NATO su JAV lyderyste užtikrina pasaulio jėgų pusiausvyrą, atgraso tironus. ES saugo ir į ateitį perduoda iš Antikos ir Apšvietos perimtus demokratijos ir žmogaus teisių idealus.

Kaip savo paskutiniame komentare perspėjo filosofas, liberalų deleguotas Europos Parlamento narys (2009–2014 m.) a. a. Leonidas Donskis: „ES mums svarbi ir net būtina todėl, kad be jos greičiausiai nustotų veikti demokratija.“

Šiandien profesoriaus perspėjimas galioja lyg nuolatinio budrumo principas.

Kitas profesorius – Vytautas Landsbergis, – kartu su manimi išrinktas pirmajai lietuvių kadencijai Europos Parlamente 2004 metais, nuolat pabrėžė užsislaptinusią Rusijos grėsmę. Tiek Lietuvoje, tiek kitur Europoje profesoriaus įspėjimus daugelis priėmė nepatikliai. Bauginančios pranašystės Europai įspūdžio nepadarė.

Vos prieš 20 metų pasaulis dar nepažinojo iš istorijos griuvėsių prisikėlusios mūsų valstybės, užtat Rusiją jau pripažino kaip lygiavertę. Vien Baltijos šalių politikai aiškino ir aiškino, kad putino užvaldoma šalis nėra ta, kuo dedasi. Užtruko du dešimtmečius, kad Europa išsigąstų ir pripažintų, jog buvome teisūs.

Todėl dabar kaip niekada žinią apie gynybos stiprinimą ir atgrasymo poreikį prisiimkime kaip bendruomeninę atsakomybę sau ir peradresuokime visai Europai. Kad nepamirštume, su kuo turime reikalą. Skaičiuokime ne tik finansus – kas dieną įsivertinkime nuostatas. Ar mes sutinkame, kad gali tekti kariauti? Ar sutinkame, jog pasiruošimas karui mums kainuos? Ar toliau elgsimės neapdariai?

Lietuvai švenčiant sugrįžimo į Europą dvidešimtmetį, europinės šeimos ir apskritai visos Vakarų civilizacijos saugumo laukia svarbus ir nebūtinai šventiškas įvykis – JAV prezidento rinkimai lapkritį. Galima Donaldo Trumpo pergalė – tai įspėjimas iš kitos Atlanto pusės siekti dar glaudesnės strateginės ES partnerystės.

Balsuos ne tik amerikiečiai – 2024 metais savo valdžią net 64 šalyse rinks apie pusė pasaulio populiacijos. Lietuvoje balsuosime net trejuose rinkimuose. Žmonija suks ruletę, kur statymas ilgam laikui lems, kas laimės – demokratijos ar autokratijos.

Vakar Lietuvai atšventus 20 metų Europos Sąjungoje, Vakarų demokratijas gali ištikti dar neregėti išlikimo išbandymai, todėl iššūkiams ruošiamės iš anksto. Visuotinai remti Ukrainą – didelė mūsų pareiga. Jeigu už save leisime spręsti priešams, užguls didžiulė ir brangi, dar didesnė ir brangesnė našta. Kad taip neatsitiktų, būtent europiečiai turi rodyti pavyzdį. Vadinasi, mes turime rodyti pavyzdį.

Rodėme savo pavyzdžiu jau tada, prieš 20 metų, tik nutiko kaip toje Marijono Mikutavičiaus dainoje: „galbūt per daug ir per ilgai mes kariavom (…) ir kartais per tyliai mes norėjom nugalėt.“ Kaip jau 20 metų vėl sugrįžę į Europą, galėtume ir garsiau panorėti. Kai didžiausias demokratijos ramstis pasaulyje tampa nenuspėjamas, tuo svarbesnis mūsų – senųjų, iš naujo prisikėlusių europiečių – balsas.

Palinkėkime vieni kitiems garsiai, kad kitą Lietuvos narystės Europos Sąjungoje jubiliejų minėtume kartu su Ukraina!

***

Dr. Eugenijus Gentvilas yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.