Prie Antakalnio kapinių padėję gėlių ant žuvusių Laisvės gynėjų kapų bėgimo entuziastai ir patriotiškai nusiteikę asmenys finišavo šalia Televizijos bokšto. 9 kilometrų distanciją pirmieji finišavę dalyviai įveikė vos per pusvalandį. Jie buvo sutikti šūkiais „Valio“, „Šaunuoliai“, „Lietuva“ bei plojimais. Po bėgimo jo dalyviai buvo vaišinami karšta arbata ir bandelėmis.

Pakilios nuotaikos nesigadino ir smulki klaida. Ant medalių, kurie įteikiami finišavusiems dalyviams, bėgimas buvo pristatytas ne kaip pagarbos, o kaip paguodos.

Prie akcijos šiemet prisijungė tūkstančiu žmonių daugiau nei pernai. Gausiausią būrį dalyvių atsiuntė Šaulių sąjunga – 1 100 žmonių. Vyriausia „Gyvybės ir mirties“ bėgimo dalyve pripažinta 74 metų bėgikė Irena Kėrienė, dalyviu – 83 metų Jonas Burokas iš Marijampolės. Dalyvių skaičiumi gausiausia iš mokyklų - Vilniaus Radvilų gimnazija.

Dalyvavo jau 20 kartą

Dvidešimtą kartą bėgime dalyvavusi Janina Vaizgelienė pasakojo, kad šios varžybos jai – tradicija, tad dalyvauti jose žada dar ilgai.

„Kasmet bėgti yra labai gera, juk tai nepaprastai sveika. Anksčiau buvau liguista, negalėjau net paeiti, ką jau kalbėti apie bėgimą. Jis mane išgydė nuo ligų“, - džiaugėsi 74 metų sulaukusi moteris.

„Džiaugiuosi, kad interesai nesilpsta, mačiau daug jaunų žmonių, gausų kariuomenės būrį. Kompanijoje nepajunti to kelio, galima ir paeiti, jei nesugebi bėgti. Noriu pasidžiaugti ir tuo, kad tai turbūt šilčiausias atvejis, kuomet bėgau, dar nebuvo tokios šiltos žiemos“, - patikino penktą kartą bėgime dalyvavęs 78 metų Algirdas Kapušinskas į pagarbos bėgimą atvykęs net iš Kauno.

Sunkiausia – įveikti atkarpą į Narbuto kalną

„Gyvybės ir mirties keliu“ bėgime vienas iš pirmųjų finišavęs dukart Lietuvos 100 km bėgimo čempionas ir tos pačios rungties Baltijos šalių čempionas Ruslanas Seitkalijevas pasakojo, kad sunkiausia buvo įveikti kelio ruožą prie Narbuto kalno.

„Noriu dvasiškai prisidėti prie tų, kurie tą naktį kovojo, nedrebėjo. Taip pat tokiu savo dalyvavimu prisijungti prie visų medalininkų, Sausio 13-osios brolijos narių, tų, kurie tą naktį stebėjo įvykius iš namų – televizoriaus ekranuose. Nuo vaikystės esu didelis patriotas, tad man šis bėgimas turi ne tik varžybinį, bet ir tautinį atspalvį“, - pasakojo R. Seitkalijevas.

Jam antino vilnietė Simona Janavičiūtė bėgime dalyvavusi antrąjį kartą.

„Įveikti įkalnę tikrai nelengva, bet šiemet buvo paprasčiau nei pernai. Labai daug žmonių, patriotų, todėl bėgti labai smagu“, - patikino mergina.

Sulaukė rekordinio dalyvių skaičiaus

Bėgimo organizatorius Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos prezidentas Vidmantas Dobrovolskas dar prieš bėgimą DELFI sakė, kad numato dalyvių rekordą. Jo prognozės išsipildė – šiemet bėgime dalyvavo net 4 200 žmonių.

Anot jo, šiemet buvo sulaukta neįprastai daug bėgime norinčių dalyvauti užsieniečių. Tarp jų – latviai, baltarusiai, prancūzai, italai, norvegai, švedai ir amerikiečiai.

„Mums skambina ir nemažai vyresnio amžiaus žmonių, kurie nori pagerbti žuvusių atminimą, tarp dalyvių matau ir jaunus žmones, kurie patys tikrai nedalyvavo Sausio 13-osios nakties įvykiuose. Tuomet lietuviai petis į petį stovėjo prie Televizijos bokšto ir Parlamento norėdami apginti mūsų šalį, panaši vienybė pastebima ir šiame bėgime. Norime paskatinti žmonių patriotizmą“, - sakė bėgimo „Gyvybės ir mirties keliu“ organizatorius.

Dalyvavo ir DELFI komandos nariai

Kartu su pagerbti Laisvės gynėjus panorusiais bėgimo entuziastais, kariais, Lietuvos karo akademijos kariūnais ir Lietuvos šaulių sąjungos atstovais „Gyvybės ir mirties keliu“ bėgo ir DELFI komandos nariai.

„DELFI dalyvauja visuose bėgimuose, nes yra aktyvi, jauna ir sportiška komanda. Dalyvauti šiame bėgime yra ypatingai svarbu, nes jis yra svarbus pačiu savo tikslu“, - pasakojo vyr. redaktorės pirmasis pavaduotojas Kęstutis Cemnolonskis.

Jam antrino ir šiemet „Misija Sibiras“ dalyvavusi verslo naujienų reporterė Erika Fuks.

„Šis bėgimas, kaip ir „Misijos Sibiras“ projektas, suteikia galimybę dar kartą pagalvoti apie svarbiausias vertybes ir jas išreikšti. Mane jis žavi dėl nuotaikos, kurią jau gali pajusti prie starto: būriuojasi vaikai ir paaugliai, kolegos ir draugai, tėvai ir seneliai ne dėl laiko rezultato, o dėl bendros idėjos. Manau, kad labai svarbu prisiminti, kodėl esame laisvi ir tai parodyti. 2013 m. esu dalyvavusi ne vienoje bėgimo šventėje, tačiau būtent bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“ sulaukia šilčiausio aplinkinių dėmesio, praeiviai moja stotelėse, šaukia, šaunuoliai ir pirmyn, manau, kad ši graži iniciatyva suvienija žmones“, - kodėl nusprendė dalyvauti bėgime pasakojo E. Fuks.

Bėgimo tikslas – pagerbti Sausio 13-osios įvykių aukas – žmones, žuvusius 1991 m. sausio 13-osios naktį ir mirusius nuo sužalojimų, patirtų sovietiniams kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą.