Kai kurių Danijos atstovų požiūris į pabėgėlius ir migrantus niekada nekėlė daug klausimų. Juk būtent Danija yra ta šalis, kurios parlamentas nutarė atimti iš pabėgėlių vertingus daiktus ir taip kompensuoti dėl jų apgyvendinimo ir sveikatos priežiūros patiriamas išlaidas.

Būtent Danijoje numatyta teisė išprašyti migrantus ir pabėgėlius iš naktinių klubų vien todėl, kad jie yra migrantai.

Visiškai neseniai tam tikra grupė Danijos piliečių žengė dar vieną žingsnį. Danijoje pradėti platinti specialūs pipirinių dujų balionėliai, kurių paskirtis – apsiginti nuo prieglobsčio šalyje ieškančių pabėgėlių.

Kaip priemonė nuo pabėgėlių apibūdinamas gaminys, kurio pavadinimas „Asyl Spray“ yra akivaizdi užuomina į kovą su prieglobsčio prašytojais (angl. „asylum“ – prieglobstis), buvo dalijamas šalies pietryčiuose esančiame uostamiestyje Hadersleve dešiniųjų pažiūrų politinės grupės „Danskernes Parti“ iniciatyva.

Į nedidelę rankinę telpantis dujų balionėlis išmargintas užrašais, tvirtinančiais, kad priemonė padės „apsiginti nuo pabėgėlių teisėtu ir efektyviu būdu“.

Šios idėjos autorystę prisiimantis partijos vadovas Danielis Carlsenas į kilusį pasipiktinimą sureagavo aiškindamas, kad daugelį rūšių pipirinių dujų aerozolių Danijoje naudoti draudžiama, o ši priemonė nuo pabėgėlių – teisėta alternatyva.

„Čia nėra jokio rasizmo. Pipirinės dujos Danijoje draudžiamos įstatymų, todėl turėjome rasti būdą, kaip Danijos piliečiai, ypač moterys, galėtų apsiginti. Akivaizdu, kad situacija toli gražu nėra ideali“, – aiškino jis atsakydamas į CNN klausimus.

Visiškai neseniai tam tikra grupė Danijos piliečių žengė dar vieną žingsnį. Danijoje pradėti platinti specialūs pipirinių dujų balionėliai, kurių paskirtis – apsiginti nuo prieglobsčio šalyje ieškančių pabėgėlių.

D. Carlsenas tvirtina suprantantis, kad dujų balionėlis neatgrasys patekti į Daniją norinčių migrantų ir pabėgėlių, bet galbūt bent atbaidys tuos, kurie jau atvyko. „Ilgalaikis mūsų tikslas – priversti migrantus grįžti į tėvynę, repatrijuoti visus ne iš Vakarų valstybių kilusius asmenis. Sieksime, kad ateityje šis tikslas būtų įgyvendintas. O šiuo metu privalome imtis veiksmų Dalijos piliečių gerovės ir saugumo labui“, – dėsto D. Carlsenas.

Nenuostabu, kad Danijoje pademonstruotas požiūris į migrantus papiktino tuos, kuriems dešimtys tūkstančių į Europą bandančių patekti pabėgėlių kelia rūpestį. Pabėgėlių klausimus sprendžianti Jungtinių Tautų agentūra išplatino pranešimą, kuriame griežtai pasisako prieš tokio gaminio platinimą.

Pranešime išreikštas didžiulis apgailestavimas dėl Danijoje įvykusio incidento, žeminančio prieglobsčio prašytojus, kuriems ir taip teko pakankamai iškentėti.

Atrodo, D. Carlsenui tai nerūpi. „Stengiamės išspręsti konkrečią problemą, susijusią su Danijos visuomenės saugumu, – kalbėjo partijos lyderis Danijos televizijos kanalo SYD laidoje. – Danijai ir visai Europai turėtų būti gėda, kad tokios organizacijos kaip ši skatina masinę migraciją į Europą. Juk taip naikinama Europa. Netvirtiname, kad visi migrantai – prievartautojai. Problemą kelia migracijos mastas. Dėl tokios masinės migracijos ilgainiui pakis Europos gyventojų sudėtis.“

Prieš metus Libano laikraščiuose buvo išspausdinti iš Danijos gauti skelbimai anglų ir arabų kalbomis. Juose į Europą norintys patekti piliečiai perspėjami likti savo šalyje ar bent nevykti į Daniją. Viename iš skelbimų buvo pranešama, kad Danijoje perpus sumažintos naujai atvykusiems asmenims skiriamos išmokos. Kitame gi buvo perspėjama apie naujas kvotas, kurias taikant labai sumažėja prieglobsčio suteikimo galimybės.

Tradiciniais skelbimais ir socialinėje erdvėje platinamais įspėjimais migrantus bei pabėgėlius stengiasi atbaidyti ir Norvegija bei Vengrija. Vengrijos televizijoje buvo nufilmuotas specialus vaizdo klipas, vaizduojantis dramatiškos muzikos fone motociklais pabėgėlius besivejančius tvarkos sergėtojus.

„Nevykite pas mus“, – sako miesto meras. Vaizdo klipe jis raitas persekioja pabėgėlius Vengrijos miškuose. Skaitomame pranešime skelbiama, kad nelegaliai į šalį atvykusiems pabėgėliams gresia kalėjimas. Šiuos žodžius lydi aukštų elektrinių užtvarų ir policijos automobilių kadrai.

Švedija, į kurią pabėgėliai buvo priimami, kol užpildė socialinius būstus ir pabėgėlių centrus, taip pat ėmėsi atitinkamų socialinės žiniasklaidos priemonių. Čia pabėgėlius stengiamasi atgrasyti technomuzikos ritmais papildytais vaizdo klipais. Pagrindinė jų mintis ta, kad utopija, apie kurią svajoja migrantai, neegzistuoja.

Atvykėliai, kaip skelbiama, bus apgyvendinti palapinėse, kuriose turės kęsti šaltį ilgomis ir atšiauriomis Švedijos žiemomis. „Jei ketinate atvykti į Švediją, atsivežkite ir palapinę“, – skelbiama vaizdo klipe.

Nuo sausio mėnesio Europos krantuose išsilaipino daugiau nei 300 tūkst. žmonių.

Akivaizdu, kad apsiginti nuo pabėgėlių skirti aerozoliai ir sniegu užklotų laukų peizažai mažai tesuveikė kaip pabėgėlių atgrasymo priemonės. Į Europą ir toliau plūsta ištisos minios migrantų. Taip yra todėl, kad nesvetinga Europa yra kur kas geresnis pasirinkimas nei šalys, iš kurių jie atvyksta.