Teiginiai


Pasirodė naujas Prancūzijos leidinio „L'Hémicycle“ numeris, ant kurio viršelio Emmanuelis Macronas vaizduojamas kaip nupeštas gaidys. Televizijos kanalas „France 24“ parodė apie tai reportažą.

Verdiktas


Melas. Šis viršelis yra suklastotas, jis niekada nebuvo publikuotas jokiame Prancūzijos leidinyje. Televizijos reportaže buvo parodytas tikrasis žurnalo viršelis, nesusijęs su Emmanuelio Macronu.

Melo detektoriaus komentaras


Po skambių Prancūzijos prezidento pareiškimų vasario mėnesį apie galimybę siųsti prancūzus kariauti Ukrainoje, o vėliau ir raginimų Vakarų šalis aktyviau teikti paramą ukrainiečiams kare, kuris yra egzistencinis Europai ir Prancūzijai (čia), Emmanuelis Macronas sulaukė Kremliaus ruporų pykčio.

Socialiniuose tinkluose viena po kitos platinamos politiką pašiepiančios žinutės ir karikatūros, siekiant įtikinti, esą E. Macronas savo pasisakymais tapo pajuokų, o ne įkvėpimo šaltiniu.

Anksčiau šią savaitę į „Melo detektoriaus“ akiratį jau buvo patekusi viena suklastota E. Macrono karikatūra, kurioje vulgariai pajuokiamas ne tik jis, bet ir jo žmona (čia), o šį kartą internete pasirodė neva parlamentinio žurnalo „L'Hémicycle“ viršelis, ant kurio Prancūzijos prezidentas vaizduojamas kaip nupeštas gaidys. Kartu su juo publikuoti ir vaizdo reportažo kadrai, tvirtinant, esą toks žurnalo viršelis parodytas per Prancūzijos televizijos kanalą „France 24“.

„Prancūzai atvirai juokiasi iš savo Mikrono-Napoleono“ – komentavo karikatūra pasidalinę interneto vartotojai.

Klaidinanti žinutė

Prancūzijos faktų tikrintojams „Les Observateurs“ pavyko susieti naujieną apie E. Macroną kompromituojantį viršelį su rusiškomis „Telegram“ paskyromis. Kovo 18 d. viršelis pasirodė 400 tūkst. sekėjų turinčioje paskyroje „Cheikh Tamir“, kur ši žinutė buvo peržiūrėta daugiau nei 140 tūkst. kartų. Sekančią dieną ta pati naujiena paskelbta portale pravda-fr.com.

Prancūzijos vyriausybės tarnyba VIGINUM, kurios tikslas – stebėti ir užkardyti priešiškų šalių kišimąsi skaitmeninėje erdvėje – vasario mėnesį šį portalą įvardijo kaip koordinuoto Rusijos propagandos tinklo dalį. Jame pateikiama kryptinga dezinformacija, kuria siekiama kelti poliarizaciją Prancūzijoje ir karo Ukrainoje kontekste vaizduoti Rusiją tik iš teigiamos pusės (čia).

Kremliaus rupore publikuotame straipsnyje taip pat dalinamasi E. Macrono karikatūra ir „France 24“ reportažo ištrauka, tikinant, esą toks viršelis buvo parodytas per Prancūzijos televiziją.

Parlamentinis leidinys „L'Hémicycle“ dėl netikro viršelio ir antraštės padavė Kremlių liaupsinantį portalą į teismą. Kairėje – tikrasis žurnalo viršelis

Tačiau tiesa yra ta, kad „L'Hémicycle“ niekada neišleido numerio tokiu viršeliu. Jis buvo specialiai sukurtas, siekiant pasišaipyti iš Prancūzijos vadovo. „France 24“ televizijos reportažas taip pat buvo pakeistas, į jį įdedant netikrą viršelį. Ant tikrojo parlamentinio žurnalo viršelio vaizduojamas raudonas giedantis gaidys mėlyname fone. Iliustracijoje E. Macrono atvaizdo nėra.

Žurnalistams iš „Weekly Top Fake“ taip pat pavyko surasti melagienai panaudotą „France 24“ reportažą, kuriame rodomas tikrasis žurnalo viršelis (čia).

Panašu, kad toks Kremliaus ruporų bandymas tyčiotis iš Prancūzijos vadovo perpildė prancūzų kantrybės taurę. Žurnalas „L'Hémicycle“ Prancūzijos prokuratūrai pateikė skundą dėl melagingos antraštės, viršelio ir patyčių iš asmens, kuriomis pasidalino portalas pravda-fr.com. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją