. Skysčiai taip pat susilaiko nuo vytintos ar kitaip gamintos sūrios mėsos.

„Jei vakare padauginame sūraus maisto, ryte tikrai sversime daugiau. Kiek konkrečiai, priklauso nuo kūno masės, medžiagų apykaitos, ar žmogus sportuoja, nes fizinis aktyvumas veikia kraujotaką bei limfos tekėjimą. Kuo mažesnis fizinis aktyvumas, tuo labiau skysčiai linkę užsilaikyti, nes blogesnė limfos apytaka, kraujotaka. Jei vakare sūraus maisto pavartoja fiziškai neaktyvus žmogus, ryte svoris gali būti didesnis net 1,5-2 kilogramais ar daugiau“, – sakė sveikos mitybos specialistė.

Nepataria kasdien svertis

Kasdien svertis V. Kurpienė nerekomenduoja netgi siekiantiems mažesnio svorio. Kilogramų svyravimai gali sukelti neigiamas emocijas ir neigiamai paveikti galutinį rezultatą.

„Svoris svyruoja ir tai yra natūralu, todėl geriausia ant svarstyklių lipti kartą per savaitę. Tiksliausias svoris, ryte, kai sveriamės nevargę, negėrę ir po rytinio tualeto“, – priminė DELFI pašnekovė.

Sveikos mitybos specialistė akcentavo būtinybę per karščius vartoti pakankamai vandens ir priminė, jog skysčių užsilaikymą provokuoja dehidratuojantys gėrimai: saldinti, kava, alkoholis, kuris vasarą dažnai vartojamas, neva, nekaltais kiekiais. Prie to prisideda ir šilti, ilgesni vakarai, kuriuos mėgstame leisti malonioje draugijoje.

Vasaros malonumų pasekmės

„Alkoholis ne tik turi kalorijų, bet dažniausiai yra vartojamas su sūriais užkandžiais: sūriu, kepta duona, sūdytais riešutais, traškučiais ir t. t. Didelis druskos kiekis ir dehidratacija – prasatesnės kraujo apykaitos priežastis“, – pakartojo V. Kurpienė.

Per karščius tarsi nesinori valgyti. Tačiau kartais suvalgome netgi daugiau, tik neskaičiuojame produktų, kuriais gaivinamės. „Žiūrėjau ledų sudėtį ir pastebėjau, kad kai kuriuose dominuoja cukrus, be jo tik kažkiek vandens, rišamųjų medžiagų ir dažiklių. Sulčių konkrečiuose žiūrėtuose leduose net nebuvo. Tik dažikliai, skonis ir spalva “, – atkreipė dėmesį sveikos mitybos specialistė, primindama, kad vienoje porcijoje ledų gali slėptis 150-400 kalorijų.

„Jeigu suvalgome keturias tokių ledų porcijas per dieną, gauname 1600 kalorijų, o tiek per dieną reikia net ne kiekvienai moteriai. Arbūzai, melionai, kuriais gaivinamės karštą dieną – ne itin kaloringi. Tačiau jei jų per dieną suvalgome kelis kilogramus, turėtume žinoti, kad tai nėra nekalta. Taip, vaisiai yra sveika. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, ką be jų valgome. Nes jeigu galvojame, kad 2-3 porcijos ledų „nesiskaito“, vaisiai „nesiskaito“ ir vakare leidžiame sau pavalgyti stipriau, nes visą dieną „nieko nevalgėme“, vietoje to, kad per vasarą svoris sumažėtų, kaip turėtų būti, nes didesnis fizinis aktyvumas, jis dažniausiai padidėja“, – sakė V. Kurpienė.

Alkoholis didina angliavandenių poreikį

Jei karštomis dienomis gausiai prakaituojame ir nevartodami skysčių džiaugiamės, kad sulieknėjome, turėtume žinoti, kad tai – trumpam. Svoris gali greitai grįžti su kaupu. Kaip pabrėžė V. Kurpienė, dehidratacija sutrikdo medžiagų apykaitą ir reiškiasi alkio jausmu: „Jeigu vidutinio svorio žmogui stinga daugiau nei litro skysčio, jis jaučia ne troškulį, o alkį“.

Ką daryti, jei planuojame vakarą leisti su draugais ir norėtume išgerti taurę vyno ar bokaliuką alaus? V. Kurpienė patarė pasvarstyti, ar verta. „Yra tyrimų, kurie sako, kad dažniau tunkama nuo užkandžių, o nebūtinai nuo paties alkoholio. Tačiau aš akcentuočiau, kad alkoholis skatina apetitą ne tik tą dieną, bet ir dar dvi dienas po to. Ypač – paprastųjų angliavandenių poreikį: saldumynų bei baltų miltų gaminių.

„Jei nusprendėte vartoti alkoholio, patarčiau jo išgerti kuo mažiau, silpnesnio, šalia vartoti pakankamai skysčių ir pagalvoti, ar verta. Nes be pasekmių alkoholio vartojimas nepraeis, tik vienam jos bus mažesnės, kitam – didesnės“, – apibendrino V. Kurpienė.

Kaip nepriaugti svorio vasarą? Praktiški patarimai

Nenorintiems vasarą priaugti svorio patariama atsisakyti alkoholinių gėrimų, ypač kokteilių, kurie atrodo gaivinantys, bet organizmą veikia neigiamai.

Vidurdienį geriau nepersivalgyti, o sočiau papietauti apie 16–17 val.

Patariama valgyti mažiau saldumynų, daugiau morkų, juodųjų serbentų, riešutų, turinčių A, C ir E vitaminų.

Per karščius tinka gerti vėsius, bet ne šaltus gėrimus. Geriau dažnai, bet po kelis gurkšnius.

Druska organizme skatina kauptis skysčius. Dėl vandens stygiaus, tirštėja kraujas, prastėja kraujotaka, todėl gali imti brinkti kojos, rankos, paakiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)