Birželio 12 dieną anonsuotą telekonferenciją griežtai kritikuoja ukrainiečių valdžios atstovai ir kai kurios politinės partijos.

„Mūsų pozicija vienareikšmė: „Rusijos žiniasklaida tiesiogiai atsakinga už nesantaikos kurstymą ir į padėties Ukrainoje destabilizavimą nukreiptos informacinės propagandos skleidimą“, – rašoma organizacijos pareiškime, paskelbtame jos pirmininko Serhijaus Tomilenkos „Facebook“ puslapyje.

„Esame pasirengę ginti plačias ukrainiečių žurnalistų ir ukrainiečių žiniasklaidos plačias teises. Tuo pat metu tiesioginis bendradarbiavimas su Rusijos propagandiniu kanalu kelia pasipiktinimą“, – priduriama pareiškime.

UNŽS paragino „NewOne“ kolektyvą laikytis Ukrainos įstatymų, draudžiančius transliuoti šalyje Rusijos televizijos kanalus.

„Žiniasklaidos savininkai ir vadovai turi turėti omeny, kad sąmoningas bendradarbiavimas su Rusijos valstybine žiniasklaida gali tapti veiksniu, nuvesiančių iki protesto akcijos (ir galimai – iki fizinės agresijos)", – pabrėžiama pareiškime.

Tuo metu „NewsOne“ pirmadienį išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad telekonferencija su Ukrainoje uždraustos televizija „Rossija 24“ padės atkurti taiką.

„Reikia pasikalbėti“ yra eilinių Ukrainos ir Rusijos gyventojų telekonferencija: be politikos, be politikų. Siekiant nutraukti karą visi turime žengti žingsnį. „NewsOne“ šį žingsnį žengia liepos 12-ąją, nes Ukrainai būtina taika!“ – pažymėjo ukrainiečių televizija.

„NewsOne“ teigimu, „šiandien Ukrainoje apie 70 proc. žmonių laukia tiesioginių politinių derybų su Rusija“.

„Šiandien, kai kasdien žūsta ukrainiečių kariai, o šios ir ankstesnės valdžios politikai tebėra neveiksnūs, laikome savo, kaip žurnalistų, pareiga užmegzti atvirą dialogą tarp Ukrainos ir Rusijos liaudžių. Norime priversti politikus vardan taikos susėsti derybų“, – pareiškė televizijos atstovai.

Vėliau „NewsOne“ pranešė, kad atšaukia planuotą renginį dėl „grasinimų fiziškai susidoroti“.

„Dėl tiesioginių grasinimų fiziškai susidoroti su kanalu, žurnalistais ir jų šeimomis „NewsOne“ pranešė, kad atšaukiamas telemaratonas „Reikia pasikalbėti“, – sakoma pirmadienį kanalo tinklalapyje paskelbtame pranešime.

„Manome, kad žmogaus gyvybė yra pagrindinė ir absoliuti vertybė, todėl karo pabaigimas, taikos įvedimas ir ukrainiečių belaisvių grąžinimas namo turi būti visų Ukrainos žiniasklaidos priemonių pagrindinė tema“, – sakoma pranešime.

Kaip pranešama, pirmadienį prie prezidentūros Kijeve apie 200 Ukrainos nacionalistų protestuotojų susirinko reikalauti, kad prezidentas Volodymyras Zelenskis duotų tinkamą atkirtį dėl „NewsOne“ planų surengti telekonferenciją su Rusija.

Protestuotojai, tarp kurių buvo judėjimų „Dešinysis sektorius“, „Nacionalinis korpusas“ ir „Laisvė“ aktyvistų, reikalavo, kad būtų uždaryta siena su Rusija, areštuoti Rusijos verslo aktyvai ir „Kremliaus agentai“ Ukrainoje.

„NewsOne“ priklauso ukrainiečių parlamentarui Tarasui Kozakui iš prorusiškos partijos „Opozicijos platforma“. Šiai politinei jėgai vadovauja politikas Viktoras Medvedčukas, Ukrainoje laikomas kontroversiška figūra dėl jo glaudžių ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Kijevui kovojant prieš Maskvos remiamus separatistus šalies rytuose.

T. Kozakas, kuriam taip pat priklauso televizija „112 Ukraina“, neseniai įsigijo nacionalinę ukrainiečių televiziją ZIK. Vėliau atsistatydino virtinė joje dirbusių žurnalistų, būgštaujančių, kad Maskva darys įtaką įvykių nušvietimui.