„Abi delegacijos aptarė politinius, humanitarinius, sveikatos apsaugos bei saugumo klausimus. ES delegacija pažadėjo toliau teikti pagalbą Afganistano žmonėms ir paskelbė, kad jos humanitarinis biuras Kabule nebus uždarytas“, – sakė Talibano užsienio reikalų ministerijos atstovas Abdul Qaharas Balkhi.

Talibano atstovai, tarp kurių yra laikinieji sveikatos apsaugo ir švietimo ministrai, centrinio banko valdytojas ir Užsienio reikalų, Finansų bei Vidaus reikalų ministerijų pareigūnų, savo ruožtu pažadėjo užtikrinti Afganistane dirbančių tarptautinių organizacijų saugumą.

Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) pranešime sakoma, kad „šis dialogas nereiškia, jog ES pripažįsta laikinąją [Talibano] vyriausybę, bet yra ES dalis ES operatyvinio įsitraukimo dėl ES ir Afganistano žmonių interesų“.

Praėjusią savaitę per spaudos konferenciją Dušanbėje ES tarptautinės partnerystės komisarė Jutta Urpilainen pareiškė, kad ES paskelbė apie 1 mlrd. eurų vertės pagalbos paketą Afganistanui. Iš šios sumos 300 mln. eurų bus skirti humanitarinei pagalbai.

„Tai vakcinos, rūpinimasis vaikais ir t. t. Prie šios sumos dar mažiausiai 150 mln. eurų per Jungtinių Tautų agentūras bus skirta švietimui, aprūpinimui maistu“, – sakė eurokomisarė.

Ji pridūrė, kad trečdalis paketo bus skirta regioninei paramai.

„Kai kalbame apie regioninę paramą Afganistano kontekste, mes dirbame per Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biurą (UNHCR) ir Tarptautinę migracijos agentūrą. Yra projektas dėl Afganistano piliečių perkėlimo. Čia mes teikiame pagalbą Pakistanui, Iranui ir Centrinės Azijos valstybėms“, – sakė J. Urpilainen.

Per derybas Talibanas taip pat paprašė ES pagalbos užtikrinant Afganistano oro uostų darbą.

Blogėjanti humanitarinė padėtis

ES pranešime sakoma, kad Talibanas pažadėjo laikytis savo pažado suteikti „amnestiją“ afganistaniečiams, veikusiems prieš islamistų judėjimą per ankstesnės provakarietiškos Kabulo vyriausybės du dešimtmečius trukusį vadovavimą iki jos žlugimo rugpjūčio mėnesį.

Talibanas taip pat dar kartą pasižadėjo leisti išvykti iš šalies afganistaniečiams ir užsieniečiams, jeigu jie to pageidauja, bet „prašo pagalbos palaikant oro uostų veiklą“, kad tai būtų galima įgyvendinti.

„Abi pusės išreiškė gilų susirūpinimą dėl Afganistane blogėjančios humanitarinės padėties artėjant žiemai“, – sakoma pranešime.

Bendrija spaudė Talibaną suformuoti „įtraukią vyriausybę“, laikytis demokratijos, užtikrinti mergaitėms lygias galimybes įgyti išsilavinimą, taip pat neleisti Afganistanui tapti grupuočių, „keliančių grėsmę kitų saugumui“, baze.

EIVT taip pat neatmetė galimybės, jog jeigu Talibanas išpildytų ES sąlygas, naujiesiems Afganistano valdytojams galėtų būti skirtas papildomas finansavimas, bet jis privalėtų būti nukreiptas „Afganistano žmonių tiesioginei naudai“.

Talibanas pakartojo, kad laikysis žmogaus teisių remdamasis „islamo principais“, taip pat norėtų, kad būtų vėl atidarytos kitų šalių diplomatinės atstovybės, sakoma pranešime.

Pirmadienį Dohoje taip pat prasidės dvi savaites turinčios trukti Talibano derybos su JAV atstovais.